logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson K510i i K310i - Joy nie działa po wymianie, co sprawdzić?

djbeat 09 Lut 2008 20:37 3161 14
REKLAMA
  • #1 4788037
    djbeat
    Poziom 14  
    Witam dostalem telefon se k510i do wymiany joy (zacinal sie) po wymianie przez dzien wszystko bylo ok jednak po 1dniu joy wogule nie dziala joy jest dobry bo podlaczalem miernik do dwoch biegunow na dole i naciskalem to napiecie sie zmienialo.

podobny przypadek mam z k310i tylko juz przyszedl do mnie z joyem nie dajacym znaków zycia macie jakis pomysl

znalazlem duzo tematow dotyczacych joy-ow ale wszystkie po wyrwanych pin itd.

wedlug mnie joy-e sa dobre

Proszę poprawić pisownię i nie zaniżać poziomu elektroda.pl.FraanekDolas
  • REKLAMA
  • #2 4788077
    discusall
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    A może filtry siadły? sprawdz je.
  • #3 4788223
    QguAr
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    discusall napisał:
    A może filtry siadły? sprawdz je.

Coś mi się wydaje że w tych modelach filtr przy joyu nie występuje.
  • REKLAMA
  • #4 4788251
    discusall
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Sorka może się pomyliłem.
  • #6 4788759
    Repciu
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    czy w tym modelu ścieżki nie lecą bezposrednio do proca ?? może kulki pod procem uszkodzone albo sam procek
  • REKLAMA
  • #7 4788904
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Repciu napisał:
    czy w tym modelu ścieżki nie lecą bezposrednio do proca ?? może kulki pod procem uszkodzone albo sam procek

Nie leca.

Klawiatura zwiera, naderwany joy, uszkodzony joy, zablokowany jakiś klawisz, uszkodzone diody separujące itd.
  • #8 4788905
    QguAr
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    Tu masz schemat połączeń może coś wydedukujesz ;).

• REKLAMA
  • #9 5015297
    control-service
    Poziom 10  
    mam urwane dwa pola w yoyu k510 sa to dwa srodkowe co sa laczone po 3 ma ktos jakis schemat gdzie podlaczyc przelotki
    dziekuje za odpowiedz
  • #10 5015338
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 5018012
    lukmar
    Poziom 29  
    Ocena: 22
    control-service napisał:
    mam urwane dwa pola w yoyu k510 sa to dwa srodkowe co sa laczone po 3 ma ktos jakis schemat gdzie podlaczyc przelotki
    dziekuje za odpowiedz

przecież schemat jest tuż nad twoim postem :)
  • #12 5132362
    sbalicki
    Poziom 13  
    Ocena: 36
    Witam
    Mam problem z joyem, a właściwie to z jego masą. Nie wiem dlaczego masa joya jest zwarta z masą telefonu. Joy był wymieniany i są wyrawane pady od masy. Odparzył się również pad pod ekranem do podciągnięcia. Skąd można jeszcze pociągnąć masę joya i dlaczego masa jest zwarta z telefonem?
    Pozdrawiam
  • #13 5136821
    sbalicki
    Poziom 13  
    Ocena: 36
    Już nie trzeba. Poradziłem sobie.
  • #14 5205416
    Łukaszsz
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Zaglądałem do k510i i zauważyłem pourywane ścieżki, tylko teraz jak to polutować wg powyższego schematu, jeśli tam nie ma ani miejsca na to , żeby coś przylutować.
  • #15 5205430
    dickheadGSM
    Poziom 31  
    Ocena: 37
    Miejsce sie znajdze. Poprzesuwaj diody hotem tak na pol pada i juz masz ;) , no ewentualnie diody zdejmij i pomin, ale nie polecam tego rozwiazania, choc bedzie dzialac.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niedziałającego joysticka (joy) w telefonach Sony Ericsson K510i i K310i po wymianie. Pomimo sprawdzenia samego joysticka miernikiem i potwierdzenia jego sprawności, joystick przestaje reagować po krótkim czasie użytkowania. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny takie jak uszkodzone ścieżki, zerwane pady masy joysticka, zwarcia masy, uszkodzone diody separujące, a także potencjalne problemy z połączeniami pod procesorem. Wskazano konieczność sprawdzenia przejścia masy joysticka do punktu pod ekranem oraz ewentualne lutowanie przelotek w przypadku zerwanych ścieżek. Udostępniono schemat połączeń joysticka, który może pomóc w diagnozie i naprawie. Poruszono także temat przesuwania lub pomijania diod hotem na padach joysticka jako rozwiązanie awaryjne, choć niezalecane. W jednym z przypadków masa joysticka była zwarta z masą telefonu, co wymagało naprawy zerwanych padów i odparzonego połączenia pod ekranem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA