logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Ardo s1000x - bęben nie kręci, moduł DMPU 10/33 R5 H7 uszkodzony?

tomas7931 02 Gru 2008 12:28 3377 6
REKLAMA
  • #1 5808236
    tomas7931
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    mam problem z pralką ardo s1000x inox .W trakcie prania bęben przestał się kręcić ,programator na każdym programie pobiera lub wypuszcza wodę ,silnik nie pracuję ,po otworzeniu pralki zauważyłem iż moduł elektroniczny jest przy fajczony przy jednej z kostek czy to jest przyczyną awarii, i czy mogło to pociągnąć za sobą inne podzespoły?Moduł jest oznaczony symbolem DMPU 10/33 R5 H7 NR fab..546020401,znalazłem na necie moduł odpowiadający nr. fabrycznym ,ale symbol się nie zgadza ( jest oznaczony h8) czy mogę go zastosować? lub ewentualnie jakiego zamiennika szukać ?

Dodano po 3 [minuty]:

ta buźka to 8 symbol H8!!!!
  • REKLAMA
  • #2 5808524
    basgol
    Poziom 23  
    Ocena: 190
    H7 czy H8 to nie ma znaczenia , można próbować połatać stary moduł ( nawet przylutować kilka upalonych kabli do ścieżek modułu ) albo nowy. Poza tym raczej nic prócz modułu nie powinno się uszkodzić .
  • REKLAMA
  • #3 5810095
    tomas7931
    Poziom 2  
    dzięki ale kable nie są upalone, tylko kostka się lekko za brązowiła i moduł w tym miejscu wygląda na spalony ,więc chyba nie da się go reanimować?
    jakim opisem się kierować ,zamawiając nowy.

Dodano po 3 [minuty]:

czy symbolem DMPU 10/33 R5,
    czy nr.fab.546020401

Dodano po 1 [minuty]:

będę wdzięczny za info gdzie najtaniej mogę go dostać
  • #4 5810145
    basgol
    Poziom 23  
    tomas7931 napisał:

czy symbolem DMPU 10/33 R5,

Jeżeli te oznaczenia będą to moduł pasuje.
  • REKLAMA
  • #5 5846195
    tomas7931
    Poziom 2  
    Witam
    Mam problem z Ardo s1000x. Po wymianie łożysk z pralki zaczęła ciec woda ,pralka bardzo głośno pracuje , tak jak by coś szorowało, najbardziej słychać przy wirowaniu , wymieniłem dwa łożyska + zymering . Jeden fachowiec ,powiedział mi ,że powinna być tam jeszcze teflonowa uszczelka ,nic takiego nie widziałem przy demontażu (były tylko łożyska zimeringi tulejka pomiędzy łożyskami).Jakie są przyczyny w/w nieprawidłowości i czy łożyska są do wymiany ,jak dostały wody?
    Jeżeli tak proszę o info jak je dokładnie wymienić

dzięki.

Moderowany przez skryn:

Tematy scaliłem.

• REKLAMA
  • #6 5847734
    basgol
    Poziom 23  
    O teflonowej uszczelce też nie słyszałem , ale w starszych modelach S 1000 X nierdzewna pokrywa zbiornika ( w około piasty łożyskowej ) była przynitowana do tej piasty z krzyżakiem zewnętrznym , a pomiędzy jest gumowa ściśnięta uszczelka . Jeśli łebki nitów puszczą , to cieknie , a blaszka pokrywy zaczyna ocierać o wewnętrzny krzyżak bębna . To wersja prawdopodobna .
  • #7 5858516
    IRENEUSZ CZYŻYK
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Jezeli słychać szorowanie to znaczy że uszczelka pokrywy zawineła sie do środka zbiornika i dlatego masz wyciek wody.Przy montażu pokrywy najlepiej uszczelke posmarować mydłem.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Ardo S1000X Inox ma problem z bębnem, który przestał się kręcić podczas prania. Programator działa poprawnie, pobierając i wypuszczając wodę, jednak silnik nie pracuje. Na module elektronicznym DMPU 10/33 R5 H7 (nr fab. 546020401) zauważono ślady spalenia przy jednej z kostek, co prawdopodobnie jest przyczyną awarii. Wymiana modułu na wersję oznaczoną H8 jest możliwa, gdyż różnica w symbolu nie wpływa na kompatybilność. Uszkodzenie modułu raczej nie powoduje uszkodzeń innych podzespołów. W przypadku wymiany łożysk w modelu Ardo S1000X pojawiły się problemy z wyciekiem wody i głośną pracą, szczególnie podczas wirowania. Przyczyną może być uszkodzona lub źle zamontowana gumowa uszczelka między piastą łożyskową a pokrywą zbiornika, która w starszych modelach jest nitowana i może ocierać o krzyżak bębna. Uszczelkę należy odpowiednio zamontować, np. smarując mydłem, aby zapobiec jej zwinięciu i wyciekom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA