Jestem posiadaczem MyPhone 8920Mark od 1,5 roku to chyba mogę coś przekazać o użytkowaniu.
Zalety to fantastyczna praca na 2 kartach SIM. Nie ma żadnych problemów zawsze obie karty są aktywne i trudno się pomylić, z której dzwonimy, wysyłamy SMS lub do nas dzwonią. Przez 2 lata nosiłem 2 telefony i teraz naprawdę odczuwam prawdziwy komfort pracy z telefonem na 2 karty. Jeżeli rozmawiamy, a ktoś dzwoni na drugi numer to on otrzymuje w słuchawce informację „abonent czasowo niedostępny”, a my info że dzwonił ten, a ten.
Pierwsze 4 miesiące to masakra, żałowałem, że kupiłem. W tym czasie był 2x w naprawie gwarancyjnej. Na wyświetlaczu pojawiał się czarny pasek, a słuchawki to totalna porażka. Reklamowałem je, a oni obciążyli mnie za wymianę słuchawek, bo akcesoria nie podlegają gwarancji. Jakość dźwięku z słuchawek jest przeciętna, o ile słuchawka nie wypadnie z ucha, a wtyczka jest dobrze dopasowana do gniazdka i akurat słychać wówczas stereo, ale o rozmowie można zapomnieć, bo mikrofon w słuchawkach nie kontaktuje. Pogodziłem się z tym i zafundowałem sobie zestaw ”Jabra STREET - BT3030” i wówczas odkryłem możliwości tego telefonu, jako odtwarzacza MP3. Przy odpowiednim ustawieniu telefonu można usłyszeć każdą barwę dźwięku.
Jakość wykonania telefonu jest przeciętna. Szczególnie tylna klapka mocowania ma takie, że najlepiej do jej zamknięcia użyć 3 rąk, a podczas upadku telefonu zawsze wypadnie, a zasłona obiektywu jest trochę luźna, ale nie ma szans żeby wypadła z klapki. Złota farba schodzi z telefonu, ale po zdrapaniu jej telefon wygląda jeszcze ładniej – jest bardziej złoty. Przyciski do dzwonienia czerwony i zielony z 2 karty SIM wyglądają jakby były na szybko dorobione, ale trzymają się dobrze jedynie, co, to w nocy są przez słabo podświetlone. Telefon ma w pełni obsługiwany dotykowo ekran oraz przyciski numeryczne, które są tak duże, jakby to one były podstawą obsługi telefonu.
Menu telefonu nie jest intuicyjne, choć przypomina trochę Nokie. Jest niedokładnie przetłumaczone na j.polski, np.: use as = użyj jako, wyślij1=wyślij, mark several = zaznacz kilka. To w menu podstawowym, bo gdy przejdziemy głębiej do jakiejś obróbki to już nie ma problemu, bo wszystko jest w j.angielskim. Najlepiej na początku wszystko ustawić sobie zgodnie z instrukcją, bo ustawień jest multum i bez instrukcji klapa, a później tylko korzystać (np. z przeglądarki). Akcelerometr reaguje z opóźnieniem (w sumie mało przydatny ew. zmiana muzyki w przód i tył w zależności od ruchu telefonem). Telefon może być za głośny, że może kłuć w uszy i można się przestraszyć ostrzeżeń. Brak możliwości robienia notatek, możliwości przypisania własnego dźwięku SMSa (dzwonek dowolna melodia na dowolną kartę). Brak możliwości edycji dolnego menu na ekranie. Brak możliwości usunięcia oryginalnych tapet oraz zmiany tematu-motywu. Mała pamięć telefonu, bez karty ani rusz, a i zdjęcia do kontaktów przerabiać trzeba na mały format.
Bateria przy rozmowach 4-6 godzin miesięcznie i używaniu telefonu, jako MP3 wytrzymuje 2 -3 dni, natomiast przy niewielu rozmowach wytrzymuje do 5 – 6 dni. Ładowanie telefonu przez oryginalny kabel USB jest trochę nieporęczne, natomiast dobrze spisują się ładowarki od Noki z cienkim bolcem (a producent w instrukcji nie wyjaśnia, do czego służy mała dziurka). Telefon dobrze współpracuje na USB z komputerem z systemem Windows 7, natomiast z XP czasami się nie widzi.