logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić tuner Echostar DSB 616 do odbioru Cyfrowego Polsatu z Hotbird?

Jaremko 28 Gru 2008 01:04 2101 14
REKLAMA
  • #1 5911233
    Jaremko
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Czy te 3 satelity różni częstotliwość? Przecież są na 13 st. i talerz chyba widzi je na raz? Mam tuner Echostar DSB 616 i wziąłem ustawienia fabryczne i nie mogę się wbić na Cyfrowy polsat. Mam kilkaset innych kanałów (TVN'y, Cyfrę+ zakodowaną) a polsatu cyfrowego nie mogę znaleźć. Co mam zrobić żeby oglądać kanały cyfrowego polsatu? Karta oczywiśce opłacona.
  • REKLAMA
  • #2 5911259
    scrooch
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Z tego co pamiętam, to wejdź w wyszukiwanie kanałów i z transpondera o częstotliwości 11158V powinno Ci ściągnąć listę którą stworzył Polsat. Działało to w przypadku Sagemów, a w Echostarze nie wiem jak tam jest. Jeśli nie zadziała to nie pozostaje nic innego jak ułożyć listę ręcznie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 5911667
    Jaremko
    Poziom 14  
    ...no właśnie jak wybieram z listy transponderów częstotliwość 11158V to lampka, która jest obok zmienia się na czerwoną. Przy innych, np. przy sieci TVN'u 12251V świeci na zielono, przy wielu innych też. Co jest nie tak?
  • #5 5911694
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Wejdz i ustaw . ustawienia fabryczne, następnie przeszukaj i tyle.
    Jak jest ustawiona na HB to wykryje polsat.
    Fabryczne ustawienia sa bez diseqa i universal konwerter.
  • #6 5912540
    Jaremko
    Poziom 14  
    problem jest tego typu, że częstotliwość transponderów w tunerze nie odpowiada częstotliwości w spisie np. na http://pl.kingofsat.net/pack-polsat.php. Przykład: Cartoon Network na spisie jest na transponderze 10949, a u mnie w tunerze to 11.804 i wyświetla sieć Globecast.
    Jak przywrócę ustawienia fabryczne to domyślnie ustawia się na 12188, ale tam nic nie ma.
  • REKLAMA
  • #7 5912681
    bogi
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    Sprawdź czy konwerter masz ustawiony standard/uniwersalny 9750- 10600 MHz.

Sprawdź na liście czy masz właściwie wpisane paramerty trasporderów Hot Birda.

Powodzenia
  • REKLAMA
  • #8 5913125
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    A jakie masz programy i jaka jest jakość/siła sygnału?
  • #9 5913476
    Jaremko
    Poziom 14  
    Programy wszystkie z HB. Górny pasek 90% dolny na 45%. Nie działa odfiltrowanie poprzez opcję "Kanały cyfrowego polsatu" Poza tym jest jeszcze jedna sprawa: jak włączę szukanie po wszystkich częstotliwościach i polaryzacjach to znajduje sieć Polsat ale na dwóch częstotliwościach (11.165 i 12.015) i kanały się programują. Ale jak z ręki wstukuję tą częstotliwość do zaprogramowania kanałów to jak się przegląda kanały wyświetla się napis "brak sygnału". Kompletnie nie wiem o co chodzi temu tunerowi.
    Chyba przeskanuję wszystkie transpondery wszerz i wzdłuż, a później stworzę sobie listę kanałów, które chcę oglądać.
  • #10 5913649
    bogdanzieba
    Poziom 29  
    Ocena: 980
    Weź ustaw TP 12188H i przeszukaj SIEĆ
  • #11 5913900
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 675
    Jaka antena i jaki konwerter?
    Nowe czy pozostałość po innych instalacjach?
  • #13 5917023
    piszcza
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Czy na pewno nasz ustawioną właściwą polaryzację (H lub V) dla danej częstotliwości?
    Może konwerter zepsuty i nie widzi pełnego zakresu.
  • #14 5923239
    Jaremko
    Poziom 14  
    Wszystko działa raczej dobrze. Jak ustawię częstotliwość 12188 i przeszukaj sieć to nic nie znajduje. Zrobiłem to tak, że wziąłem tryb szukania na DIgital IF, znalazł mi chyba z 1200 kanałów, stworzyłem sobie listę, którą chcę oglądać i już. Problem pozostał jednak taki, że nie ma TVP1 i TVP2. Wyświetla mi się komunikat: SYGNAŁ ZAKODOWANY.
    Poza tym jak już ustawiłem te kanały, to jak wziąłem właściwości kanału np. Polsatu to jest napisane: sieć POLSAT, częstot. 11199V. Przecież polsat nie nadaje na takiej częstotliwości.
  • #15 5923725
    matzg
    Poziom 35  
    Ocena: 358
    Kilka osób już pytało...o typ i o ustawienia konwertera ale nie padła odpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada tuner Echostar DSB 616 i ma problem z odbiorem kanałów Cyfrowego Polsatu z satelity Hotbird (13°E). Fabryczne ustawienia tunera nie pozwalają na znalezienie Polsatu, mimo że inne kanały (np. TVN, Cyfra+) są dostępne. Częstotliwości transponderów w tunerze różnią się od tych podawanych w serwisach takich jak kingofsat.net, co powoduje trudności z automatycznym wyszukiwaniem. Zalecane jest ręczne wpisanie parametrów transponderów Polsatu, szczególnie częstotliwości 11158 MHz polaryzacja pionowa (V). Użytkownik powinien sprawdzić ustawienia konwertera (standard/uniwersalny 9750-10600 MHz) oraz polaryzację. Wyszukiwanie sieci na częstotliwości 12188 MHz nie przynosi rezultatów, a ręczne dodanie kanałów z innych częstotliwości (np. 11165 MHz, 12015 MHz) skutkuje brakiem sygnału. Problemem może być niezgodność parametrów transponderów w tunerze z aktualnymi danymi nadawcy lub niewłaściwe ustawienia konwertera i polaryzacji. Po skanowaniu wszystkich transponderów i ręcznym tworzeniu listy kanałów użytkownik uzyskał dostęp do wielu programów, jednak niektóre kanały (np. TVP1, TVP2) wyświetlają komunikat o sygnale zakodowanym. Wskazane jest dokładne sprawdzenie parametrów transponderów, ustawień konwertera oraz ewentualna aktualizacja oprogramowania tunera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA