logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić uwaloną Nokię 5510 po nieudanej zmianie softu?

kopek007 26 Mar 2004 02:23 1562 16
REKLAMA
  • #1 565079
    kopek007
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    mam nadzieje że mój temat nie wyląduje w śmietniku...

Chcąc zmienić soft w 5510 zrobiłem sobie flashera dejana 1.0
    podłaczyłem do kompa i...
    odpaliłem knocka, ale przy próbie zczytania flasha z tel program na chwile sie zawiesza po czym wyskakuje "cannot prepare phone" (to samo przy probie zapisu)
    odpaliłem nokia flash downloader zczytał flasha bez problemu
    odpaliłem więc Nokia DCT3 Flasher v4.79 (build001) by Rolis i też zczytał bez problemu... wiec zrobiłem kopie softu i probowałem zaladowac modyfikowany soft z sieci... dałem write wybrałem soft i OK
    rozpoczał sie proces czyszczenia (chybaeepromu) i po jakiejś minucie error.. blad kasowania pamieci sprawdz vpp, napiecie bateria i rodzaj phona...
    telefon nie włącza sie, przy ponownej probie wgrania oryginalnego softu dalej to samo
    zastanowiło mnie to vpp, bo na innych schematach dejana 1.0 znalazlem jakieś podłaczenie vpp do 14 nózki 74HC14... może tego mi brakuje i dlatego nie zapisuje ??

plis pomóżcie bo zostałem bez telefonu.... :(
  • REKLAMA
  • #2 565097
    MILO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 16
    przy flashowaniu pamietaj zeby bateria byla dobrze naladowana to raz! dwa dobrze wybrany model fona a trzy to dobry kabel i flash ale teraz juz za pozno jest zeby po schematach szukac dobranoc...
  • #3 565117
    djjack
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    jesli nie mozesz fleszowac pod rolinsem to jedynie zostanie wintesla juz spotkałem sie z tym rodzajem usterki rolins wywalał błedy a wintesą poszło bez problemu tyle moge poradzic zaprgramuj to wintesla ale musisz posiadac dj1.05
  • #4 565370
    kopek007
    Poziom 11  
    niestety dalej nie wiem co robic... jedyne co wiem to to ze flash jest dobry, kabek zczytuje (jest własnej roboty) wiec skoro czyta jest chyba OK... tylko dlaczego knok odrazu wywala cannot prepare phone...

i czy w rolisie czy dobrze wybieram adress 0d 0x200000 do 0x600000 (flash 4mb) ?

a i jesli ktos by mogł mi wytłumaczyć co to jest to Vpp... było by super
  • REKLAMA
  • #5 565404
    MILO
    vpp to informacja o bledzie...zazwyczaj chodzi o zbyt slaba baterie lub ze cos nie styka!
    nie flashuj knokiem! sprobuj rolisa 4.77
    adreu nie trzeba zmieniac w rolisie(chyba ze eeprom wgrywasz..)
    poczytaj troche postow na temat zamiany softu wtedy nie bedziesz zadawal zbednych pytan!!!!!!!!!
  • #6 565434
    kopek007
    Poziom 11  
    @MILO knokiem nie flashuje bo nawet nie moge ( od razu komunikat "cannot prepare phone")
    natomiast rolisa mam 4.79 i cały czas to samo, błąd wywala przy konczeniu procesu czyszczenia eeproma...
    (ba nawet nie wiem czy go czyści bo jest klepsydra i nie ma żadnego paska postępu, z drugiej strony coś robi bo telefon już nie wstaje)
    przeczytałem juz mnóstwo postów i nie mogę nic wymyslić, zastanawiam się czy może jakieśustawienia portu LPT w biose dają w tyłek. :?:
  • #7 565499
    pawel
    Spec od GSM
    Ocena: 40
    rolis 4.79 ma w ogole jakis blad, sprobuj flashowac jak ktos wspomnial 4.77 lub 4.78. Knok nie zawsze od razu zalapuje, nieraz sie nim nameczylem zanim zaskoczyl :) Adres wybierasz dobry (MCU:002000-00490000, PPM: 00490000-00550000, EEPROM: 00550000-0060000)
  • REKLAMA
  • #8 565652
    kopek007
    Poziom 11  
    @paweł jesteś wielki, żeden pieprzony program niechciał działać a 4.77 to zrobił...
    ale problemów ciag dalszy...

flashowałem tel wersją softu sciągnietą z neta, i rolis ostrzegł mnie że ta wersja nie jest dobra (mimo iż soft się zgadza) ale dałem OK
    poźnie odpaliłem
    4.79 dałem SP factory default i Uptade FAID.. właczam tel a tam kod zabezpieczający.. wiec odczytał wpisałem i tel się uruchamia ale klawiatura nie dział i wyłacza sie po kilkanastu sekundach...

wiec uaktualniłem IMEI (wpisałem ten z pudełka bez ostatniej cyfry, nie wiem dlaczego jest inny niż odczytany oryginalny imei) i po właczeniu tel znowu kod zabezpieczający i tym razem ten odczytany nie działa ??

nie wiem czy mam spróbować zfleshowac tel backupem który zrobiłem, czy kod zabezpieczający się nie z gadza bo zmieniłem imei ( mimo iż wpisałem tez pudełka) ??
  • #9 565694
    jz22
    Poziom 12  
    Proponuje przeflashować na najnowszą oryginalna wersję softu. Jeśli na niej będzie wszystko ok, to dopiero można próbować ze zmodyfikowanymi.
  • #10 565698
    kopek007
    Poziom 11  
    ufffffff.........
    Dzieki wszystkim za pomoc (tym z GG też), moim zbawieniem był Eeprom Tools by B-phreaks V 3.0, działa, temat zamknięty (mam nadzieje, bo znowu mnie kusi żeby wgrać modyfikowany soft)....

Pozdro dla wszystkich i jeszcze raz dzięki :D
  • #11 566197
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 94
    Mistrzu!! Masz flashera własnej roboty, a czy masz ekranowany przewód?? Nie dziw się, że są błędy przy flashowaniu... W rolisie możesz ustawić delay index. Jeśli program fiksuje to ustaw delay index na 5...
    Pozdrawiam.
  • #12 566511
    kopek007
    Poziom 11  
    kebelek nie był ekranowany, może przed wgrywaniem nowego flasha zaopatrze się w taki :D
  • REKLAMA
  • #13 566686
    MILO
    kopek przeczytaj moj post i powiedz glosno jaki program ci sugerowalem ;)
    ps juz nie pierwszy raz wspominam rolisa 4.77 - nie raz mnie ratowal ;)
  • #14 567067
    kopek007
    Poziom 11  
    @MILO Tobie też cześć oddaje, nie wiem jak mogłem nie zauważyć że polecasz mi v4.77.... :)
  • #15 572506
    kopek007
    Poziom 11  
    Mam jeszcze jedno małe pytanko, z sofcikiem już sobie poradziłem ( w końcu siedzi modyfikowany) jak się pozbyć kodu zabezpieczającego przy każdym włączaniu telefonu ??
  • #16 572589
    lafa
    Poziom 23  
    Ocena: 2
    full factory w np nokia tool by jordik lub wklep w telefonie a potem w ustawieniach daj na fabryke i po klopocie
  • #17 572613
    kopek007
    Poziom 11  
    Dzięki, poskutkowało :D

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył uszkodzenia telefonu Nokia 5510 po nieudanej próbie zmiany oprogramowania (softu) za pomocą różnych narzędzi do flashowania, takich jak Dejan Flasher 1.0, Nokia Flash Downloader, Nokia DCT3 Flasher (Rolis) oraz Knock. Podczas próby zapisu modyfikowanego softu pojawiał się błąd kasowania pamięci EEPROM związany z sygnałem Vpp, co mogło wynikać z niewłaściwego podłączenia lub braku odpowiedniego napięcia programowania. Zalecano użycie wersji Rolis 4.77 zamiast 4.79, gdyż starsza wersja okazała się bardziej stabilna. Problem z flashowaniem mógł być także spowodowany brakiem ekranowanego kabla LPT oraz niewłaściwymi ustawieniami portu. Po udanym wgraniu softu pojawił się problem z kodem zabezpieczającym, który został rozwiązany przez wykonanie pełnego resetu fabrycznego (full factory) za pomocą narzędzia Nokia Tool by Jordik lub ustawień telefonu. Ostatecznie do naprawy i zarządzania pamięcią EEPROM użyto narzędzia Eeprom Tools by B-phreaks v3.0, co pozwoliło na przywrócenie funkcjonalności telefonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA