Witam posiadam kartę graficzną Gainward GTS 450 512 MB DDR5. Mój problem polega na tym że chcę edytować fabryczny bios tak żeby prędkość wentylatora z fabrycznych 30% PWM była większa np. 45-50 % gdyż wymieniłem fabryczny wentyl na inny też sterowany PWM i jego prędkość jest za wolna. Ewentualnie dodatkowo ja troszkę podkręcić. Wiem że można podkręcić prędkość obrotową programem ale nie o to chodzi, gdyż zawsze po uruchomieniu komputera trzeba ręcznie to przestawiać. Problem polega na tym że dostępne programy do modyfikacji biosu typu NiBiTor, FermiBiosEditor, nie rozpoznają biosu od karty z 512 MB pamięci. Nigdzie na internecie nie ma tego biosu, są tylko z wersji 1gb pamięci i są one bezproblemowo odczytywane przez te programy i podatne na modyfikację. Fabrycznego biosu z karty nie mogę zgrać NiBiTorem bo jest nierozpoznawany, mogę tylko programem GPU-Z ale również jest błędnie odczytywany przez NiBiTor, a przez program FermiBiosEdito wcale. Czy komuś udało się w jakiś sposób zmodyfikować bios tej karty od wersji z 512mb pamięci?. Czy można do karty z 512 mb pamięci wgrać bios od wersji 1gb?. Jest też na necie bios od podobnego Palita gts 450 z zerową pamięcią- co to oznacza?. Czy po prostu w tej wersji karty nic nie da się zrobić?. Nigdzie niema żadnych informacji jeśli chodzi o wersje 512mb . Jest ktoś w stanie pomóc, ewentualnie ktoś naprawdę znający się na rzeczy przerobić mi ten bios tak żeby nie uwalić karty. Pozdrawiam