logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo podłączyć przepływowy ogrzewacz wody? Kable L1, L2, L3, N, PE

plechu 16 Gru 2008 12:43 10515 7
  • #1 5865941
    plechu
    Poziom 2  
    Witam

tak naprawdę nie znam się na elektronice a mam problem z podłączeniem przepływowego podgrzewacza wody.

Jest taka sytuacja, że mam 5 kabelków: dwa czarne, niebieski, żółto-zielony i brązowy.

Do tego pięć miejsc gdzie te kable siłowe mogę podłączyć oznaczone symbolami L1, L2, L3, N, PE.

Podłączyłem je następująco
    L1 - czarny
    L2 - brązowy
    L3 - czarny
    N - niebieski
    PE - żółto zielony

Dodam jeszcze, że mam w domu dwa podgrzewacze jeden działa dobrze kiedy odłączę całkowicie zasilanie na drugi natomiast po podłączeniu tego drugiego w taki sposób jak podałem przestaje prawidłowo działać i leci tylko letnia woda.

Co więcej odłączenie było spowodowane przepaleniem czarnego kabla z tyłu podgrzewacza. Natomiast na krótki okres ktoś zamocował małe mostkowanie kabelkiem łącząc L2 z N. Wtedy było tak że przy podgrzewaczu pierwszym leciała letnia woda natomiast przy drugim było wszystko w porządku. Teraz natomiast w miejscu przepalenia kabla zastosowałem inny (ale łączony trochę w prowizoryczny sposób bo chciałem sprawdzić czy zadziała) kabel. Jednak nic z tego

Co może być przyczyną tego że po podłączeniu nie działa mi woda przy podgrzewaczu nr 2, oraz czemu mi nie działa podgrzewacz podłączany?

Proszę o pomoc...
  • #2 5865951
    glurak
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Podlaczenie jest prawidlowe, nalezy sprawdzic czy drugi ogrzewacz jest prawidlowo podlaczony, wyglada na to ze przewod N ma przerwe...
  • #3 5865998
    plechu
    Poziom 2  
    Rzeczywiście to jest właśnie łączony kabel być może połączenia są za słabe.. spróbuje odnaleźć jakieś złączki i spróbuje ponownie złączyć w razie problemów edytuje...

....jednak nie. spróbowąłem połączyć jeszcze raz od nowa nie pomogło. Co jeszcze bardzo ważne a zapomniałem dodać

kontrolki informujące o włączeniu podgrzewacza się włączają ale sam podgrzewacz nie grzeje
  • #4 5866103
    Androl
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Witam,

Może sprawdź czy wszystkie przewody mają ciągłość i czy przewody fazowe to naprawdę fazowe, N to N, a PE to PE. Kolory są tylko pomocą przy łączeniu, ale wcale nie determinują tego że ma tak być, także najlepiej weź najpierw miernik i próbnik fazy do ręki i sprawdź co się kryje pod kolorem przewodów.
    A jak za bardzo się na tym nie znasz weź fachowca. Są tam napięcia niebezpieczne dla życia.

Pozdrawiam
  • #5 5866166
    plechu
    Poziom 2  
    Wiem wiem zawsze odłączam bezpiecznik odpowiedzialny za podgrzewacze i do tego prąd w całym domu.
    Kolory są na pewno dobrze. Bo po wielu usterkach przepływomierza dwa razy go już podłączałem. Myślałem że coś jednak pokręciłem po tym jak właśnie kontrolki się zaświeciły a jednak podgrzewacz nie działa jak należy. Zaciekawia mnie fakt jaki wpływ na podgrzewacz który mam zamontowany na dole w łazience (wcześniej opisywany jako 2) ma podgrzewacz zamontowany na górze i jeżeli mostkuje połączenie - bo znowu powróciłem do tego podłączenia - to ogrzewacz na górze grzeje tylko trochę a na dole działa bez zarzutu.

Chyba jednak będzie trzeba wezwać fachowca, bo z pomiarami już sobie nie poradzę.

Dzięki za pomoc pozdrawiam.

PS. Super forum. Bardzo cieszy bardzo szybka odpowiedź-pomoc.
  • #6 5868267
    pablo 40
    Poziom 15  
    Ocena: 50
    Czy dobrze rozumiem, że obydwa podgrzewacze masz podpięte do jednej wspólnej instalacji cwu? Jeśli tak, to to może być przyczyną letniej wody. Jeden zakłóca pracę drugiego. Jeśli są sterowane hydraulicznie to na pewno. Jakie to są podgrzewacze?
  • #7 5874069
    plechu
    Poziom 2  
    tak są sterowane hydraulicznie.

podgrzewacz na górze w domu to: OP-18 Kaskada plus firmy Biawar

a drugi: KOSPEL EPW.P1-18 (tylko tyle z tego wyczytałem)

... i podłączone do jednej inastalacji ale wcześniej wszystko działało.
  • #8 5884147
    pablo 40
    Poziom 15  
    Ocena: 50
    plechu napisał:
    tak są sterowane hydraulicznie.

podgrzewacz na górze w domu to: OP-18 Kaskada plus firmy Biawar

a drugi: KOSPEL EPW.P1-18 (tylko tyle z tego wyczytałem)

... i podłączone do jednej inastalacji ale wcześniej wszystko działało.

Dwa różne podgrzewacze mogą po pewnym czasie użytkowania różnie reagować na spadek ciśnienia w instalacji. Moja rada sprawdź działanie każdego z osobna. Zakręć dopływ zimnej wody i odłącz zasilanie elektryczne od jednego i sprawdź działanie drugiego. Potem odwrotnie.
    Jeśli ten podpinany przez ciebie będzie grzał na dwie grzałki a drugi na trzy to we wspólnej instalacji woda będzie mieszana i dlatego masz letnią.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy prawidłowego podłączenia przepływowego ogrzewacza wody z pięcioma przewodami: dwoma czarnymi, brązowym, niebieskim i żółto-zielonym, do zacisków L1, L2, L3, N, PE. Podłączenie wykonano według schematu: L1 - czarny, L2 - brązowy, L3 - czarny, N - niebieski, PE - żółto-zielony. Jeden z dwóch podgrzewaczy działa poprawnie, natomiast drugi po podłączeniu w ten sposób nie grzeje, mimo że kontrolki się zapalają. Wystąpiło przepalenie czarnego przewodu, a tymczasowo stosowano mostkowanie L2 z N, co powodowało różne efekty w działaniu obu urządzeń. Zalecane jest sprawdzenie ciągłości przewodów oraz potwierdzenie, czy przewody fazowe, neutralny i ochronny są prawidłowo rozpoznane, najlepiej za pomocą miernika i próbnika fazy. Podgrzewacze są podłączone do jednej instalacji ciepłej wody użytkowej i sterowane hydraulicznie, co może powodować wzajemne zakłócenia pracy, zwłaszcza przy różnej liczbie grzałek i spadkach ciśnienia. Rekomendowane jest testowanie każdego podgrzewacza osobno, odłączając drugi, aby wykluczyć wpływ instalacji wspólnej. W przypadku braku doświadczenia wskazane jest skorzystanie z pomocy fachowca ze względu na zagrożenie porażeniem prądem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA