logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Delphi] Czy aplikacje z Delphi 8 for .NET wymagają .NET Framework na Win98?

Jaca 25 Mar 2004 16:54 2650 4
REKLAMA
  • #1 564249
    Jaca
    Poziom 32  
    Ocena: 216
    Witam wszystkich !
    Chciałbym zakupić Delphi 8 Professional for .NET ale mam wątpliwości czy aplikacja wykonana w tej wersji Delphi nie będzie przypadkiem potrzebowała instalacji pakietu redystrybucyjnego Framework u użytkownika końcowego? Wiadomo mi, że wersja 8 posiada wbudowane środowisko Delphi 7. Zakładam, że użyję do budowy aplikacji wyłącznie komponentów VCL.
    Może ktoś z Was używa już Delphi 8 for .NET i mógłby sprawdzić czy po stworzeniu aplikacji przy użyciu komponentów VCL i wykonaniu wersji instalacyjnej w InstallShield, aplikacja zadziała np. w czystym Win98 i czy podczas instalacji system nie będzie się "darł" o zainstalowanie Framework'a.
    Pomóżcie mi rozwiać wątpliwości...

Temat zamykam. - arnoldziq
  • REKLAMA
  • #2 564268
    Bielsky
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Jeżeli piszesz pod .net będziesz musiał zainstalować framework.

Samo to, że ma "wbudowane" środowiko delphi 7 (podejrzewam, że chodzi o korzystanie z interfejsu delphi7) świadczy raczej o tym że nie będziesz musiał szukać na nowo, gdzie jest schowana jaka opcja, niż że będzie generowało kod wynikowy jak delphi 7.

Z tego co widzę - można pisać pod VCL
    Poczytałbyś sobie na stronie borlanda, np.
    http://www.borland.pl/delphi/d8_features.shtml

możesz też ściągnąć wersję trial. Sprzedawać oprogramowania napisanego pod nią nie możesz, ale do sprawdzenia, co się da wystarczy.

Przy czym z tego co słyszę borland ogólnie wycofuje się z VCL.
  • REKLAMA
  • #3 564295
    Jaca
    Poziom 32  
    Ocena: 216
    Wielkie dzięki !
    Właśnie ściągam wersję trial 8-ki. Tak przy okazji chciałbym powiedzieć, że 20 min. temu dzwoniłem do Borland Polska i nic szczególnego się nie dowiedziałem a na pytanie kiedy będzie można ściągnąć wersję trial, powiedziano mi, że jeszcze jest niedostępna na serwerze.
  • REKLAMA
  • #4 564298
    Bielsky
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    No to szybko się uwinęli :)
  • #5 565352
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA