logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Neostradę z routerem Airlive WT-2000ARM?

wojtekkie 28 Gru 2008 18:58 9554 15
  • #1 5914724
    wojtekkie
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Witam mam pytanie czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zainstalować ten internet ponieważ sąsiadka mnie prosiła żebym jej założył ale ja nie bardzo wiem jak więc jest coś takiego ona mówi tak:
    Że router podłącza się do linii sąsiada i z routera sygnał leci do anteny od radiówki i z anteny do komputera czy to jest tak? Jeżeli tak to mógłby mi ktoś opisać po kolei jak mam to zakładać? Dzięki.
  • #2 5914792
    fredpostrach
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    Napisz co ty tam za sprzet masz . Zasadniczo router podłaczony jest do lini ADSL i jesli jest odpowiedio skonfugurowany i zabezpieczony to pracuje niezależnie.
    Do routera mozna podłaczyć np 4 komp. przewodem sieciowym i jeśli jest z wifi to jeden komputer moze pracowac po wifi czyli sygnałem "radiowym" .
    Wiec nic niewiemy co ma sasiadka jaka antena ? jaki komp ? etc...
  • #3 5921134
    wojtekkie
    Poziom 17  
    Ja w sumie już się zorientowałem o co chodzi w tym wszystkim niestety nie wiem jaki sprzet , ale chodzi mi o to jak podłaczyc ten router jezeli tam jest modem to jak mam te kable poprzełaczac ?
  • #4 5924241
    fredpostrach
    Poziom 28  
    Ja tego Routera nieznam ale wywnioskowałem ze niema on wewnętrznego modemu ADSL ?? to ciezka sprawa bo to strasznie sie gryzie ze sobą router z modemem neo , bez switcha sie nie obejdzie musisz przejść z USB na RJ.
  • #5 5926936
    wojtekkie
    Poziom 17  
    Ma chyb amodem bo jest kontrolka ADSL i jak podłączam kabel to przestaje migac ale mam inny problem wziąłem router do siebie i próbuje go zainstalować ale wyskakuje mi coś takiego:

Call to Get Adapters Info failed klikam ok a potem Failed to connect ADSL Router.Please check if the ADSL Raouter is powered on and connected to the network correctly.

jak podłączam sam router jeżeli podłącze modem neo i zaczne instalować to zaczyna i wyskakuje coś takiego:

Failed to logon ADSL Router. Please enter the IP Address and the Pssword to logon the ADSL Router agin.

Czyli tak jakby nie widział routera, a z modemem chciałby się łaczyc.
  • #6 5929768
    wojtekkie
    Poziom 17  
    Ok już podłączyłem router i nie trzeba nic kręcić z modemem net działa ale dioda od WLAN miga na pomaranczowo to znaczy że nikt przez antenę się nie połaczył? Więc jak mam sie połaczyć w tym drugim kompie jak mam znaleść ten router na tamtym kompie??
  • #7 5929908
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 368
    Najprościej wklepać w przeglądarce IP routera i sprawdzić czy WLANjest włączony, jeśli nie ma szyfrowania to laptop/pc z wifi powinien znaleźć sieć i automatycznie się z nią połączyć.

Zakładam, że na komputerze jest WIN XP, Vista lub 7
  • #8 5930300
    wojtekkie
    Poziom 17  
    Jest xp ale jak mam sprawdzić czy jest włączony?

Coś takiego wysyłam nie wiem czy tu coś o tym pisze nie znam sie...

• #9 5931377
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 368
    Sprawdź na zakładkach:
    Interface setup, Advenced setup i Access Management tam znajdziesz coś o WLAN/WANie

A XP powinien przy włączonej antenie sam znaleźć sieć.
  • #10 5931476
    wojtekkie
    Poziom 17  
    Mam jeszcze takie zasadnicze myślę pytanie , bo nie zznam się na tym i czy ja też musze założyć antene żeby przesyłać sygnał czy ta w routerze wystarczy??
  • #11 5934870
    wojtekkie
    Poziom 17  
    W interface setup jest coś takiego:

• #12 5935965
    fredpostrach
    Poziom 28  
    Jaka jest odległość od routera do laptopa ?? jeśli niewiecej jak 50m to antena od routera wystarczy . A laptop może mieć jeden klawisz na klawiaturze przypisany do załaczenia wifi , więc grzebanie w ustawieniach może nic nie pomóc . A przedewszytkim to zaczoł bym od ustawień routera prze jego IP , tak jak na fotkach.
    Napisz jaki model laptopa jest sprzawdzi sie czy jest tak jak mysle.
  • #13 5936704
    wojtekkie
    Poziom 17  
    Ale to nie o laptopa chodzi tylko o połaczenie się z sąsiadem poprzez antene od radiówki
  • #14 5939509
    MacGyver.
    Poziom 21  
    Obróć antenę sąsiadki w stronę rutera. Jak po drodze będą już 2 ściany to musisz dokupić drugą antenę dla rutera i wystawić na dwór. I nie kupuj anten z allegro. Ogólnie co za antenę ma sąsiadka, może zdjęcie? Jak wszystko ruszy to zabezpiecz szyfrem WPA.

Cytat:
    i jeśli jest z wifi to jeden komputer moze pracowac po wifi czyli sygnałem "radiowym"

Tak, wszyscy tak powiadają a potem widnieją tematy że jeden drugiemu kradnie łącze internetowe.
  • #15 5939838
    wojtekkie
    Poziom 17  
    Jest ok wszystko ale mam jeszcze jedno pytanie czy jest możliwe na PC internet radiowy ale bez anteny na zewnątrz?
  • #16 5944870
    fredpostrach
    Poziom 28  
    MacGyver. napisał:

Cytat:
    i jeśli jest z wifi to jeden komputer moze pracowac po wifi czyli sygnałem "radiowym"

Tak, wszyscy tak powiadają a potem widnieją tematy że jeden drugiemu kradnie łącze internetowe.

Ale dlatego wchodzisz prze IP routera do niego i zabezpieczasz go hasłem, nawet jak ktos w sasiedztiwe zobaczy sygnał wifi to z netem sie nie połączy.

Dodano po 1 [minuty]:

wojtekkie napisał:
    Jest ok wszystko ale mam jeszcze jedno pytanie czy jest możliwe na PC internet radiowy ale bez anteny na zewnątrz?

Jeśli masz na myśli stacjonarny komputer to nie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji Neostrady z wykorzystaniem routera Airlive WT-2000ARM, który posiada wbudowany modem ADSL. Router należy podłączyć do linii ADSL, a następnie skonfigurować przez wpisanie adresu IP w przeglądarce, gdzie można włączyć i zabezpieczyć sieć WLAN hasłem WPA. Router umożliwia podłączenie do 4 komputerów przewodowo oraz połączenia bezprzewodowe (WiFi). W przypadku korzystania z anteny radiowej do przesyłania sygnału między sąsiadami, antena powinna być odpowiednio ustawiona i skierowana na router, a jeśli odległość jest większa niż około 50 metrów lub przeszkody (np. ściany) są na drodze, konieczne jest zastosowanie dodatkowej anteny zewnętrznej. Bez anteny zewnętrznej internet radiowy na komputerze stacjonarnym nie będzie działał. Problemy z połączeniem i komunikatami błędów podczas konfiguracji mogą wynikać z nieprawidłowego podłączenia kabli lub braku odpowiedniej konfiguracji routera i modemu. System operacyjny klienta to Windows XP, który powinien automatycznie wykrywać sieć WiFi po jej włączeniu i braku szyfrowania. Zaleca się zabezpieczenie sieci, aby zapobiec nieautoryzowanemu dostępowi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA