logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sony ericson k510i nie włacza sie po wymianie joystkika

renowka33 05 Gru 2008 14:05 1796 15
REKLAMA
  • #1 5820608
    renowka33
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    WITAM . Posiadam sony ericson k510i który dzialał w 100% . Wczoraj wymieniłem w nim joystik , odlutowałem go hotem w 380 stopniach bo mocno siedział (układy dookoła obłożyłem aby ich nie przegrzać) potem przylutowałem nowy lutownicą. Po złozeniu telefonu niechce sie on właczyc . Nie wiem co moze byc przyczyną poniewaz baterie sprawdzałem a nawet przykładałem płyte sama do baterii . Pod ładowarką nic sie nie dzieje nawet dioda sie nie zapala . Nie wiem co moze bys przyczyną wiec prosze o jakies wskazówki zwiazane z naprawą telefonu . Pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • #2 5823662
    lejtnant
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Zacznij od najprostszych rzeczy.
    Wylutuj jojstick i sprawdź czy odpali. Może coś upaliłeś hotem? Na przykład złącze lcd?
  • #3 5823703
    plitom
    Poziom 28  
    Ocena: 35
    No to jak działał przed wymianą joya a teraz trup to go pewnie przegrzałeś, raczej innej opcji nie ma.
  • REKLAMA
  • #4 5828857
    renowka33
    Poziom 19  
    Po sprawdzeniu na stykach od włacznika napiecie ma 2V i po przycisnieciu włacznika spada do 0V . Podłaczyłem tego k510i pod tornado hwk (setoola bede miał za pare dni) i soft wszedł bez problemu. Wylutowałem joystik i teraz jak sie podłaczy pod ładowarke to sie dioda czerwona zapala. Sądze ze to cos z zasilaniem albo zwarcie . Prosze o dalsze wskazówki zwiazane z naprawa tego se k510i . POZDRAWIAM
  • #5 5829211
    dudame
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Źle wlutowany joy. Zrób to jeszcze raz i ruszy.
  • REKLAMA
  • #6 5829695
    renowka33
    Poziom 19  
    Joy wylutowałem całkowicie czyli nie ma go teraz a telefon sie nie włacza . Czy to mozliwe ze gdy nie ma joya telefon nie właczy sie???
  • REKLAMA
  • #7 5829738
    plitom
    Poziom 28  
    Ocena: 35
    Nie ma nic do tego telefon normalnie powinien się włączyć bez joya
  • #8 5829870
    renowka33
    Poziom 19  
    A który układ(kondensator itp.) jest odpowiedzialny na włączenie sie telefonu?
  • #9 5830552
    contactservice
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    odkryj z tyłu ekran i sprawdz procek (jest klejony) możliwe że go przegarzałes i jakas kula wyszła sprawdz pod mikroskopem czy nie wypłynela jaka s kulka
  • #10 5830664
    renowka33
    Poziom 19  
    Kurcze niestety nie mam mikroskopu ale ta ewentualność moge sprawdzic u znajomego który ma takie urzadzenie.
  • #11 5832144
    MAXmajster
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    jedna rzecz hot-em się joy-a nie lutuje :)
    ugrzałeś płytę i po zawodach, powalcz jeszcze z vincenne
  • #12 5832826
    renowka33
    Poziom 19  
    ja joya wylutowałem hotem a wlutowałem lutownicą. chyba jednak cos klejonego uwaliłem. Powalcze jeszcze z nia zle chyba to juz koniec.
  • #13 5833054
    _Glowart_
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    MAXmajster napisał:
    jedna rzecz hot-em się joy-a nie lutuje :)
    ugrzałeś płytę i po zawodach, powalcz jeszcze z vincenne

Ja zawsze wyciagam uszkodzone joysticzki hotem. Wpierw tylko poprawiam luty na nozkach zwykla cyna i potem raz dwa wychodza. Jedynym minusem jest wyjatkowo nieciekawy zapach palonego plastiku :P
  • #14 5891129
    renowka33
    Poziom 19  
    WITAM PONOWNIE . Posiadam teraz nowego setoola i telefon flashuje sie bez problemowo a sie nie włacza nadal czyli zwarcie gdzies musi byc bo procek nie naruszony. Czy ktos moze mi powiedzieć jak zlokalicować zwarcie?
  • #15 5894204
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1048
    Pod zewnętrznym zasilaniem sprawdź. I zmierz pobór prądu.
  • #16 5901878
    kosmowskixp
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    mial ciemne plamy po cieczy przy joy ???jeśli tak -DARÓJ sobie.

Podsumowanie tematu

✨ Sony Ericsson K510i przestał się włączać po wymianie joysticka, który był lutowany gorącym powietrzem (380°C) i lutownicą. Po demontażu joysticka telefon nadal nie uruchamia się, a podłączenie do ładowarki nie powoduje zapalenia diody, co wskazuje na możliwe zwarcie lub uszkodzenie zasilania. Sprawdzenie napięcia na stykach włącznika wykazało spadek z 2V do 0V po naciśnięciu przycisku. Telefon został zflashowany za pomocą programatora Tornado HWK i oprogramowania Setool, jednak problem z uruchomieniem pozostał. Sugerowano możliwość przegrzania procesora lub innych elementów na płycie głównej podczas lutowania joysticka, co mogło spowodować uszkodzenie układów scalonych lub wyciek kulki lutowniczej pod mikroskopem. Zalecano ponowne sprawdzenie i poprawne wlutowanie joysticka, pomiar poboru prądu pod zewnętrznym zasilaniem oraz lokalizację zwarcia. Wymiana joysticka hotem jest ryzykowna i może prowadzić do uszkodzeń płyty. Wskazano, że telefon powinien się włączyć nawet bez joysticka, więc problem leży w uszkodzeniu płyty lub zwarciu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA