logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować moment otwarcia i zamknięcia bramy Nice Spin SNA1?

dzumangi 28 Lis 2008 20:47 10805 7
  • #1 5794858
    dzumangi
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    potrzebuje pomocy w temacie programowania.mianowicie chodzi mi o programowanie momentu kiedy brama jest otwarta i kiedy zamknięta.teraz nie otwiera sie do konca i również nie chce sie zamknąc ponieważ opuszcza sie do dolu i czując opór przerywa proces zamykania.niestety instalator nie zostawił instrukcji programowania.w centralce mam 3 przyciski programowania.prosze o pomoc.

3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. Proszę poprawić błędy literowe a zdania zacząć dużymi literami. [sq9jjh]
  • #2 5795988
    dedus2
    Poziom 12  
    Ocena: 36
    witam. w spinie masz trzy przyciski radio stop ,set ,i przycisk PP naciskasz PP iprzycisk set równocześnie i czekasz aż światełko grzecznościowe mrugnie izałączy sie programowanie.brama wykona cykle rozpoznaniz drogi i siły.pozdrowienia

3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. Proszę poprawić błędy literowe a zdania zacząć dużymi literami. [sq9jjh]
  • #3 5797184
    dzumangi
    Poziom 11  
    sukces.działa idealnie.bardzo dziekuje za pomoc.mam jeszcze ylko jedno pytanie:można w jakis sposób przyspieszyc jej ruch?wydaje mi sie że wczesniej chodziła szybciej.

• #4 9910226
    laserjat
    Poziom 1  
    Witam mam podobny problem co kolega, tylko u mnie nie zamyka się do końca przez 3 lata działało ok teraz jak się zamyka to na wysokości ok 30cm od dołu staje i podnosi się jeszcze z 10cm czyli razem jakieś 40cm od podłogi.
    Próbowałem zrobić jak Kolega dedus2 napisał i robi jak w opisie ale nadal się nie domyka, rolki nasmarowałem smarem, co to może być? może ktoś się orientuje.
  • #6 12505765
    erstan24
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Mam podobny problem. Próbowałem ponownie resetować ustawienia. Przez jakiś czas działa OK a potem problem powraca. Tzn. brama zamyka się i 15 cm nad posadzką zatrzymuje się i samoczynnie otwiera się ponownie i zatrzymuje 30cm nad posadzką. Chciałem zlecić problem serwisowi ale niestety tu gdzie mieszkam nie ma serwisu Nice. Czy może ktoś wie jak rozwiązać problem?
  • #7 12523384
    PrzyjaznyDom
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Witam,

Taki problem pojawiał się w niektórych partiach modeli Spin - spowodowane to było uszkodzeniem enkodera na płycie elektroniki. Jeśli ponowne zaprogramowanie położeń krańcowych nie pomoże, to tu szukałbym przyczyny.
  • #8 12523777
    erstan24
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Dziękuje za chęć pomocy. Spróbuje sprawdzić tą diagnozę.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania momentu otwarcia i zamknięcia bramy automatycznej Nice Spin SNA1. Problem polega na tym, że brama nie otwiera się do końca i nie zamyka prawidłowo, zatrzymując się przed całkowitym zamknięciem z powodu wykrywania oporu. Programowanie odbywa się za pomocą trzech przycisków na centrali: radio stop, set oraz PP, które należy nacisnąć jednocześnie, aż do momentu migania diody, co inicjuje automatyczne rozpoznanie drogi i siły ruchu bramy. Po zaprogramowaniu brama wykonuje pełne cykle otwarcia i zamknięcia. W przypadku problemów z niedomykaniem się bramy, zalecane jest zwiększenie mocy siłownika lub zdjęcie plastikowej obudowy. W niektórych partiach modelu Spin problem może wynikać z uszkodzenia enkodera na płycie elektroniki, co powoduje błędne odczyty położeń krańcowych. Smarowanie rolek nie rozwiązuje problemu. Użytkownicy zgłaszają również spowolnienie ruchu bramy, które może wymagać dodatkowej regulacji. Brak lokalnego serwisu Nice utrudnia naprawę sprzętową, dlatego najpierw warto spróbować ponownego programowania i diagnostyki elektroniki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA