logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat do wzmacniacza ADS PA2300 - regulacja prądu spoczynkowego

slawko_k 20 Mar 2004 16:30 3082 11
REKLAMA
  • #1 556791
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 233
    Witam.
    Moze ktos poratowac schematyem do wzmacniacza jak w temacie?
    Grzeje sie strasznie bo prad spoczynkowy za duzy a pr'kami nie da sie go doregulowac.
  • REKLAMA
  • #2 556856
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 556863
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Przypuszczam, że mamy do czynienia ze wzmacniaczem estradowym.
    Spróbuj sprawdzić tranzystor do stabilizacji prądu spoczynkowego.Jest prawdopodobnie przykręcony do radiatora.Możnaby też sprawdzić sąsiadujące elementy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 556881
    slawko_k
    Poziom 35  
    Tak grzeje sie tez na biegu jalowym.
    Elementy juz wszytkie sprawdzalem i na miernik sa ok.
    Chyba wymienie wszytkie tranzystorki. Wymienilem juz 4 ktore mierzac miernikiem cyfrowym sa dobre a z nimi wogole na wyjsciu wzmacniacza nic nie bylo.
    Teraz wzmacniacza dziala ale sie potwornie grzeje
    I=U/R = 0,1 /0,2 = 0,5A
    P=U*I=120*0,5=60W - w spoczynku dlatego sie grzeje
    w drugim kanale prad spoczynkowy ok 12mA
  • REKLAMA
  • #5 556895
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    jeśli tranzystory nie są drogie to wymień wszystkie tak bedzie najlepiej ale jeśli są drogie ja bym sprawdził tranzystor od prądu spoczynkowego pr-ke od tego prądu jeżeli one sprawne to niestety nic nie poradze
  • #6 557493
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 557653
    slawko_k
    Poziom 35  
    Grzeje sie jeden kanal.
    Wogole to on byl totalnie padniety. Kient powiedzil ze go nie stac na te tranzystory (ok 40-50 zeta za sztuke) i przelozylem pare z dobrego kanalu.
    I nic nie chodzilo.
    Wszystkie elementy sprawdzalem (tranzystory, diody, rezystory, scalaki i transopotry wymienilem) i dobre. Jest tam kilkanascie tranzystorkow BC556/546 i mierzac je miernikiem zarowno na pipce jak i mierzac bete sa ok. Wymienilem 4 sztuki najblizej koncowki i wzmacniacz zaczal chodzic. Ale sie grzeje. Nie ma regulacji pradu spoczynkowego.
    Nie bede sie z tym juz bawil tylko po prostu wymienie wszystkie.

Mam troche schematow wzmacniaczy o podobnej mocy ale ten wzmacniacz jest potwornie zamotany.
  • #8 557924
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 558308
    kobi
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    :arrow: Slawko_k napisałeś że posiadasz inne schematy wzmacniaczy o podobnej mocy. Moja prośba do ciebie czy mógł byś zapodać jednego z nich bo jakoś od dłuższego czasu nic dużego nie mogę znależć, a chce sobie coś takiego zrobić.
    :arrow: Co do twojego broblemu podzielam zdanie sroki. Kiedyś tak miałem wszystko dobre i nie działało dopuki nie wymieniłem perka.
  • #10 4799293
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 38
    Ja poluję teraz na tego ADS PA2300. Na allegro stoi tak 900zeta. Panowie czy ten sprzęt jest tego wart, oczywiście używany. Chcę tym napędzać jak narazie suba na 2xSTX 38-300-8AE. Polecacie ten sprżet czy nie za bardzo?
  • #11 4799333
    joy_pl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 225
    Ja powiem tak „dobre bo polskie”
    Na pewno będzie lepszy od jakichś „pachnących ryżem” wynalazków

Ale czasami można wychaczyć jakiegoś DAP’a(tańszego) albo elmuza(o większej mocy i niezniszczalne)

Ps. moderatorzy mogą się zdenerwować ze wyciągałeś taki stary temat
  • #12 4800295
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 38
    Wiem że mogą się zdenerwować i się im nie dziwię więc niech najlepiej zamkną temat. P.S. znalazłem taki temat i zapytałem z Ciekawości. Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz estradowy ADS PA2300 ma problem z nadmiernym nagrzewaniem się jednego kanału spowodowanym zbyt wysokim prądem spoczynkowym, którego nie da się skutecznie regulować potencjometrem. Sprawdzono i wymieniono kilka tranzystorów (m.in. BC556/546), diody, rezystory oraz scalaki, które mierniki wskazały jako sprawne, jednak problem grzania pozostał. Podejrzewa się uszkodzenie tranzystora stabilizacji prądu spoczynkowego lub potencjometru regulacji tego prądu. Zalecane jest dokładne sprawdzenie elementów w okolicy potencjometru oraz kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu, które mogą powodować wzbudzenia i nadmierne nagrzewanie. Wzmacniacz jest skomplikowany i trudny do naprawy bez pełnego schematu, który użytkownik posiada częściowo, ale jest zamotany. W dyskusji pojawiły się także opinie o wartości i jakości wzmacniacza ADS PA2300, który jest ceniony jako solidny polski sprzęt estradowy, porównywany do innych marek jak DAP czy Elmuz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA