logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Grundig GDP 2400 Livance - spadek napięcia po podłączeniu panelu sterowania

wieslaw99 14 Gru 2008 22:13 2306 3
REKLAMA
  • #1 5860185
    wieslaw99
    Poziom 23  
    Ocena: 75
    Witam serdecznie mam taki problem,moje dvd łudząco podobne objawy ma jak w kilku postach zakładanych wcześniej, czyli dioda po włączeniu do sieci zapala się ale brak dalszych reakcji czyli po wciśnięciu np.eject dioda gaśnie i to wszystko miernikiem sprawdziłem Q15 i Q18 wskazania w normie co mnie zdziwiło to pomiar napięć w zasilaczu, po odpięciu taśm
    napięcia w normie po w pięciu taśmy od płyty głównej również napięcia dobre po w pięciu taśmy panelu sterowania napięcie radykalnie spada. Nie doszukałem się na forum podobnych objawów bądź opisów może ktoś miał podobny problem z tego typu sprzętem i zechciał mi pomóc bardzo był bym wdzięczny. Dodam że elki po wtórnej stronie przetwornicy kiedyś ktoś już wymieniał ,czy wymienić je jeszcze raz ?
  • REKLAMA
  • #2 5863405
    Darekgab
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam

Na płytce głównej są dwa tranzystory (smd) jeden z nich jest zwarty lub ma
    przerwę blokuję sie DVD.
  • REKLAMA
  • #3 5864781
    wieslaw99
    Poziom 23  
    Dziękuję za podpowiedź jutro postaram się podmienić te tranzystorki,rozumiem że mowa o Q15 i Q18.Chociaż tak jak pisałem wcześniej miernik pokazywał wiarygodną rezystancję.
  • #4 5868960
    wieslaw99
    Poziom 23  
    A jednak tranzystorek Q21 okazał się wadliwy a pomoc fachowców nie zrównana :please: DVD śmiga aż miło,dziękuję i pozdrawiam.
REKLAMA