logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Algebra Boole'a - proste wyjaśnienie z przykładem krok po kroku

hunter92 29 Lis 2008 13:49 3221 2
REKLAMA
  • #1 5796839
    hunter92
    Poziom 2  
    Witam! Mam problem z algebrą boole'a. Tak naprawdę to nic nie umiem, tak więc proszę o łopatologiczne wyjaśnienie na jakimś przykładzie. Chodzi mi o to abyście mnie oświecili i jak małe dziecko poprowadzili za rączkę. Najlepiej było by mi się nauczyć na jakimś przykładzie, omówionym krok po kroku, tzn. co stosujemy i kiedy i skąd się to wzięło. Najlepiej gdyby omówili byście przykład z nawiasami i bez nawiasów, niech niektóre argumenty będą zanegowane. Jeśli moglibyście wyjaśnić będę wdzięczny. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 5798183
    chris 3005
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Cześć. Widzę że jesteś z Rzeszowa. Ja też. O co ci chodzi dokładnie z tą algebrą Boole'a? Ona opiera się na prawach i twierdzeniach oraz zasadach rządzących matematyką. No i znajomość bramek to podstawa. Nie ma tu nic do tłumaczenia. Musisz znać mniej więcej te prawa. A w szczególności prawo Morgana:
    a+b (całość zanegowana)=a zanegowane * b zanegowane
    przykład? hmmm....nie wiem za bardzo jak oznaczyć negację więc będę pisał trochę słownie.

Zrealizuj funkcję OR przy użyciu bramek AND.

a+b=a+b (wyrażenie podwójnie zanegowane)
    bo gdy podwójnie zanegujesz to wyrażenie otrzymasz to samo
    wyrażenie. Tak jakby negacja skróci się z drugą negacją. Zapis ten jest
    potrzebny aby przekształcić to wyrażenie tak aby można było uzyć bramek AND czyli iloczynu.

Następnie:

a+b (wyrażenie podwójnie zanegowane)= a zanegowane * b zanegowane (całość zanegowana)

W tym wyrażeniu skorzystaliśmy z prawa Morgana które dotyczy wyrażenia zanegowanego. a+b nie bylo zanegowane więc podwójnie je zanegowaliśmy aby nie zmienić wartosci wyrażenia a jedynie jego wygląd. Teraz gdy a+b zostało podwójnie zanegowane można było skorzystać z prawa Morgana.

Mam nadzieję że to zrozumiałeś i że ja się nie pomyliłem. Zapewne chodzisz do II klasy elektronika. Ja jestem drugoklasistą i niedawno się o tym uczyliśmy i też jeszcze nie do końca to rozumiem a wynika to pewnie z nieznajomości praw rządzących algebrą Boole'a.

Powodzenia i pozdrawiam.:D

EDIT!

Jeszcze jedno zadanko.
    Negację będę oznaczał tym symbolem ' czyli np. tak:
    a'

Sprawdź czy następująca równość jest prawdziwa.
    (a+b'+ab) (a+b') a'*b=0
    L-lewa strona równania
    L=(a+b'+ab) (a+b') a' * b
    L=(a+b'+ab) (a a' b+a' b' b)

(a a' b+a' b' b) - to wyrażenie powstało poprzez pomnożenie wyrażenia (a+b') przez a' * b

L=(a+b'+ab) (a a' b+a' b' b)
    to jest to samo równanie co wyżej. Zauważ że
    a a' b jest równe zeru. Wyobraź sobie ze argumenty bez negacji to jedynki a z negacją są zerami. Wtedy to a a' b będzie wyglądało tak: 1*0*1 co jest równe zeru. Na pewno rozumiesz o co chodzi.
    Teraz weźmy się za drugą część tego nawiasu. a' b' b gdy podstawisz sobie w myślach zamiast literek a i b konkretne wartości to od razu wydedukujesz że to również będzie równe 0.
    Dlatego cały nawias (a a' b+a' b' b) będzie równy 0
    Następnie:
    L=(a+b'+ab) * 0=0
    To zero to wartość tego (a a' b+a' b' b) nawiasu. A to wyrażenie jest równe 0 bo gdy pomnożysz (a+b'+ab) przez 0 to wyjdzie ci 0.

Teraz przeanalizuj sobie to wszystko na spokojnie. Poczytaj to kilka razy jakbyś miał problemy ze zrozumieniem to na pewno zrozumiesz. A jakb co to pytaj śmiało.

No i mam jeszcze prośbę do kogoś starszego aby sprawdził czy nie pomyliłem się bo nikt nie jest doskonały a o błąd łatwo.

:D
  • #3 5802022
    hunter92
    Poziom 2  
    thx, stary wielki jesteś, tak częściowo to załapałem.
    Ale jeszcze jak rozwiązuje swoje zadania to się gubię, jakbyś mógł jeszcze jakiś przykładzik krótki napisać i po kroku omówić będę wdzięczny.
    A co to pytania, to chodzę do elektronika ale do pierwszej klasy ;P
REKLAMA