logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gainward GTS 450 512MB - Edycja BIOS dla zwiększenia prędkości wentylatora PWM

mlody158 21 Mar 2013 22:59 1527 3
REKLAMA
  • #1 12094206
    mlody158
    Poziom 10  
    Witam posiadam kartę graficzną Gainward GTS 450 512 MB DDR5. Mój problem polega na tym że chcę edytować fabryczny bios tak żeby prędkość wentylatora z fabrycznych 30% PWM była większa np. 45-50 % gdyż wymieniłem fabryczny wentyl na inny też sterowany PWM i jego prędkość jest za wolna. Ewentualnie dodatkowo ja troszkę podkręcić. Wiem że można podkręcić prędkość obrotową programem ale nie o to chodzi, gdyż zawsze po uruchomieniu komputera trzeba ręcznie to przestawiać. Problem polega na tym że dostępne programy do modyfikacji biosu typu NiBiTor, FermiBiosEditor, nie rozpoznają biosu od karty z 512 MB pamięci. Nigdzie na internecie nie ma tego biosu, są tylko z wersji 1gb pamięci i są one bezproblemowo odczytywane przez te programy i podatne na modyfikację. Fabrycznego biosu z karty nie mogę zgrać NiBiTorem bo jest nierozpoznawany, mogę tylko programem GPU-Z ale również jest błędnie odczytywany przez NiBiTor, a przez program FermiBiosEdito wcale. Czy komuś udało się w jakiś sposób zmodyfikować bios tej karty od wersji z 512mb pamięci?. Czy można do karty z 512 mb pamięci wgrać bios od wersji 1gb?. Jest też na necie bios od podobnego Palita gts 450 z zerową pamięcią- co to oznacza?. Czy po prostu w tej wersji karty nic nie da się zrobić?. Nigdzie niema żadnych informacji jeśli chodzi o wersje 512mb . Jest ktoś w stanie pomóc, ewentualnie ktoś naprawdę znający się na rzeczy przerobić mi ten bios tak żeby nie uwalić karty. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 12094241
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    mlody158 napisał:
    Wiem że można podkręcić prędkość obrotową programem ale nie o to chodzi, gdyż zawsze po uruchomieniu komputera trzeba ręcznie to przestawiać.

Ustaw potrzebną prędkość w MSI AfterBurner i zapisz profil.
  • REKLAMA
  • #3 12096524
    mlody158
    Poziom 10  
    Kasek21 napisał:
    Ustaw potrzebną prędkość w MSI AfterBurner i zapisz profil.

Dzięki kolego, nie wiedziałem nawet, że jest taki fajny programik. Jest to jakaś alternatywa, choć nie do końca mi o to chodziło. Zainstalowałem i jak na razie jest ok.
  • #4 17071145
    kys
    Poziom 12  
    Odnośnie edytowania biosu karty GTS 450 należy wpierw w zapisanym biosie zmienić Device ID na wartość 1245 (wartość ta znajduje się w zakładce Adv. Info) i zapisać taki rom. Dopiero teraz otwieramy przed chwilą zapisany bios i modyfikujemy resztę, natomiast przed zapisaniem przygotowanego przez nas romu trzeba w Device ID wpisać wartość jaką mieliśmy na początku w oryginalnym biosei z taką wartością zapisać.

Ten etap mam już za sobą, skutecznie zmieniłem wartość minimalną i maksymalną PWM ale nie do końca mnie to zadowala, bo jak poprzednik zmieniłem chłodzenie i chciałbym dopasować lepiej profil temperatura-prędkość chłodzenia. W obecnej sytuacji ładnie i bezgłośnie w IDLE kręci mi na 800 RPM, po włączeniu FurMark'a okazuje się, że taka prędkość obrotowa jest wystarczająca bo karta dobije do 70'C i wyżej nie podskoczy bo od tego progu dopiero karta zaczyna zwiększać obroty. Chciałbym uzyskać bardziej agresywny profil, w którym temperatura 50-60'C była by progiem zwiększania obrotów, a zależy mi dlatego bo prócz chłodzenia rdzenia pędem powietrza są też chłodzone kości pamięci i sekcja zasilania, które w fabrycznym chłodzeniu było dość mocno owiewane bo wiatraczek szalał bo pod sobą miał niewielki kawał aluminium.
    Stąd pytanie, jakim innym programem niż NiBiTor6.06 można zmienić i jakie wartości konkretnie aby ten próg zwiększania obrotów obniżyć? Może jest tu jakiś as, który potrafi i ma chęci podłubać w HexView, który jest dostępny w tym programie właśnie. Problem w tym, że po otworzeniu biosu w programie tylko garstka opcji do zmiany, pozostała część jest niedostępna. Nie wiem z czego to wynika, jestem na tą chwilę dopiero raczkującym w temacie.
REKLAMA