logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Corsa C 2003 1.0 benzyna - brak podświetlenia zegarów po wymianie żarówek

p88 28 Gru 2008 18:57 2615 14
REKLAMA
  • #1 5914718
    p88
    Poziom 10  
    Dzień dobry cześć i czołem.

ad1. Z góry przepraszam, że tworzę taki temat [a z pewnością już były takie], jednakże prosiłbym moderatorów o nie usuwanie go.
    ad2. Jestem motoryzacyjnym analfabetą, także wybaczcie, jeśli moje pytania będą zbyt proste :) .

Jest to corsa C, 2003 1.0 benz.

Więc tak.
    Zmieniałem żarówki wewnątrz samochodu -
    najpierw wziąłem się za pokrętła od nawiewu[od czasu kupna samochodu nie działało podświetlenie] - włożyłem nowe żarówki i nadal nie działało.
    następnie wymieniłem żarówki w TIDzie, działa elegancko.

Potem wziąłem się za zapalniczkę gdyż nie działała - wyjąłem ją - kabelek z 'dwoma blaszkami' był odpięty, więc go podłączyłem.
    Zapalniczka niby chodzi, jednak wyrzuca ją paru sekundach.

Potem wymieniłem przełącznik kierunkowskazów.
    Po paru godzinach poszedłem po coś do auta i zorientowałem się, że nie działa podświetlenie zegarów.
    Wszystkie kontrolki i licznik km palą się, jednak zegary nie.

Co mogło się stać/przyczyna/powód?

Bezpieczniki ok.

Bardzo prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 5914905
    p88
    Poziom 10  
    Jaką?
    Od zegarów? Ale zegarów nie ruszałem, gdyż działały poprawnie.
  • REKLAMA
  • #5 5914941
    p88
    Poziom 10  
    No tak ale zegary oświetla kilka żarówek - czy możliwe było przepalenie tych odpowiedzialnych za tarcze?
  • REKLAMA
  • #7 5915004
    p88
    Poziom 10  
    Nie no aż taki głupi nie jestem, to nie to.
  • #8 5915111
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    p88 napisał:
    Potem wziąłem się za zapalniczkę gdyż nie działała - wyjąłem ją - kabelek z 'dwoma blaszkami' był odpięty, więc go podłączyłem.
    Zapalniczka niby chodzi, jednak wyrzuca ją paru sekundach.

Tak ma być. Zapalniczka jak się rozgrzeje to wyskakuje.
  • REKLAMA
  • #9 5915155
    p88
    Poziom 10  
    Wyskakuje za szybko. I jest letnia, zamiast czerwona od gorąca.
    Dodatkowo po pierwszym podłączeniu jej nagrzewaniu towarzyszył dziwny smród. Jakby się coś przyfajczyło.
  • #10 5915162
    Krzysi0
    Zaplniczke wsadź inną ona nie jest wyznacznikiem sprawności gniazda. Weź od kogoś kto ma sprawną i rozgrzewa się do czerwoności.
  • #11 5915210
    p88
    Poziom 10  
    Cała moja wzmianka z tą zapalniczką tutaj polegała na zagadnieniu " Czy ta zapalniczka mogła spieprzyć podświetlanie tarcz zegara ". Więc już nie wiem co mam zrobić, budziki nowe kupić ze szrotu?
  • #12 5915225
    Krzysi0
    Zapalniczka nie ma nic do tego pod warunkiem że ktoś nie zrobił rzeźby w instalcji. Rozkręć troche plastików i przejżyj instalcje pod względem poprawności. Zegary idize napawic nawet jak coś zrobiło zwarcie. Na 99%i tak żarówki się spaliły albo potencjometr przestał działac.
  • #13 5915324
    goldwinger
    Ocena: 2093
    p88 napisał:
    Więc już nie wiem co mam zrobić, budziki nowe kupić ze szrotu?

Wtedy powstanie temat "corsa C nie pali"
  • #14 5915372
    p88
    Poziom 10  
    Och wybacz mój drogi, że nie jestem alfą i omegą w tym temacie.
  • #15 5915837
    Mirek Z.
    Ocena: 529
    Regulamin - p.8.1.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Opel Corsa C 2003 1.0 benzyna po wymianie żarówek wewnętrznego oświetlenia oraz przełącznika kierunkowskazów przestało działać podświetlenie tarcz zegarów, mimo że kontrolki i licznik kilometrów świecą poprawnie. Wymieniono żarówki w TID, które działają, natomiast podświetlenie pokręteł nawiewu i zegarów nie działa. Zapalniczka działa, ale wyskakuje z gniazda po kilku sekundach i wydziela nieprzyjemny zapach, co sugeruje uszkodzenie. Możliwe przyczyny braku podświetlenia zegarów to przepalone żarówki odpowiedzialne za oświetlenie tarcz lub uszkodzony potencjometr regulacji podświetlenia. Zapalniczka raczej nie wpływa na podświetlenie, o ile instalacja elektryczna nie została uszkodzona podczas napraw. Zaleca się sprawdzenie instalacji elektrycznej pod kątem zwarć oraz ewentualną wymianę żarówek w zegarach lub naprawę potencjometru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA