logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora WS 704 - kontrolki świecą, brak reakcji wzmacniacza po włączeniu

purobix 02 Lip 2007 18:47 3181 7
REKLAMA
  • #1 4042238
    purobix
    Poziom 12  
    Ocena: 35
    witam kolegów mam problem z tym wzmacniaczem a mianowicie po włączeniu zapalają sie kontrolki przy klawiszu mute oraz przy klawiszu tuner i wzmacniacz nie reaguje na nic mam dwa te same wzmacniacze i w obuch te same objawy.
    proszę o pomoc może ktoś sie już się z tym spotkał
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4042263
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 754
    purobix napisał:
    po włączeniu zapalają sie kontrolki przy klawiszu mute
    Przy tym klawiszu nie ma ledki!

Sprawdz zasilanie procka, ma być 5V,jeśli jest to podmień kwarca przy nim oraz piki,jeśli to nie pomoże to proceko do wymiany.Raczej to ostatnie najbardziej realne.
  • REKLAMA
  • #3 4042722
    purobix
    Poziom 12  
    jeszcze jedno zauważyłem ze jak parę razy włączę i wyłączę to potrafi działać normalnie przyciski funkcjonują i wzmacniacz pracuje prawidłowo ale wystarczy go wyłączyć i już po kolejnym włączeniu zapalają sie dwie ledki i wszystko zablokowane
  • REKLAMA
  • #4 4043010
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Aha, no to sprawdz to napięcie i wymień kondensator od resetu procka,chyba 2,2µ.
  • #5 4045154
    purobix
    Poziom 12  
    Napięcie jest 4,66v po wyjęciu procesora 4,99v procesor jest dość ciepły a stabilizator 5v nie da się dotknąć po 5 min
    wstawiłem kwarc 12000 sprawdzone i wymienione pojemności teraz szukam procka
    dziwne ze mam dwa wzmacniacze identycznie sie zachowujące
    a ta druga dioda led pali sie przy klawiszy mon/EQ
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4045287
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Wymień pierw stabilizator,pod obciążeniem ma być na nim 5V!!Choć nie wykluczone że procek też do wymiany.
  • Pomocny post
    #7 4061221
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Procek moze byc juz skopany i obcaza prawdopodobnie stabilizator,na galezi zasilania tego procka podmien kondensatory elektrolityczne,tak jak kolega wczesniej napisal podmien stabilizator na nowy i przy nim ten kondensator 2200uF filtrujacy tez dla pewnosci, zobacz czy nie masz czasem zimnych lutow na plycie czolowej-tam gdzie sa switche od przelaczania mon./eQ itp.

Dodano po 2 [minuty]:

Tutaj masz schemat od WS 504- to praktycznie jest to samo-tak mi sie wydaje-przesledz i potrop droge tego wszystkiego-moze cos znajdziesz.
    Załączniki:
    • ws504.zip (697.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 4201646
    purobix
    Poziom 12  
    dziekuję wszystkim za pomoc uszkodzony był procesor kupiłem w cybor-techu oba wzmacniacze gotowe

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Diora WS 704 po włączeniu sygnalizuje problem poprzez zapalenie kontrolek przy przyciskach mute i tuner, a urządzenie nie reaguje na polecenia. Objaw ten występuje w dwóch identycznych wzmacniaczach. Zalecane jest sprawdzenie napięcia zasilania procesora, które powinno wynosić 5V. Wskazano na możliwe uszkodzenie procesora oraz stabilizatora napięcia 5V, który pod obciążeniem może się przegrzewać. Sugerowano wymianę kwarcu, kondensatora resetującego procesor (około 2,2 µF), kondensatorów elektrolitycznych na linii zasilania procesora oraz stabilizatora i dużego kondensatora filtrującego 2200 µF. Należy również zweryfikować lutowania na płycie głównej, szczególnie przy przełącznikach funkcji mon/EQ. Po wymianie procesora problem został rozwiązany. Dodatkowo podano schemat wzmacniacza Diora WS 504 jako pomocniczy, ze względu na podobieństwo konstrukcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA