logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte GA-8I915P-G zawiesza się po aktualizacji BIOS z F5 do F7

whats_upp 29 Gru 2008 21:50 2180 9
REKLAMA
  • #1 5920896
    whats_upp
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    No tego to jeszcze nie miałem.
    Po wgraniu nowego Biosu za pomocą aplikacji pod Windowsa @bios ze strony producenta PC się uruchamia jest prawidłowy sygnał POST ale wisi na komunikacie ze nie poprawne ustawienia i oczywiście F1 żeby kontynuować.
    Ale nawet po wciśnięciu F1 czy DEL żeby wejść do ustawień nic się nie dzieje.
    Zrobiłem restart Biosu przez zworkę i wyjęcie baterii ale to nie pomogło.
    Bios niby wszystko wykrywa bo jak odepnę dysk to go faktycznie nie widzi po podpięciu jest OK.
    Może miał ktoś taką przypadłość i pomoże.
    Dodam tylko że komputer był sprawny przed aktualizacją, a ta była z wersji F5 do F7
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5920975
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Wroc do starszej wersji BIOS-u. Niestety ale tak to juz bywa czasami,ze nowy BIOS zawiera jakies bledy i wystepuja roznego rodzaju problemy.
  • REKLAMA
  • #3 5920995
    remiqeu

Poziom 20  
    Ocena: 37
    A flashowanie przebiegło poprawnie ?
    ...Obserwowałeś ?
    To są właśnie zalety flasowania pod Windows...Miałem już kiedyś taką sytuację i musiałem kość wyjąć i programatorem flashować.
    Ale spróbuj na kilka minut wyjąć właśnie baterię i włóż ponownie.
    Daj znać ,jak nie pomoże to pozostaje ponowne wgranie programatorem, a kopie zrobiłeś biosa ?
    Konto firmowe:
    Serwis Laptopów LAPTOPSERVICE
    Janowska 40, Jaworzno, 41-400 | Strona WWW: laptopservice.pl
  • REKLAMA
  • #4 5921078
    whats_upp
    Poziom 18  
    Aktualizowałem już dużo Biosów i głównie pod Windowsem, i nie było nigdy problemu a tu masz ci babo pacek. Aktualizacja przebiegła bez problemów wszystko było OK łącznie na koniec z komunikatem ze OK i czy zrestartować teraz czy później.
    A kopi wcześniejszej wersji nie zrobiłem :cry: Może ktoś podratuje bo nawet programatora nie mam w a i jeszcze kość wlutowana
  • #5 5921099
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Jesli nie masz kopii to BIOS pobierasz ze strony producenta, problemu nie widze.
  • #6 5921137
    whats_upp
    Poziom 18  
    mat_ed napisał:
    Jesli nie masz kopii to BIOS pobierasz ze strony producenta, problemu nie widze.

No właśnie problem jest bo na stronie producenta jest tylko wersja F7 czyli ta co wgrałem.
  • #7 5921160
    remiqeu

Poziom 20  
    A powiedz mi ...czyli do ścieżki poleceń też nie dochodzi tak ?

A do biosu poprze Del czy inaczej ?
    spróbuj jeszcze czy odpali dysk startowy ze stacji dyskietek, bo coś piszesz że kontrolery wykrywa. Tak ?
    Bo jeśli wykrywa to z dyskietki bios uaktualnij jeszcze raz
    Konto firmowe:
  • #8 5921273
    whats_upp
    Poziom 18  
    Wykryje tylko sprzęt i tyle.
    Próbowałem powyjmować wszystkie podzespoły. Ale to nic nie pomogło, jak wyjąłem graf to standardowy Sygnał POST z Ramem to samo.
    wisi tylko na komunikacje COMOS-cheksum error defaults loaded
    Wejście do biosu <DEL>
    Na karcie Diagnostycznej mam KOD 26 Gdzie dla BIOSU AWARDA to "Test the exceptional situation of protected mode check the memory of CPU and matherboard"
    i Drugi opis kodu "Non-fatal errors occurred, error messsages displauing, otherwise boot operating system, and this is the end code."
  • Pomocny post
    #9 5921315
    remiqeu

Poziom 20  
    A to znaczy że źle grany Bios...
    Spróbuj dyskietkę ratunkowa przygotować będziesz potrzebował 2 komputera do tego i tylko kwestia przerobienia autoexec.bat
    Skopiowania biosu na dyskietkę.
    Dziś widziałem już podobny temat na forum i któryś z kolegów dał ten link
    Link
    może to pomoże.
    Konto firmowe:
  • REKLAMA
  • #10 5921506
    whats_upp
    Poziom 18  
    NO w końcu.
    Płyta odratowana.
    Pomogło zdjęcie procesora i wyczyszczenie socket-u.
    Dziękuje za zainteresowanie.

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji BIOS-u płyty głównej Gigabyte GA-8I915P-G z wersji F5 do F7 za pomocą aplikacji @BIOS pod Windows komputer uruchamia się, wyświetla sygnał POST, lecz zawiesza się na komunikacie o niepoprawnych ustawieniach i prośbie o naciśnięcie F1. Próby wejścia do BIOS-u przez DEL lub F1 nie powiodły się. Reset BIOS-u przez zworkę i wyjęcie baterii nie rozwiązał problemu. BIOS wykrywa podłączone urządzenia, lecz system nie przechodzi dalej. Brak dostępnej starszej wersji BIOS-u na stronie producenta uniemożliwił powrót do poprzedniej wersji. Kod diagnostyczny 26 wskazywał na problem z pamięcią CPU i płyty głównej. Ostatecznie problem rozwiązało zdjęcie procesora i wyczyszczenie gniazda socket, co przywróciło prawidłowe działanie płyty. W dyskusji sugerowano przygotowanie dyskietki ratunkowej z BIOS-em i ponowne flashowanie, jednak ostateczne rozwiązanie było sprzętowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA