logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aktualizacja BIOS dla Gainward 9600GT 512MB z 09/03/08 - czy istnieje nowsza wersja?

mefisto21 18 Gru 2008 13:20 1883 11
REKLAMA
  • #1 5873063
    mefisto21
    Poziom 14  
    Chciałbym wgrać nowszy bios do karty gainward 9600GT 512mb 650gpu/mem900 ale nigdzie nie moge znalesc , moze nie ma nowszego biosu od mojego ?moj bios jest z 09/03/08,moze da sie zmodyfikowac jakos bios by karta lepiej latala w bechmarkach czy grach :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5873159
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Tutaj tez sprawdzales? Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #3 5873281
    mefisto21
    Poziom 14  
    dzieki sprawdzalem i jest tez z marca 2008 roku bios , widocznie nie ma nowszego , a moze znasz jakies stronki z mod bios do 9600GT
  • Pomocny post
    #4 5873351
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Podałeś zdecydowanie za mało informacji o karcie. Jakie masz na niej pamięci? Czas dostępu pamięci? Bez tego można ubić kartę. Screen Z GPU-Z by się przydał.
    W ogromnej ilości przypadków można samemu sobie zmodować bios.
    Innym wariantem jest też wgranie biosu innego producenta ale o identycznych zastosowanych pamięciach ale np. z innymi zegarami rdzenia i pamięci.
    Na koniec najważniejsze pytanie co chcesz osiągnąć zmieniając bios? Jeśli tylko profilaktycznie to nie kombinuj bo nic nie osiągniesz. Jeśli chcesz jakieś konkretne zmiany wprowadzić to powiedz do czego dążymy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 5873950
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Zobacz tutaj.

[mod:d4eabe2097="Mery84"]Czy ja napisałem coś innego? Proszę sprawdzić link, który podałem w swojej wiadomości. Czytanie ze zrozumieniem się kłania... Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #6 5874289
    mefisto21
    Poziom 14  
    No więc dążę do tego by byla wydajniejsza w grach :)chodzi o to bym mial wiecej klateczek w grach heh
    o to screen z gpu-z

nbitorem zmienic napiecie itp? i wgrac ten bios , a polecenia do nvflash jakie sa ? kiedys takie byly nvflash -4 -5 -6 new.rom
  • Pomocny post
    #7 5874421
    leven
    Poziom 37  
    Napiecia nie da sie zmienic nibitorem w praktyce. To, ze widac wieksza wartosc nie swiadczy o jego podniesieniu w biosie.
    Probowalem tego i nic.
    Co do ustawien zegarow gpu, shaderow i pamieci to juz masz je bezpiecznie sprawdzone ?.
    Jak by nie bylo flash biosu zawsze jest ryzykowny.

Jezeli chodzi o komendy to ja stosuje takie:
    nvflash.exe bios.rom, gdzie bios to nazwa biosu do sflashowania.
    U Ciebie moze byc tak:
    nvflash.exe new.rom
    Miedzy nvflash.exe a new.rom jest spacja.

EDIT:

Co do uwagi od moda to przegapilem tego KLI-a. Mea kulpa :cry:.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 5874691
    Mery84
    Wyżej link do Vmod. Według forum działa on również na czerwonej PCB od Gainwarda.

Czy zegary, które widzimy na screenie GPU-Z to wszystko co karta dała od siebie w podkręcaniu?
    Jeśli to wszystko co dał z siebie GPU to wyżej pójdziesz tylko robiąc Vmod. Pamiętaj, że taki zabieg pozbawia Cię gwarancji i możesz uszkodzić kartę więc bądź ostrożny.
    Zainteresuj się również temperaturami karty idle/stress.
    Trzeba wiedzieć czy chłodzenie fabryczne podoła z podkręconą kartą.
    Na koniec wiedz, że FPS nie tylko od wydajności grafiki zależy. Podaj informacje o reszcie sprzętu oraz o zasilaczu, który z podkręconą kartą będzie musiał podołać ją zasilić.
  • #9 5875943
    mefisto21
    Poziom 14  
    W stresie mam 44 C sprawdzalem ,zasilacz mam power it 650 wat ,plyta gl gigabyte m55plus sg3 ,procesor athlon x2 5200 @ 2.9 ghz ,ram kingston 800mhz w dualu 2gb , chce ja wykrecic bo mam malo punktow w 3dmarku 05 no z podkreceniem karty mam 13400pkt a w 3dmarku 06 8500pkt ,widzialem na innych stronach ze na tej karcie przy podobnym sprzecie wyciagneli wiecej punktow w 3dmarkach, v-moda raczej niebede robil , boje sie nie powiem , a moze byc cos takiego ze plyta glowna ma pci -ex 16 w wersji 1.0 i karta slabiej chodzi ? bo na pudelku jest napisane ze potrzebe jest pci-ex 16 ver 2.0
  • Pomocny post
    #10 5880153
    leven
    Poziom 37  
    PCI-E 1.0 nie ma wplywu na wydajnosc tak przecietnej karty grafiki jaka jest gf 9600....bez obrazy. Chociarz karta jest na PCI-E 2.0 to w niczym nie przeszkadza. To jest kompatybilne wstecz.
    Jak masz juz sprawdzone ustawienia taktowan gpu, shaderow i pamieci to mozna te zmiany zapisac w biosie karty modyfikujac go nibitorem.
    Wiesz o tym wiec zdecyduj sie bo nie wiadomo co chcesz w koncu zrobic :?:.
    Jak chcesz modyfikowac bios karty i go sflashowac to moge pomoc. Mam wolny wekend :D.
  • #11 5881448
    mefisto21
    Poziom 14  
    moze lepiej bedzie na gg pisac , szybko to wykonamy i bedzie po strachu :) 3480054 moje gg
  • REKLAMA
  • #12 5881478
    Mery84
    Temat w takiej postaci jest bezużyteczny dla forum.
    Chce kolega rozwiązać problem prywatnie proszę bardzo ale temat bez rozwiązania zaśmieca forum.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada kartę graficzną Gainward 9600GT 512MB (650 MHz GPU / 900 MHz pamięć) z BIOS-em datowanym na 09/03/08 i poszukuje nowszej wersji BIOS-u lub możliwości jego modyfikacji w celu poprawy wydajności w grach. Sprawdzono dostępność BIOS-ów na stronach takich jak TechPowerUp i mvktech.net, jednak nowszych wersji nie znaleziono. Poradzono, że modyfikacja BIOS-u jest możliwa, ale wymaga dokładnych danych o pamięciach i ich czasach dostępu, np. z GPU-Z, aby uniknąć uszkodzenia karty. Zmiana napięć w BIOS-ie za pomocą narzędzia NiBitore nie jest skuteczna. Flashowanie BIOS-u odbywa się za pomocą narzędzia nvflash z odpowiednimi komendami. Użytkownik podał konfigurację sprzętową (płyta Gigabyte M55Plus SG3, procesor Athlon X2 5200+, zasilacz Power IT 650W, RAM Kingston 2GB 800 MHz dual) oraz temperaturę karty pod obciążeniem (44°C). Zasugerowano, że PCI-E 1.0 nie ogranicza wydajności karty 9600GT, a większe przyspieszenie można osiągnąć przez Vmod, jednak wiąże się to z utratą gwarancji i ryzykiem uszkodzenia. Ostatecznie zaproponowano pomoc w modyfikacji BIOS-u i flashowaniu, ale dyskusja zakończyła się propozycją przeniesienia rozmowy na prywatny kanał, co zostało skrytykowane jako nieprzydatne dla forum.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA