logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić lokalizację SAVE-ów gier na dysku zewnętrznym?

andrusek 05 Gru 2008 15:21 2592 3
REKLAMA
  • #1 5820905
    andrusek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Mam mały problem z zewnętrznym dyskiem twardym podłączonym do laptopa. A więc, mam zainstalowane na nim gry : Age of Mitology i Titan Quest. problem jest taki, że zapisują one gry w moich dokumentach. jak zmienić to, żeby zapisywały je na ty dysku?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5821012
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Nie wydaje mi się to możliwe. Domyślnie niemal wszystkie gry zakładają swój folder save w Documents and settings\USER\Moje dokumenty lub Documents and settings\USER\Dane aplikacji\.
    Starsze wiekiem (parę lat starsze ;) ) gry zapisywały save w folderze instalacyjnym gry i moim zdaniem było to bardzo dobre rozwiązanie. Miejmy pecha windows odmówi posłuszeństwa i przeciętny użytkownik robi format i traci swoje zapisy z gier. Mając grę zainstalowaną na innej partycji niż system zapisy stanów przetrwają w folderze z grą.
  • REKLAMA
  • #3 5821569
    andrusek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    w grze Warcraft III zapisuje w folderze z grą.
  • Pomocny post
    #4 5821615
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Jak wspomniałem starsze wiekiem gry jak np. wspomniany Warcraft3 z 2002 roku zapisywały najczęściej w folderze instalacyjnym gry. Później dopiero weszła na dobre uciążliwa dla mnie przynajmniej metoda z zapisami w dokumentach czy folderze użytkownika.

Istnieje również możliwość, że gra przechowuje namiar na folder z save w rejestrze lub jakimś swoim pliku konfiguracyjnym np. *.ini. Jeśli tak jest można próbować podmienić tą wartość na swój folder na innej partycji i możliwe choć nie do końca pewne, że taka sztuczka zadziała.
REKLAMA