logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz WS-704 nie gra - od czego zacząć diagnozę?

Helmans 11 Gru 2008 14:33 1001 6
REKLAMA
  • #1 5845616
    Helmans
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Witam.
    Kupiłem takowy wzmacniacz lecz moja radośc nie trwała długo.
    Jak doszła paczka okazało się że wzmacniacz nie gra.
    Z góry zaznaczam że STK są sprawne gdyż przekaźniki załączają wyjścia na kolumny co by nie miało miejsca w przypadku ich uszkodzenia.
    Nie wiem co robic jeszcze czekam aż wzmacniacz odstoi i może coś ruszy.
    Mam pytanie od jakich elementów zacząc pomiary oraz czy brak dźwięku może byc związany z jakimś zabiezpieczeniem.
  • REKLAMA
  • #2 5845677
    invector
    Poziom 18  
    Ocena: 103
    To że przekaźniki załączają o niczym nie świadczy... Zacznij od sprawdzenia napięć czy są wszystkie. Ściągnij aplikację STK na których zbudowany jest wzmacniacz i na jej podstawie określisz czy dostają wszystkie potrzebne napięcia.
  • REKLAMA
  • #3 5845693
    Helmans
    Poziom 20  
    Witam.
    Wzmacniacz odpalił wystarczyło podociskac wtyczki w środku.
    Pojawił się inny problem - mianowicie selektor nie działa tj dźwiek puszczony na wejście tuner jest słyszalny bez względu czy ustawie źródło na CD,AUX, Tape itd.
  • REKLAMA
  • #4 5845739
    invector
    Poziom 18  
    Ocena: 103
    To wygląda na uszkodzony przełącznik który jest zbudowany na jakimś MCY74.... Oczywiście wyjście na korektor masz zmostkowane ?
  • #5 5846030
    Helmans
    Poziom 20  
    Mam podłaczony korektor. Ogólnie to wzmacniacz świruje raz gra a raz nie. Czasami się włączy i strasznie trzeszczy, po 30 sekundach panuje za to cisza i gra wspaniale. Też obawiam się że to MCY74..... Nie wiem zbytnio co z nim dalej działac.
  • REKLAMA
  • #6 5848644
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 755
    Podstawa to poprawność napięć a szczególnie 5V na procku, ma być stabilne i równe pięć. Potem symetryczne 15V zasilające ten elektroniczny selektor wejść. Warto wymienić też elektrolit resetu procka. 2,2µ
  • #7 5877981
    Helmans
    Poziom 20  
    Witam. Pomierzyłem napiecia i procesor ma 4,9V a napiecie zasilające selektor wejśc ma 16,8V. Jutro kupie tego elektrolita.
    Jakie ma oznaczenie ten kondesator?
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz WS-704 nie działał po zakupie, mimo że przekaźniki załączały wyjścia na kolumny, co sugerowało sprawne układy STK. Zalecane było rozpoczęcie diagnozy od pomiaru napięć zasilających, zwłaszcza stabilnego napięcia 5V na procesorze oraz symetrycznego 15V dla elektronicznego selektora wejść. Po podociskaniu wtyczek wzmacniacz zaczął działać, jednak pojawił się problem z selektorem źródeł dźwięku – dźwięk z tunera był słyszalny niezależnie od ustawionego wejścia, co wskazywało na uszkodzenie przełącznika opartego na układzie MCY74. Wzmacniacz wykazywał niestabilne działanie, z trzaskami i chwilową ciszą, co mogło być związane z tym układem. Sugerowano również wymianę kondensatora elektrolitycznego resetu procesora (2,2 µF). Pomiar napięć wykazał 4,9V na procesorze i 16,8V na selektorze wejść. Autor planował wymianę kondensatora, aby poprawić stabilność działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA