Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Ardo s1000x - błąd H8

tomas7931 02 Gru 2008 12:31 2924 6
  • #1 02 Gru 2008 12:31
    tomas7931
    Poziom 2  

    Witam
    mam problem z pralką ardo s1000x inox .W trakcie prania bęben przestał się kręcić ,programator na każdym programie pobiera lub wypuszcza wodę ,silnik nie pracuję ,po otworzeniu pralki zauważyłem iż moduł elektroniczny jest przy fajczony przy jednej z kostek czy to jest przyczyną awarii, i czy mogło to pociągnąć za sobą inne podzespoły?Moduł jest oznaczony symbolem DMPU 10/33 R5 H7 NR fab..546020401,znalazłem na necie moduł odpowiadający nr. fabrycznym ,ale symbol się nie zgadza ( jest oznaczony h8) czy mogę go zastosować? lub ewentualnie jakiego zamiennika szukać ?

    Dodano po 3 [minuty]:

    ta buźka to 8 symbol H8!!!!

    0 6
  • #2 02 Gru 2008 14:01
    basgol
    Poziom 23  

    H7 czy H8 to nie ma znaczenia , można próbować połatać stary moduł ( nawet przylutować kilka upalonych kabli do ścieżek modułu ) albo nowy. Poza tym raczej nic prócz modułu nie powinno się uszkodzić .

    0
  • #3 02 Gru 2008 20:09
    tomas7931
    Poziom 2  

    dzięki ale kable nie są upalone, tylko kostka się lekko za brązowiła i moduł w tym miejscu wygląda na spalony ,więc chyba nie da się go reanimować?
    jakim opisem się kierować ,zamawiając nowy.

    Dodano po 3 [minuty]:

    czy symbolem DMPU 10/33 R5,
    czy nr.fab.546020401

    Dodano po 1 [minuty]:

    będę wdzięczny za info gdzie najtaniej mogę go dostać

    1
  • #4 02 Gru 2008 20:13
    basgol
    Poziom 23  

    tomas7931 napisał:


    czy symbolem DMPU 10/33 R5,


    Jeżeli te oznaczenia będą to moduł pasuje.

    0
  • #5 11 Gru 2008 16:45
    tomas7931
    Poziom 2  

    Witam
    Mam problem z Ardo s1000x. Po wymianie łożysk z pralki zaczęła ciec woda ,pralka bardzo głośno pracuje , tak jak by coś szorowało, najbardziej słychać przy wirowaniu , wymieniłem dwa łożyska + zymering . Jeden fachowiec ,powiedział mi ,że powinna być tam jeszcze teflonowa uszczelka ,nic takiego nie widziałem przy demontażu (były tylko łożyska zimeringi tulejka pomiędzy łożyskami).Jakie są przyczyny w/w nieprawidłowości i czy łożyska są do wymiany ,jak dostały wody?
    Jeżeli tak proszę o info jak je dokładnie wymienić

    dzięki.

    Moderowany przez skryn:

    Tematy scaliłem.

    0
  • #6 11 Gru 2008 21:36
    basgol
    Poziom 23  

    O teflonowej uszczelce też nie słyszałem , ale w starszych modelach S 1000 X nierdzewna pokrywa zbiornika ( w około piasty łożyskowej ) była przynitowana do tej piasty z krzyżakiem zewnętrznym , a pomiędzy jest gumowa ściśnięta uszczelka . Jeśli łebki nitów puszczą , to cieknie , a blaszka pokrywy zaczyna ocierać o wewnętrzny krzyżak bębna . To wersja prawdopodobna .

    0
  • #7 14 Gru 2008 17:26
    IRENEUSZ CZYŻYK
    Poziom 11  

    Jezeli słychać szorowanie to znaczy że uszczelka pokrywy zawineła sie do środka zbiornika i dlatego masz wyciek wody.Przy montażu pokrywy najlepiej uszczelke posmarować mydłem.

    0