logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

8800GTS spowalnia podczas intensywnego użytkowania

bocian_1992 23 Gru 2008 13:44 1928 11
REKLAMA
  • #1 5894279
    bocian_1992
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam taki problem.
    Kiedy gram w jakieś gry np. GTA 4 czy NFS UNDERCOVER czy w jakąkolwiek inną grę co jakąś minutę komputer jakby spowalnia i gra się tnie. Taki "pokaz slajdów" jest przez około 15 sekund i znów na parę minut jest wszystko OK. I tak w koło macieju...

Mój komputer to:
    -karta graf: GF 8800GTS od EVGA(wcześniej 8600GTS od gigabyta i też się tak działo)
    -procesor Athlon 64 5000+ X2 (2,2GhZ X2)
    -zasilacz 400W modecom feel (wcześniej miałem ten sam tylko 500W i też się tak działo)
    -dysk chyba nie ważny ale podam : 250GB MAXTOR
    -2 GB RAM DDR II 800mHz

Wie ktoś czego jest to przyczyna?
    Mi się wydaje że procesor troszkę już za słaby.
    Proszę o pomoc ekspertów i pozdrawiam.

Moderowany przez marek216:

W temacie nie używamy: problem, pilne itd. Regulamin.

• REKLAMA
  • #2 5895120
    piotrek662
    Poziom 14  
    Ocena: 322
    Witam, może wina leży po stronie sterowników (karta graficzna). Proszę spróbować zainstalować najnowsze ze strony producenta. Można też spróbować zmniejszyć ustawienia graficzne, może to pomoże. Co do procesora to gram w powyższe gry na słabszym (Pentium DualCore 1,8GHz) i jest nawet dobrze.

Jeśli to nie pomoże to może spróbować zdefragmentować dysk. Szczególnie przy GTA 4 powinno poprawić wydajność.

Pozdrawiam.
  • #3 5895634
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Wyglada na to, ze przegrzewa sie gpu.
    W biosie karty jest ustawiona krytyczna temperatura dla gpu po to, aby sam chip nie ulegl uszkodzeniu poprzez przegrzanie. W momencie przekroczenia tej krytycznej temperatury, bios obniza czestotliwosc gpu przez co masz widoczny spadek fps-ow a gpu odzyskuje swoja prawidlową dopuszczalna temperature pracy i jego taktowania wracaja do normalnych.

Moral ?...zmien chlodzenie lub daj jakis nawiew na karte chocby prowizoryczny. Jak przypadlosc zniknie to bedziesz " w domu".
  • #4 5898545
    kopcik
    Poziom 11  
    a ja stawiam na zasilacz....feele to wyrob zasilaczopodobny. pozycz od znajomego jakis markowy zasilacz chieftec corsair pentagram amacroxx warrior i sprawdz wtedy.
  • REKLAMA
  • #5 5917825
    ander6
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    W tym momencie jestem w takim samym położeniu , trzeba najlepiej ściągnąć probram winfox , troszkę podkręcić kartę graficzną , ale tylko trochę następnie obniżyć wartości grafiki w grze\grach i powinno się nie zacinać.

Dodano po 2 [minuty]:

proszę a oto link do winfox-a

pobranie programu winfox
  • #6 5917879
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    DMA w dyskach ustawione?
  • REKLAMA
  • #7 5919506
    leven
    Poziom 37  
    kopcik napisał:
    a ja stawiam na zasilacz....feele to wyrob zasilaczopodobny. pozycz od znajomego jakis markowy zasilacz chieftec corsair pentagram amacroxx warrior i sprawdz wtedy.

Tu jest duzo racji...fell 400 wat to nie zadne 400 tylko 250 jak dobrze pojdzie.
    Zasilka moze sie zatykac podczas obciazenia. Z chlodzeniem karty tez bym pokombinowal.

Cos Bocka nie widu, nie slychu...chyba odlecial do cieplych krajow :D.
  • #8 5920194
    ander6
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Karta Graficzna na normalych obrotach i takie wymagające gry i złaby zasilacz , ja proponuje kupić nowy zasilacz z mocnym wentylatorem , oraz zainstalowanie winfox-a
  • REKLAMA
  • #9 5921321
    bocian_1992
    Poziom 10  
    Jestem jestem.
    Powiem tak: karta podkręcona jest do 630mHz rdzeń / 950 mHz taktowanie pamięci. Nawet na minimalnych się tak dzieje. Co do zasilacza to miałem taki sam tylko 500W i działo się dokładnie tak samo a u kumpla na takiej 500-ce śmiga 9800GT i wszystko jest ok... Dysk był formatowany parę dni temu i też nic nie dało. Sterowniki najnowsze także mam zainstalowane. Próbowałem także z winfoxem i zacina się dalej.
    BTW obudowa stoi otwarta więc o przegrzanie raczej chodzić tu nie może... Szczególnie, że temperatury są w normie: ~50 stopni C karta graficzna, po 25 stopni na każdym rdzeniu procesora.

Kupie taki zasilacz: będzie OK?
    Amacorox Warrior AX450

Moderowany przez jankolo:

Link do Allegro usunąłem

• #10 5922054
    leven
    Poziom 37  
    Ty tą temperature odczytujesz w idle a mnie chodzi o temperature podczas obciazenia.

Sciagnij sobie everesta i go uruchom.
    Nie wylanczaj go po to, zeby w trayu byly ikonki temperatur karty.
    wlacz gre i jak Ci zwolni to natychmiast wyjdz do pulpitu naciskajac ctrl+alt+del i zobacz ile masz stopni na gpu.
    Do tego co zobaczysz dodaj z 10 st.
    Napisz ile tego jest.

Takie zachowanie karty ewidentnie wskazuje na zbyt wysoka temp. gpu.
    Moge sie mylic, ale....

Z kupnem zasilki jeszcze wyluzuj. Lepiej pozycz od kogos albo zanies karte do kolegi i ja pomecz.
  • #11 5924152
    bocian_1992
    Poziom 10  
    Zrobiłem tak jak mówiłeś i:
    procesor
    rdzeń 1: 32 stopnie
    rdzeń 2: 28 stopni

Karta Graficzna:
    procesor graficzny: 54 stopnie
    pamięć graficzna: 54 stopnie

AHA! Dodam, że na poprzedniej karcie graficznej tj. 8600GTS też się tak działo ;p nawet po zamontowaniu wiatraka (kiedy to temperatura spadła z 70st. na 50st.) więc może wina leży po stronie procesora? Bo tu jest strasznie lipne chłodzenie. Tak mi przynajmniej powiedziano.
  • #12 5924952
    leven
    Poziom 37  
    Karta graficzna 54 st C w stresie ?. Nie mozliwe.
    Mialem dwie takie karty i nigdy tak niskich temperatur nie odnotowalem w stresie.....oczywiscie karty a nie moim :D.
    Mozesz miec racje z tym cpu, chociarz temperatury wygladaja poprawnie.

A jak wyglada gpu-z ?.
    Pokaz screena.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem zacięć i spowolnień podczas grania na karcie graficznej GF 8800GTS (EVGA) objawia się regularnymi "pokazami slajdów" trwającymi około 15 sekund. Konfiguracja komputera obejmuje procesor Athlon 64 5000+ X2 2,2 GHz, zasilacz Modecom Feel 400W, 2 GB RAM DDR2 800 MHz oraz dysk Maxtor 250 GB. W dyskusji wskazywano na możliwe przyczyny: przegrzewanie GPU, niewystarczającą moc lub jakość zasilacza, sterowniki graficzne, ustawienia DMA dysku oraz defragmentację. Pomimo otwartej obudowy i monitoringu temperatur (około 50°C GPU i 25-32°C CPU), problem utrzymuje się, co sugeruje, że nie jest to kwestia przegrzewania. Podkręcenie karty do 630 MHz rdzeń i 950 MHz pamięć nie rozwiązało problemu. Użytkownik rozważa wymianę zasilacza na Amacrox Warrior AX450, jednak inni sugerują najpierw wypożyczenie markowego zasilacza (Chieftec, Corsair, Pentagram, Amacroxx, Warrior) do testów. Dyskusja podkreśla, że zasilacz Modecom Feel może nie dostarczać deklarowanej mocy, co może powodować spadki wydajności pod obciążeniem. Temperatura GPU mierzona w stresie jest niższa niż zwykle spotykana dla tego modelu, co budzi wątpliwości co do dokładności pomiarów lub innych przyczyn problemu. Możliwe, że procesor lub chłodzenie CPU są niewystarczające, jednak temperatury CPU są w normie. Zalecane jest monitorowanie temperatur podczas obciążenia za pomocą programów typu Everest oraz testowanie sprzętu na innych zasilaczach i konfiguracjach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA