logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BIOS nie wstaje po aktualizacji na Gigabyte GA-8I945P-G - co robić?

Fixxxer1 24 Mar 2007 16:53 1677 13
REKLAMA
  • #1 3714725
    Fixxxer1
    Poziom 15  
    Ocena: 61
    Witam,
    zaktualizowałem bios w płycie głównej Gigabyte GA-8I945P-G przez program z płytki cd ze sterownikami. Program łączył się z Internetem, wybierał bios i go aktualizował. Tylko że po restarcie kompa już nie ruszył... Próbowałem resetować go zworką ale to nic nie daje. Nie mogę skorzystać z przywracania biosu itp bo komp w ogóle nie odpala. Co mam zrobić?!?! Pilnie czekam na POMOC!
  • REKLAMA
  • #2 3714739
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10423
    Wgrac bios przy pomocy programatora.
  • #3 3714754
    Fixxxer1
    Poziom 15  
    Czyli sam tego nie zrobię? Nic więcej nie pomoże? Muszę oddać płytę do kogoś, kto się tym zajmuje, tylko kogo? Będzie to opłacalne? Po co robią programy do prostej aktualizacji BIOS-u spod Windowsa, skoro to nie działa, wręcz przeciwnie - uszkadza płytę... Gwarancja coś takiego obejmuje?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3714791
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Gwarancja tego nie obejmuje.Bios zawsze Flashujesz na własne ryzyko.Flashowanie biosa w Windowsie nie zawsze się udaje.Bios chyba masz wlutowany,został serwis.Zadbaj aby wlutowali podstawkę pod kość biosa.Cena zależy od serwisu,koło 50zł.
  • #5 3714800
    Fixxxer1
    Poziom 15  
    No to h.. bombki strzelił, choinki nie będzie... Do jakiego serwisu mam się zgłosić? Serwisu Gigabyte czy serwisu sprzedawcy płyty głównej? Kupiłem ją na giełdzie komputerowej w Warszwie...
  • #6 3714824
    tronic1
    Spec od komputerów
    Jak płyta jest na gwarancji to lepiej chyba do serwisu Gigabyte,o ile mieści się w W-Wie.Jak nie to do sprzedawcy.W przeciwnym razie stracisz gwarancję.Jak nie zależy ci na gwarancji to na Allegro ogłaszają się ludzie między innymi z Warszawy którzy usługę wykonają szybciej,od ręki i taniej.
  • REKLAMA
  • #7 3714991
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 62
    Możesz oddać na gwarancję, bez kosztów ale to trochę trwa.
  • #8 3715864
    Fixxxer1
    Poziom 15  
    Znalazłem na Allegro sobę, która wgra mi BIOS (wlutuje podstawkę) za 30zł. Płyta powinna być na gwarancji (kupiona 17.12.2005) ale nie mogę odczytać na jaki okres czasu była wystawiona. Oddałbym ją do serwisu żeby mieć pewność, ale zależy mi bardzo na czasie, bo jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej. Co do tego BIOSu - powinienem z kością dać plik *.bin żeby go wgrał, czy tak? Czy będzie w stanie odczytać dane z płyty i ściągnąć go na miejscu z Internetu? Dziękuję Wam za rady, bo już zaczynałem szukać nowej płyty na Allegro :)
  • REKLAMA
  • #9 3716078
    tronic1
    Spec od komputerów
    To w zasadzie obojętne.Jak masz plik biosa to możesz dostarczyć razem z płytą.a z drugiej strony ktoś kto potrafi obsłużyć programator bez problemu znajdzie odpowiedni bios w sieci.
  • #10 3719141
    Fixxxer1
    Poziom 15  
    Dzięki za odpowiedź, jutro dam znać czy problem został naprawiony.
  • #11 3719633
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Masz w gwarancji zapis, ze uaktualnienie uniważnia gwarancje?
    Przeciez to działanie "konserwacyjne", softem dostarczonym przez producenta, i wsadem dostarczonym przez producenta. Im gwarancja jak najbardziej obejmuje takie usterki.
  • #12 3720060
    Fixxxer1
    Poziom 15  
    Platon masz rację - w opisie gwarancji nic takiego nie ma ale tym razem czas gra na moją niekorzyść. Oddanie płyty do serwisu to w tym przypadku ok 2 tygodni bez komputera, a na to nie mogę sobie pozwolić. Wiem, że przez wylutowanie i przeprogramowanie układu stracę gwarancję ale chyba nie mam wyjścia... A raczej na pewno nie dostanę płyty zastępczej
  • #13 3721512
    Fixxxer1
    Poziom 15  
    W końcu piszę ze swojego komputera - wgrany bios, dołożyłem 2x512 DDR2 533 MHz Patriot i założyłem nowe chłodzenie na procesor. Dziękuję wszystkim za rady. A teraz z innej beczki: po włożeniu tych dodatkowych kości ram (miałem już 2 identyczne) nie odczułem różnicy w działaniu Windowsa XP, ładuje się tyle sam jak nie dłużej niż tylko na 1GB. Podobno przy 2 GB rozwija skrzydła :] A co powiecie na to chłodzenie, które założyłem?
    http://www.allegro.pl/item177829313__cooler_intel_freez_7_6x_heat_pipe_socket_775_fv.html
  • Pomocny post
    #14 3721660
    tronic1
    Spec od komputerów
    Chłodzenie wydajne,tylko lubi się zapychać kurzem.Trzeba raz po raz przedmuchać.A co do wydajności to nie odczujesz różnicy w działaniu większości programów a tym bardziej w czasie uruchamiania systemu.Więkdsze efekty można uzyskać optymalizując system. http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=5989

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji BIOS-u płyty głównej Gigabyte GA-8I945P-G za pomocą programu z płyty CD komputer nie uruchamia się. Próby resetu BIOS-u zworką nie przyniosły efektu, a standardowe metody przywracania BIOS-u są niemożliwe do zastosowania. Zalecane jest wgranie BIOS-u przy pomocy programatora, co zwykle wymaga pomocy serwisu, gdyż BIOS jest wlutowany. Gwarancja zazwyczaj nie obejmuje uszkodzeń powstałych podczas aktualizacji BIOS-u, a serwis może wlutować podstawkę pod kość BIOS-u, co ułatwi przyszłe naprawy. Koszt takiej usługi to około 30-50 zł. W przypadku gwarancji warto skontaktować się z serwisem Gigabyte lub sprzedawcą, jednak czas naprawy może wynosić około dwóch tygodni. Alternatywnie można skorzystać z usług osób prywatnych oferujących szybką i tańszą pomoc, np. przez Allegro. Po naprawie i wgraniu BIOS-u możliwe jest dalsze rozszerzanie pamięci RAM i modernizacja chłodzenia procesora, choć zwiększenie RAM do 2 GB nie zawsze przekłada się na zauważalną poprawę szybkości systemu Windows XP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA