logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW 1,9 TDI 90 KM - brak reakcji pedału gazu, silnik na biegu jałowym

Andrewlis 02 Gru 2008 20:12 11959 10
REKLAMA
  • #1 5810138
    Andrewlis
    Poziom 2  
    Witam - mam problem z pedałem gazu, który nie reaguje. Silnik chodzi tylko na biegu jałowym i nie przyśpiesza - proszę o cenne wskazówki

Regulamin pkt 11.1 popraw temat. Michu10
  • REKLAMA
  • #2 5810216
    markom
    Poziom 19  
    Ocena: 88
    Który to rok VW. Podaj więcej danych kolego!!!
  • REKLAMA
  • #3 5811278
    Sztomel
    Poziom 35  
    Ocena: 1233
    nie jest istotne, który to rok;
    skoro pisze, że jest to silnik TDI to tam znajduje się sterowanie elektroniczne tzw. "e-Gas" - trzeba sprawdzić czujnik położenia pedału gazu a konkretnie połączenie na wtyczce bo ewidentnie sterownik silnika nie otrzymuje z niego sygnału.
  • REKLAMA
  • #4 5811314
    jankoś
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    co ma tdi wspólnego z e-gazem ? jakie błędy w ecu.
  • #5 5811389
    wrrw00
    Poziom 12  
    Ocena: 43
    albo też może pompa wtryskowa:)
  • #6 5811584
    Sztomel
    Poziom 35  
    jankoś napisał:
    co ma tdi wspólnego z e-gazem ? jakie błędy w ecu.

a no tyle ma wspólnego, że w silnikach TDI pompa wtryskowa lub pompowytryskiwacze sterowane są elektronicznie przez sterownik silnika (ECU), który na podstawie sygnału z czujnika położenia pedału przyspieszenia podaje, że kierowca naciskając pedał gazu chce zwiększyć prędkość obrotów silnika;

poczytaj trochę a potem zadawaj pytania i pamiętaj, że w silnikach TDI gazu nie dodaje się za pomocą linki przymocowanej do pedału gazu - to nie te czasy kolego :!:

Dodano po 32 [minuty]:

jankoś napisał:
    jakie błędy w ecu.

z pewnością błąd "777" - czujnik pozycji pedału przyspieszenia G79

jeśli winna nie będzie przerwa w obowiedzie elektrycznym - kostka, kable, to z pewnością wytarły się ścieżki na płytce wewnątrz czujnika a wtedy jego wymiana,

a tu przykładowe oferty z Alledrogo :

http://moto.allegro.pl/item488875724_potencjometr_pedal_gazu_1_9_tdi_golf_vento_passat.html - dla Golfa III TDI

http://moto.allegro.pl/item492855539_pedal_gazu_seat_a3_octavia_tdi_komplet_vw.html - dla Golfa IV TDI.
  • REKLAMA
  • #7 5811645
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1082
    Zapytajcie czy cały czas chodzi na wolnych, jak czasami się zacina może być problem z czujnikiem stopu.
    Każdy wróży ze szklanej kuli.
  • #8 5811692
    jankoś
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    E-gaz to system sterowania z początku lat 90tych po nim weszło edc.
  • #9 5816073
    Andrewlis
    Poziom 2  
    dzięki bardzo za wszystkie odpowiedzi - jeśli chodzi o zapytania to jest to rok produkcji 1996. Silnik chodzi na wolnych obrotach i nie zacina się.
    Będzie to chyba uszkodzony czujnik położenia pedału gazu.
    Ciekawe czy od jakiego passata bęzie pasował?
  • #10 5816641
    Sztomel
    Poziom 35  
    Andrewlis podepnij najpierw pod vaga i upewnij się co do tego błędu, który podałem a zanim kupisz na Alledrogo to sprawdź wtyczkę - popsikaj piny spray'em do złącz elektrycznych, rozbierz czujnik i zobacz jak wygląda w nim ścieżka na płytce i jeśli nie pomoże to wtedy się rozejrzyj za ofertami na necie.
  • #11 16223871
    Przemo7060
    Poziom 8  
    Ocena: 12
    Witam Koledzy mam maly problem z moim autkiem a dokladnie z wv golf 3 1.9 tdi 90km z 98r jest on w Automacie i mam taki sam problem co Kolega nie reaguje pedal gazu, obroty spadaja jak byl by na luzie. A do tego jeszcze jedna rzecz zauwazylem ze myga mi spiralka od swiec tylko nie zauwazylem ile razy. Co moze byc przyczyna to samo co u Kolegi czy cos innego? Dziekuje z gory za pomoc i pozdrawia

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy VW 1,9 TDI 90 KM z 1996 roku, gdzie pedał gazu nie reaguje, a silnik pracuje tylko na biegu jałowym bez przyspieszania. Dyskusja wskazuje, że w silnikach TDI stosowany jest elektroniczny system sterowania pedałem gazu (tzw. e-Gas lub EDC), który wymaga sygnału z czujnika położenia pedału gazu (G79). Brak reakcji pedału może wynikać z uszkodzenia tego czujnika, przerwy w obwodzie elektrycznym, złego połączenia na wtyczce lub zużycia ścieżek na płytce czujnika. Zaleca się diagnostykę za pomocą interfejsu VAG, sprawdzenie wtyczek i ewentualne czyszczenie styków. W przypadku uszkodzenia czujnika konieczna jest jego wymiana; dostępne są części zamienne dedykowane do modeli Golf III i IV TDI oraz Passat. Dodatkowo, w podobnym problemie z Golfem III 1.9 TDI 90 KM z 1998 roku na automatycznej skrzyni biegów, objawy to spadek obrotów i migająca kontrolka świec żarowych, co może wskazywać na powiązane usterki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA