logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podpiąć podgrzewacz wody i czy podłączenie będzie bez przewodu neutralnego?

nowynikt 27 Sie 2022 17:24 2787 18
  • #1 20163521
    nowynikt
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Cześć,
    dobrze rozumiem, że w tej konfiguracji podłączam tylko dwie fazy i przewód ochronny bez podłączania przewodu neutralnego? Jak podpiąć podgrzewacz wody i czy podłączenie będzie bez przewodu neutralnego?
  • #4 20163634
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3543
    Tylko że do niego wypada zastosować zabezpieczenie w postaci 2-polowego wyłącznika nadmiarowopradowego.
  • #5 20163643
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6673
    Pozostaje pytanie jaka jest w ogóle moc przyłączeniowa obiektu? Wystarczy mocy na inne odbiorniki?
  • #7 20163680
    nowynikt
    Poziom 8  
    Tak całkiem lajkonikiem, to może nie, ale też jak widać do fachowca mi daleko. Rozumiem, że dwubiegunowy wyłącznik nadprądowy B16 wystarczy jako zabezpieczenie?

Moc przyłączeniowa to 15 kW.
  • #8 20163698
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3543
    nowynikt napisał:
    Rozumiem, że dwubiegunowy wyłącznik nadprądowy B16 wystarczy jako zabezpieczenie?
    A co pisze w jego specyfikacji ?

Jak podpiąć podgrzewacz wody i czy podłączenie będzie bez przewodu neutralnego?

Chociaż, moim zdaniem, jeżeli praca ciągła tego ogrzewacza jest krótkotrwała, możliwe, że B20 będzie wystarczające.

U mnie w firmie jest B25, ale to już od lat tak wisi :

Jak podpiąć podgrzewacz wody i czy podłączenie będzie bez przewodu neutralnego?
  • #9 20163712
    nowynikt
    Poziom 8  
    Rozumiem, że 25 lub ewentualnie 20 tak jak pisałeś. Tylko że główny mam 25A, a jeżeli chciałbym dać mocniejszy, to czy wtedy nie muszę zwiększyć mocy przyłączeniowej? (zgodnie z tabelami, które widziałem tutaj na forum)

Edit: jeszcze inaczej. ja to rozumiem tak, że skoro ma pobór prądu te 22A, a ja dam podwójne 16A, to daję 16A na jedną fazę, czyli do urządzenia 32A. Źle myślę?
  • #10 20163750
    mychaj
    Poziom 35  
    Ocena: 943
    Z tego co się już przekonałem to w przypadku tych podgrzewaczy nie ma co liczyć na lekki start.
    On ma zagrzać szybko i w locie...
    Więc 25A to minimum a świętego spokoju.
    Kolego nie myślałeś o bojlerze podumywalkowym?
    Wtedy byś się zmieścił w 2 do 2,5 kW...

nowynikt napisał:
    Tylko że główny mam 25A, a jeżeli chciałbym dać mocniejszy, to czy wtedy nie muszę zwiększyć mocy przyłączeniowej? (zgodnie z tabelami, które widziałem tutaj na forum)

Zwiększenie mocy przyłączeniowej nie jest aż takie proste...
  • #11 20163753
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 20163787
    nowynikt
    Poziom 8  
    mychaj napisał:
    Kolego nie myślałeś o bojlerze podumywalkowym?
    Wtedy byś się zmieścił w 2 do 2,5 kW....

To może od początku. Mam w domu bojler elektryczny, jakiś tam baaaaardzo stary. Myślałem o wymianie na przepływowy podgrzewacz wody, aby mieć ciepłą wodę w kuchni oraz pod prysznicem. Podgrzewacz miałby około 2 m zarówno do prysznica jak i zlewu. Zwiększyłem moc przyłączeniową z 5 kW do 15 kW (również ze względu na inne rzeczy). Byłem święcie przekonany, że skoro kupuję podgrzewacz 9 kW, a mam 15 kW moc przyłączeniową, to nic mi więcej nie potrzeba. A teraz wychodzi na to, że nie jest tak różowo jak mi się wydawało.
    Na chwilę obecną bojler jest w piwnicy i tam też chciałem zamontować podgrzewacz.

Może macie jakąś inną propozycję, która pomoże rozwiązać problem ciepłej wody?
  • #13 20163810
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4322
    nowynikt napisał:
    Mam w domu bojler elektryczny, jakiś tam baaaaardzo stary.
    Więc zastąp go nowym.
    Taryfa G12 lub G12w i masz problem rozwiązany.
    Po co wchodzić w prądożerne urządzenie by pod prysznicem mieszać zagrzaną wodę z zimną bo temperatura za wysoka?
  • #14 20163819
    mychaj
    Poziom 35  
    Tu za bardzo nie ma wyboru. Ja funkcjonuje na 2 bojlerach.
    50L na kuchnie i łazienkę, przy 4 osobach daje radę. Nie zaliczam braku ciepłej wody.
    Drugi to maleństwo 5L na samą toaletę na piętrze. Tak wogóle to muszę pomyśleć o liczniku dwutaryfowym.
    Prosta czasówka i mógłbym nagrzewać bojler w godzinach poza szczytem.

Alternatywy?
    To już musisz sam rozkninić... na co możesz sobie pozwolić.
    Jeżeli elektryczność to bojler...ale to mój punkt widzenia.

Taki podgrzewacz to najprostsza rzecz ale przy prysznicu/ kuchni to sporo chwilowo pociągnie w takim układzie.
  • #16 20163832
    nowynikt
    Poziom 8  
    Mój tok myślenia był taki, że bojler będzie miał to do siebie, że woda w nim ostygnie, a on podgrzeje ją ponownie mimo, że z tej wody nie skorzystam, Zbyt często nawet w trakcie dnia okazuje się, że nie wrócę na noc do domu. Podgrzana przez bojler woda w takim przypadku jest energią, która została zmarnowana. W gospodarstwie domowym zamieszkują dwie dorosłe osoby.

Mówicie, że bojler mimo wszystko będzie bardziej ekonomiczny?

78db78 napisał:
    Przy mocy 9kW trzeba było kupić podgrzewacz na 3 fazy wtedy prąd masz 13A i nie trzeba nic zmieniać w zasilaniu.

z tego co widzę 3fazowe zaczynają się od 18 kW...
  • #18 20163872
    mychaj
    Poziom 35  
    Nowoczesne bojlery tak szybko nie tracą temperatury.
    Wystarczy nagrzewać do 50* i jeżeli nie ma poboru wody to włączy się może 1 - 2 razy dziennie??
    I to z mocą 2kW a nie 9...
    Możesz sobie też posterować zdalnie jak wiesz że nie bedzisz korzystał 😀
    No i ew. dwutaryfowe rozliczanie + zegar sterujący.
  • #19 20904915
    nowynikt
    Poziom 8  
    Zdecydowałem się na bojler. Dodałem programator ze zdalnym sterowaniem. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie podłączenia przepływowego podgrzewacza wody o mocy 9 kW bez przewodu neutralnego. Użytkownicy potwierdzili, że można podłączyć tylko dwie fazy oraz przewód ochronny, jednak zalecają zastosowanie zabezpieczenia w postaci dwubiegunowego wyłącznika nadprądowego (B16 lub B20). Wskazano również na konieczność sprawdzenia mocy przyłączeniowej obiektu, która wynosi 15 kW. Użytkownicy rozważali alternatywy, takie jak bojler elektryczny, podkreślając, że nowoczesne bojlery są bardziej ekonomiczne i nie tracą szybko temperatury. Ostatecznie autor zdecydował się na wymianę na bojler z programatorem ze zdalnym sterowaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA