logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi Chorus Blaupunkt - problem po wlutowaniu procesora.

edgar_d 29 Gru 2008 22:34 5198 12
REKLAMA
  • #1 5921224
    edgar_d
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam.
    Posiadam radio Blaupunkta Audi Chorus. Miałem problem z regulacją głośności - jak większość użytkowników tego radia z procesorem Motoroli - więc wylutowałem procesor, wsadziłem do piekarnika na 2 godziny, na 200st. C. Po wlutowaniu go na miejsce mam następujące objawy:
    - po podłączeniu radia do zasilania cały czas cyklicznie pracuje mechanizm od kasety, wyłącza się dopiero jak naciągnę plastik odpowiedzialny za umiejscowienie kasety,
    - podświetlenie załącza się z opóźnieniem ok 5 sek.,
    - podświetlenie wyłącza się z opóźnieniem ok 5 sek.,
    - nic nie wyświetla się na wyświetlaczu - nawet nie mogę wpisać kodu.
    Reasumując - teraz to dopiero jest do kitu.! :)
    Proszę o radę, co może być przyczyną. Przedzwoniłem piny procesora po wlutowaniu i wydaje sie być ok. Nie zwierają i mają styk ze swoim miejscem na płycie.
    :?::!:
  • REKLAMA
  • #2 5921637
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    To może teraz do lodówki ? Trzeba było dodać masła to by się ładniej zrumienił ;) Co można o tak heretyckich metodach napisać sensowniejszego ?

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 5921791
    edgar_d
    Poziom 12  
    Wiedziałem, że odpowiesz z typowym dla siebie ignoranctwem skierowanym do wszystkich, którzy nie robią po Twojej myśli, natomiast ja nie proszę o komentarz, a o radę na temat usterki więc byłbym wdzięczny jakbyś nie zabierał głosu w tej sprawie jeżeli nie masz nic ciekawszego do powiedzenia. Na każdym temacie o chorusie i problemie z głośnością wystarczająco się nawyśmiewałeś, a jednak niektórzy byli mądrzejsi od Ciebie i dawali rady, a nawet w sposób "piekarnikowy" poradzili sobie z tym problemem. Weź też po uwagę fakt, że są ludzie, którzy lubią sobie polutować i poeksperymentować, a nie tylko iść na gotowiznę i wymienić procesor na nowy zaprogramowany lub oddać do naprawy. Więc jeszcze raz apeluje abyś nie zabierał głosu w moim temacie.
  • #4 5925933
    jarek1258
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Jest możliwe że przedobrzyłeś i go przegrzałeś, ale sprawdź czy uda się go zczytać. Inny sposób to podstaw do innego radia, jak nie masz CHORUSA to możesz do CONCERTA bez żadnych zmian (sam sprawdzałem).
  • REKLAMA
  • #5 5925987
    edgar_d
    Poziom 12  
    Niestety nie posiadam stacji do programowania epromu. Gdzie można coś takiego kupić?
  • REKLAMA
  • #7 5926612
    mms38
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Niestety, ale upiekłeś procesor, sam zrobiłem to samo. Mój niestety nie komunikuje się z programatorem ale spróbuj jak radzi kolega Jarek może Twój się zkomunikuje wtedy jest wielkie prawdopodobieństwo że jednak popełniłeś jakiś błąd przy lutowaniu.Sprawny procesor w tym radiu pięknie się czyta Motorola Crackerem nawet bez cięcia ścieżek( wszystko jest na Elektrodzie)
    Pozdrawiam
    MMS38
  • #8 5926673
    edgar_d
    Poziom 12  
    Raczej nie sprawdzę tego na programatorze. spróbuję jutro przelutować jeszcze raz. koszt programatora to koszt nowego scalaka albo i więcej.
  • #9 5926709
    111lisu
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Upiekłeś scalaka szkoda się łudzić.
    Ja nie słyszałem jeszcze o tej metodzie z piekarnikiem.
    Podgrzanie struktury do 150 sC to już zabójstwo.

Pozdrawiam Mariusz
  • #10 5926749
    edgar_d
    Poziom 12  
    Wydaje mi się, że można podgrzać więcej niż do 150st.C. Sam grzałem go wcześniej zapalniczką i nic się nie przegrzało, ale było to krótkotrwałe usunięcie usterki.

Dodano po 10 [minuty]:

czy wg Was to dobry sprzęt do motoroli czy lepiej poszukać czegoś innego?

Dodano po 3 [minuty]:

link do zdania powyzej:
    http://programatory.com.pl/sklep/index.php?p6...gramator-xprog-10-adapterow-kabel-rs-zasilacz

a może coś takiego?
    http://www.cardsplitter.pl/sklep/catalog/product_info.php/products_id/195
  • #11 5927330
    jarek1258
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Jeżeli masz zamiar bawić się jeszcze kiedyś z innymi radiami to lepszy dla ciebie będzie xprog (można znaleźć tańsze), a jak chcesz sprawdzić tylko ten procek to zrób sobie najprostszy programator na max232, wszystko o tym programatorze na elektrodzie, koszt nie powinien przekroczyć 10 zeta.
  • #12 5927731
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Kup lepszy piekarnik i kilka książek o systemach mikroprocesorowych a nie kucharskich. Programator do zabaw można ulepić sobie samemu a poważnego który zaprogramuje w takim procesorze pamięć EPROM OTP to i tak nie zrobisz, trzeba będzie kupić za kilka tys zł. Częstro radzę zacząć od Bascoma, to w przyszłości lepiej zaprocentuje niż od gotowych radii.

SławeK
  • #13 5928593
    edgar_d
    Poziom 12  
    Więc mam rozwiązanie.
    Odpowiedź będzie jedna do wszystkich 3 forum, na których umieściłem ten temat więc będzie troszkę odpowiedzi na nie zadane pytania na niektórych forach.

Przyczyną problemu był niestyk na połączeniu panela z radiem! Miałem także nie dolutowany pin nr 37 na procesorze.

Co do pieczenia w piekarniku - procesor wytrzymał temperaturę - chyba nie ma znaczenia jak długo się go wygrzewa w temperaturze 200st.C. Gdy dojdzie do tej temperatury to się już chyba nic nie dziej tylko cały czas jest gorący.

Na razie wszystko działa. Dam znać jak przestanie :).

Podsumowując:
    Metoda piekarnikowa działa - pytanie tylko na jak długo? Gdy problem się pojawi ponownie napiszę o tym.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył radia Blaupunkt Audi Chorus z procesorem Motoroli, który po wylutowaniu i poddaniu "pieczeniu" w piekarniku (200°C przez 2 godziny) zaczął wykazywać nieprawidłowe zachowania: ciągłą pracę mechanizmu kasety, opóźnione podświetlenie oraz brak wyświetlania i możliwości wpisania kodu. Dyskusja wskazywała, że metoda pieczenia procesora jest ryzykowna i może prowadzić do jego uszkodzenia, co potwierdzili inni użytkownicy. Zalecano sprawdzenie procesora programatorem do układów Motorola, np. Motorola Cracker lub prostym programatorem na MAX232, dostępnych na Allegro lub do samodzielnego wykonania. Ostatecznie przyczyną problemu okazał się niestyk na połączeniu panela z radiem oraz niedolutowany pin nr 37 procesora. Po poprawieniu lutowania radio działało poprawnie. Metoda pieczenia procesora może działać, ale nie jest gwarantowana i może prowadzić do trwałych uszkodzeń. Wskazano również alternatywne modele programatorów, takie jak Xprog, oraz podkreślono, że profesjonalne programowanie EPROM OTP wymaga drogiego sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA