Witam,
nie wiem czy w dobre miejsce na forum wrzucam temat ale sprobuje. Mianowicie mam do zaprojektownia swiatlowodowa siec telewizji osiedlowej do transmisji 80 kanalow telewizyjnych.
Zalozenia sa takie:
a) Antena satelitarna na szczycie wzgorza oddalonego o 1 km od grupy nadmorskich hoteli odbiera sygnały kanalow telewizji kablowej.
b) Osiedle hoteli sklada sie z 8 budynkow kazdy po 20 pokoi.
c) Zaproponowac strukture sieci swiatlowodowej na pasmo 1.300 nm.
zadania do wykonania:
a) Zaprojektowac strukture sieci swiatlowodowej.
b) Dobrac rodzaj swiatlowodu transmisyjnego, zaproponowac elementy toru: nadajniki, modulatory, wzmacniacze swiatlowodowe i odbiorniki.
c) Opracowac budzet mocy sieci.
To co udalo mi sie znalezc o budowie sieci to:
1) antena
2) przelacznica
3) nadajnik optyczny
4) splitter optyczny
5) odbiornik optyczny - umieszczony w budynku.
Wszystko to jest spiete swiatlowodem. Nie jestem pewny czy to jest dobry uklad bo wg mnie sygnal z anteny powinien wchodzic do odbiornika a pozniej przelacznicy ale moze ktos z forumowiczow ma wieksza wiedze ode mnie w tym temacie.
nie wiem czy w dobre miejsce na forum wrzucam temat ale sprobuje. Mianowicie mam do zaprojektownia swiatlowodowa siec telewizji osiedlowej do transmisji 80 kanalow telewizyjnych.
Zalozenia sa takie:
a) Antena satelitarna na szczycie wzgorza oddalonego o 1 km od grupy nadmorskich hoteli odbiera sygnały kanalow telewizji kablowej.
b) Osiedle hoteli sklada sie z 8 budynkow kazdy po 20 pokoi.
c) Zaproponowac strukture sieci swiatlowodowej na pasmo 1.300 nm.
zadania do wykonania:
a) Zaprojektowac strukture sieci swiatlowodowej.
b) Dobrac rodzaj swiatlowodu transmisyjnego, zaproponowac elementy toru: nadajniki, modulatory, wzmacniacze swiatlowodowe i odbiorniki.
c) Opracowac budzet mocy sieci.
To co udalo mi sie znalezc o budowie sieci to:
1) antena
2) przelacznica
3) nadajnik optyczny
4) splitter optyczny
5) odbiornik optyczny - umieszczony w budynku.
Wszystko to jest spiete swiatlowodem. Nie jestem pewny czy to jest dobry uklad bo wg mnie sygnal z anteny powinien wchodzic do odbiornika a pozniej przelacznicy ale moze ktos z forumowiczow ma wieksza wiedze ode mnie w tym temacie.