logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 5200 - górna klawiatura nie reaguje, podświetlenie działa

ormowiec 05 Gru 2008 15:09 5049 9
REKLAMA
  • #1 5820835
    ormowiec
    Poziom 11  
    Witam, mam nokię 5200 z wadą, mianowicie pewnego dnia po prostu przestały działać klawisze na górnym slidzie. Dolne działają, działa podświetlenie klawiszy, wyświetlacz, głośnik. Rozebrałem telefon i taśma wygląda na całą. Moje pytanie brzmi czy jest sens wymiany górnej płyty (koszt ok. 30 zł) czy problem leży raczej w dolnej?

O proszę co się okazało, telefon w jakiś sposób odbiera jednak sygnał z górnej klawiatury! jeśli włączę telefon, po chwili podświetlenie zgaśnie, Po naciśnięciu jakiegokolwiek przycisku na górze podświetlenie zapala się, ale przycisk jakby nic nie robi. Zaznaczam że klawiatura numeryczna działa normalnie

Dopisze jeszcze coś żeby jak najlepij opisać problem. Jeśli włączę telefon jednocześnie trzymając OK to po chwili wszystko zaczyna działać jak należy...
  • REKLAMA
  • #2 5820859
    nikor11
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Jeżeli w dolnej klawiaturze wszystkie działają to uszkodzona jest płytka lub flex
  • REKLAMA
  • #3 5821235
    ormowiec
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany! przyczyną było... przesunięcie się tej miedzianej kopułki-przycisku w klawiaturce dolnej na pozycji "gwiazdki" przez co jakby cały czas była ona wciśnięta.
  • #4 5962508
    lucyfer6661
    Poziom 11  
    mam problem z nokia 5200 nie dzialaja mi klawisze (123560*) na dolnej a na gornej (Up Right, Rightsk i czerw )
    co moze byc uszkodzone bo niedawno wymienilem tasme na nowa a chyba wczesniej dzialaly wszystki klawisze....
    z Gory wielkie dzieki. :)
  • REKLAMA
  • #5 5962565
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2089
    Uszkodzony może być filtr klawiatury, bez odpowiedniego sprzętu i umiejętności nie da rady tego naprawić.
  • #6 5962631
    lucyfer6661
    Poziom 11  
    a ile taka naprawa by mogla wyniesc????
    jesli to filtr...
  • REKLAMA
  • #7 5962666
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2089
    W zależności od serwisu będzie to kwota 50-80zł.
  • #8 5963717
    lucyfer6661
    Poziom 11  
    dzieki wielkie za pomoc....chyba sensowniej i taniej wyjdzie kupic sama plyte
  • #9 5963762
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 105
    Tylko że ten filtr jest na głównej płycie (dolnej).
    Jeśli to rzeczywiście on jest uszkodzony to wymiana górnej płytki nic nie da.
  • #10 5963952
    lucyfer6661
    Poziom 11  
    wlasnie mam zamiar wymienic dolna plyte nie gorna....
    na gornej nic nie ma za wiele

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telefonie Nokia 5200 przestały działać klawisze na górnym slidzie, mimo że podświetlenie i dolna klawiatura funkcjonują poprawnie. Po rozebraniu urządzenia taśma łącząca wydawała się nienaruszona. Telefon reagował na naciśnięcia górnych przycisków jedynie podświetleniem, bez faktycznego działania klawiszy. Problem okazał się spowodowany przesunięciem miedzianej kopułki przycisku na dolnej klawiaturze (na pozycji gwiazdki), która była stale wciśnięta, co blokowało poprawne działanie górnej klawiatury. W dyskusji pojawiła się również informacja, że uszkodzony filtr klawiatury znajduje się na dolnej płycie głównej i jego naprawa wymaga specjalistycznego sprzętu, a koszt serwisowy wynosi około 50-80 zł. Wymiana górnej płytki nie rozwiąże problemu, jeśli uszkodzony jest filtr na dolnej płycie, dlatego sensownym rozwiązaniem jest wymiana dolnej płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA