logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kable do włącznika światła w łazience? 7 kabli, 6 miejsc

mateoDG 29 Gru 2008 13:30 1719 4
REKLAMA
  • #1 5918106
    mateoDG
    Poziom 2  
    Witam wszystkich serdecznie

mój pierwszy post dotyczy problemu który sam sobie narobiłem, chciałem zmienić włącznik światła, niestety okazało sie ze kable wychodzące ze ściany sa za krótkie , a mam położone panele i ciężko mi do nich dosięgnąć by zamontować je w włączniku. Gdy chciałem z powrotem zamontować stare spadła mi jakąś blaszka i nie mogłem juz nic zrobić.

Ze ściany wychodzi mi 7 kabelków, z dołu 2 niebieskie i 2 czarne a z góry 3 białe. włącznik ten jest od łazienki i toalety. w włączniku który kupiłem mam miejsce na podłączenie 6 kabelków taki najzwyklejszy pod tynkowy czy jakoś tak ?? jak mam to zrobić czy potrzebujecie jakiś innych informacji ?? jak połączyć te kabelki żeby wszystko działało prawidłowo

wiem ze strasznie namieszałem ale proszę o pomoc !!
  • REKLAMA
  • #2 5918147
    bslaw
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Sposób na połączenie zbyt krótkich kabelków - można (po wyłączeniu bezpiecznika!) przedłużyć:
    1. miedziane -przez dolutowanie + koszulka termokurczliwa
    2. przy pomocy kostki łączeniowej.
  • REKLAMA
  • #3 5918169
    mateoDG
    Poziom 2  
    a nie mogę po prostu ich połączyć przez związanie i zabezpieczeniem taśmą izolacyjna ?? a co z podłączeniem ??
  • REKLAMA
  • #4 5918432
    jero22
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    Weź po prostu kostkę łączeniową i przedłuż te kabelki (najprostszy i najpewniejszy sposób),co do skręcenia i taśmy to nie jest to zalecane,bo może się wypalić.
    A co do połączenia to będzie problem,bo nikt nie widzi twojej instalacji i nie wiadomo gdzie idą przewody.Jeśli nie pamiętasz jak miałeś przedtem to musisz rozeznać które przewody gdzie idą.Narysuj to i narysuj twój wyłącznik, wklej obrazek,to spróbujemy coś razem wykombinować.

Napisz też czy ten wyłącznik jest pojedynczy czy podwójny.
    Sprawdź czy na obu parach z dołu masz napięcie.
    Sprawdź również czy po rozłączeniu tych przewodów z dołu gdzieś jeszcze nie masz napięcia (bo może to powinno iść gdzieś dalej ,a oświetlenie łazienki to będą te białe z góry)chciałbym wiedzieć jeszcze czy posiadasz tam dwie oddzielne lampy.
    Kurcze trochę tego musisz posprawdzać ,a jeśli nie dajesz Sobie z tym rady to zawołaj elektryka on to zrobi jak należy.
    .
  • #5 5922235
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 129
    Z tym połączeniem to posłuchaj poprzednika lub kup specjalne złączki tak zwane wago,sprzedawca powie ci jak się nimi posłużyć.Potrzebne będą ci 2 waga trójki a jeżeli te białe przewody też nie dostaną do wyłącznika to musisz kupić jeszcze3 waga dwójki.Na niebieskie przewody załóż wago3 z kawałkiem przewodu takiej długości żeby dostał do wyłącznika i najlepiej koloru niebieskiego z czarnymi zrób to samo.załącz bezpiecznik i przy tej pracy UWAŻAJ!!!!! przyłóż niebieski przewód do 1 białego a czarny do 2,jeżeli zaświeci 1 żarówka to ok a jeżeli zaświecą 2 ale słabo to wyłącz bezpiecznik połącz niebieski z wolnym białym a pozostałe białe pod wyłącznik.Na wyłączniku powinny być strzałki 2 na zewnątrz to tam podłącz białe 1 będzie do wyłącznika lub literka P tam podłącz czarny.Załącz bezpiecznik i powinno działać.Powodzenia
REKLAMA