logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić domyślną lokalizację instalacji programów na dysk D?

kubuxxx 04 Maj 2007 20:39 2406 4
REKLAMA
  • #1 3849059
    kubuxxx
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam problem, gdy instaluje dowolne programy, lokalizacja w jakich się one instalują, to zawsze partycja, na której jest zainstalowany system(u mnie jest to c:). Niestety u mnie partycja c: ma tylko 20gb, d: 250gb, więc zawsze musze zmieniać na której partycji ma sie program instalować, czy da sie coś zmienic, aby lokalizacja w akiej sie wszystko instaluje była nie c:/*, tylko d:/*??

Proszę o rady
  • REKLAMA
  • #2 3849117
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Niestety,tylko na piechotę.Dla ułatwienia utwórz na innej partycji,na której chcesz instalować programy katalog Program Files,wtedy zmienisz tylko literkę partycji.
  • REKLAMA
  • #3 3849130
    kubuxxx
    Poziom 12  
    właśnie za każdym razem zmieniam literkę partycji, a ze mnie to denerwuję, bo ciągle coś instaluje, to chciałbym to zmienić, ale jak sie nie da to pozostaje zmiana literki za każdym razem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3849175
    jarkem
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    1. Utwórz nowy odpowiednik folderu C:\Program Files na tej drugiej partcji (D:\Program Files) - chyba że bedziesz instalował programy od razu na D.

2. Wyedytuj podane klucze rejestru:

Start >>> Run (Uruchom) >>> regedit i w kluczach poniżej:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\SFC

znajdź ProgramFilesDir. Kliknij w nazwę i zamiast C:\Program Files wprowadź nowe wybrane wcześniej przez ciebie ścieżki dostępu (D:\Program Files lub D: ).

3. Zrestartuj system.
  • #5 3849300
    kubuxxx
    Poziom 12  
    wielkie dzięki jarkem, twoja rada pomogła.
    Na razie!
REKLAMA