logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program delphi po kompilacji w W2000 nie działa pod W98

Smoczy 10 Sie 2005 12:28 1368 8
REKLAMA
  • #1 1722209
    Smoczy
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    Problem jest taki:
    Kompiluje program napisany w delphi na kompilatorze zainstalowanym pod W2000 i chce ten program uruchomić pod W98SE, gdzie niestety nie działa (pod W2000 jest ok.). Proszę o pomoc co mam zmienić i gdzie w kompilatorze delphi (oprócz zmiany systemu oczywiście).
  • REKLAMA
  • #2 1722246
    notset
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Hmm.. to nie powinno miec zadnego znaczenia.. ale napisz jaka masz wersje delphi.. ale jak dla mnie to masz cos zle w kodzie programu a to nie jest kwestia kompilatora.. byc moze uzywasz jakis funkcji ktorych w win98 po prostu nie ma.. przykladowo Transparentne okna itp. i dlatego sie wykrzacza.. sproboj utworzyc nowa aplikacje.. z sama czysta forma.. skompiluj program.. i sprawdz czy dziala na w98 jak tak to znaczy ze jednak masz w tamtym programie kod nieprzystosowany do pracy w win98.. :)
    Pozdrawiam!
  • #3 1722653
    @Greg@
    Poziom 11  
    To nie jest wina systemu operacyjnego. Sam pracuję na Win2000 Prof z delphi 6 i uruchamiam programy na WIN98, WIN2000 i WIN XP (na tych ostatnich są problemy z przydziałem pamięci przy dużej ilości operacji bazodanowych, i czasem się wywalają).

Pomiędzy WIN2000 i WIN98 nie miałem nigdy problemu.

Może używasz jakiegoś specyficznego dll ?

@Greg@
  • REKLAMA
  • #4 1722866
    Smoczy
    Poziom 20  
    Mój program jest b. prosty i tylko komunikuje się z urządzeniem zewnętrznym przez COM (udział API) i tyle. Pisałem też inny oprogram z elementami API do komunikacji z modułem wyświetlacza LED poprzez com i było to samo.
    A ja pisze wszystko w DELPHI7 (wersja darmowa) i nie korzystam z żadnych dll ani nie używam okien transparentnych.
  • REKLAMA
  • #6 1723233
    SACZI
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Cytat:
    Kompiluje program napisany w delphi na kompilatorze zainstalowanym pod W2000 i chce ten program uruchomić pod W98SE, gdzie niestety nie działa

Project/Packages/Build withj runtime packages.
    "Zaptaszkować" lub "odptasdzkowac". Plik *exe po kompilacji ma mieć wiekszy rozmiar. Chodzi o to, że muszą zostac dołączone biblioteki VCL, aby można było uruchomić program na komputerze, gdzie nie ma Delphi.
  • REKLAMA
  • #7 1729555
    Smoczy
    Poziom 20  
    zrobiłem tak:
    zainstalowałem od nowa cały pakiet borland delphi 7 i pomogło. Być może czegoś brakowało w poprzedniej instalacji?
  • #8 1729594
    notset
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Teraz dziala bo zresetowaly sie ustawianie dotyczace "Build with runtime packages" o ktorych slusznie pisal kolega SACZI. A nastepnym razem proponuje napisac co dokladnie sie dzieje a nie ze "nie dziala" gdyz wtedy musimy sie domyslac.. a tych domyslow jak widac na tym przykladzie (w calym temacie) jest sporo a wystarczylo powiedziec ze program nie wlacza sie/wyswietla komunikat ze brakuje pliku vcl, ktory pokazuje sie w takich przypadkach, znacznie to ulatwi diagnoze problemu i szybsze jego rozwiazanie
    Pozdrawiam!
  • #9 1730379
    Smoczy
    Poziom 20  
    Więc nie był to komunikat o braku pliku tylko o błędzie. Niestety nie jestem w stanie teraz odtworzyć jakim błedzie ponieważ nie działo się to u mnie tylko u kogoś kto jest daleko ode mnie. Najważniejsze, że udało się załatwić problem.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył uruchomienia programu skompilowanego w Delphi 7 pod systemem Windows 2000 na Windows 98 SE, gdzie aplikacja nie działała poprawnie. Przyczyną okazało się ustawienie kompilatora Delphi dotyczące dołączania bibliotek VCL – program był kompilowany z opcją korzystania z pakietów runtime, co powodowało brak wymaganych bibliotek na docelowym systemie. Po reinstalacji Delphi 7 i wyłączeniu opcji "Build with runtime packages" problem został rozwiązany. Dyskusja wskazała, że różnice między Windows 2000 a Windows 98 nie powinny same w sobie powodować problemów, a często błędy wynikają z niepełnego dołączenia bibliotek lub użycia funkcji niedostępnych w starszym systemie. Wskazano również, że dokładne określenie rodzaju błędu (np. brak pliku VCL) ułatwia diagnozę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA