logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP resetuje się podczas uruchamiania po zmianie zasilacza i reinstalacji

grippen_ 22 Gru 2008 07:20 1886 9
REKLAMA
  • #1 5888724
    grippen_
    Poziom 10  
    Jest to mój pierwszy post, dlatego chciałbym wszystkich przywitać.
    Od pewnego czasu mam problemy z odpaleniem komputera: pojawia się ekran Windows XP, przelatuje pasek ładowania, następnie komputer się sam resetuje (nawet kilkakrotnie zanim załaduje, czasem wchodzi od razu). Dodam, że przez pewien okres miałem dwa systemy (WinXP i ubuntu jednocześnie).
    Przestudiowałem internet i zastosowałem się do rad proponowanych przez użytkowników: wymieniłem zasilacz 400W (Huntkey) na 550W (Corsair), wymieniłem także listwę zasilającą ACAR, testy wykonane przy pomocy programu MemTest nie wykazały żadnych błędów pamięci. Zainstalowałem inne sterowniki karty graficznej, postawiłem system na nowo... Niestety już nie mam pomysłów, a problem pozostaje nadal, ze zmienną częstotliwością. Z góry dziękuję za jakiekolwiek rady i pozdrawiam.

Konfiguracja sprzętowa:
    Procesor AMD 3600+ AM2
    płyta główna DFI Infinity
    MSI 7900 GTO 512 MB
    ram 2x1GB GEIL 800MHz CL4
    Seagate Barracuda 160 GB

Sprzęt pracuje na ustawieniach standardowych, póki co nie bawiłem się w żaden OverClocking.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5888767
    grippen_
    Poziom 10  
    Firewall: Comodo, antywirus Avira - wersje darmowe dla użytkowników prywatnych. Włączona zapora systemu Windows.
  • #4 5888820
    sebter
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Jeśli ci sie to powtarza to użyj aplikacjii Seagate SeaTools, przeskanuj zcy nie ma badów bo to wyglada na dysk jak problem sie powtarza ;>
  • REKLAMA
  • #5 5888822
    KGS
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Cześć!
    Dodatkowo jeszcze obadaj kondensatory elektrolityczne na płycie głównej,czy nie są spuchnięte lub nawet pęknięte (od góry-tam gdzie widać kawałek aluminiowej obudowy) a także chłodzenie procesora czyli
    wentylator,pasta termoprzewodząca na procku.Czy w czasie powtórnej instalacji Win występował też reset lub zawieszenie instalatora?
    Ew. czy po instalacji systemu z standartowymi sterownikami,a przed instalacją sterów producentów karty graficznej czy innych komponentów tego kompa system pracuje stabilnie?:D
  • #6 5888864
    grippen_
    Poziom 10  
    Kondensatory na płycie wyglądają dobrze. Temperatury chipsetu, procesora, dysku i GPU są w porządku przy stresie. Nie występują restarty systemu działającego, czasem komputer potrzebuje kilku resetów zanim Windows zostanie załadowany poprawnie. 0 bluescreenów, po prostu następuje przeładowanie systemu na nowo.
  • #7 5890198
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Czy w mój komputer-ppm- zarządzanie- podgląd zdarzeń też nie widać niczego niepokojącego?
  • #8 5892578
    grippen_
    Poziom 10  
    Nareszcie miałem chwilę żeby przeprowadzić zalecone przez Was testy.
    @sebter: dysk sprawdzony HD Tune - nie ma sektorów uszkodzonych
    @KGS: instalacja przebiega bezproblemowo, na początku wszystko jest ok, ale po zainstalowaniu całego bagażu softowego zaczynają się resety. Może to mieć coś wspólnego z ubuntu kiedyś zainstalowanym na tym dysku ? Popróbuję z inną kartą graficzną.
    Zmiana ramu na inny nic nie dała - też się zwiesza...
    Jack - w zakładce System występują ostrzeżenia: Podczas operacji stronicowania wykryto błąd urządzenia \Device\Harddisk0\D.
    Pozdrawiam !
  • #9 5895493
    Yansen
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Ta informacja wskazuje na problemy dyskowe - narzędzie HD Tune nie analizuje prawidłowo, do tego celu należy użyć narzędzi pochodzących od producenta dysku (czyli tak jak pisał kolega sebter SeaTools. Dodam, że powinieneś sprawdzić czy w BIOS jest włączona opcja SMART.

Na marginesie: czas gwarancji dysków Seagate 3 lata + 2 lata w serwisie - jeżeli narzędzie SeaTools zgłosi błędy do wysk zostanie wymieniony na nowy jeżeli zgłoszenie wykonasz w ciągu pierwszych 3 lat lub wymieniony przez serwis Seagate na sprawny jeżeli usterka wystąpi w ciągu kolejnych 2 lat.
  • REKLAMA
  • #10 5897785
    grippen_
    Poziom 10  
    Faktycznie - program SeaTools wyrzuca komunikat FAILED przy opcji SMART (włączona w biosie). Na szczęście znalazłem paragon, po świętach dysk idzie do serwisu. Co ciekawe... Restarty ustąpiły (na kilkanaście uruchomień 0 rebootów) po zmianie sterowników karty graficznej na starsze... Pozdrawiam i dziękuję wszystkim forumowiczom za udział w rozwiązaniu problemu, jeśli problem się będzie powtarzał z pewnością napiszę tutaj, życzę wszystkim Wesołych Świąt !

Podsumowanie tematu

✨ Problem polegał na samoczynnych restartach systemu Windows XP podczas uruchamiania, które pojawiały się po wymianie zasilacza z Huntkey 400W na Corsair 550W oraz reinstalacji systemu. Komputer czasami wymagał kilku resetów, zanim system załadował się poprawnie, bez występowania bluescreenów. Występowały ostrzeżenia w podglądzie zdarzeń dotyczące błędów urządzenia DeviceHarddisk0D, co wskazywało na problemy z dyskiem twardym Seagate Barracuda 160 GB. Testy pamięci RAM (MemTest) nie wykazały błędów, kondensatory na płycie głównej DFI Infinity były w dobrym stanie, a temperatury podzespołów były prawidłowe. Instalacja systemu przebiegała bez problemów do momentu instalacji dodatkowego oprogramowania i sterowników. Po użyciu narzędzia SeaTools potwierdzono uszkodzenie dysku (błąd SMART), co skłoniło do wysłania dysku do serwisu. Po zmianie sterowników karty graficznej MSI 7900 GTO na starsze wersje restarty ustały. Problem najprawdopodobniej był związany z uszkodzonym dyskiem twardym oraz niekompatybilnymi sterownikami karty graficznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA