logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować DSC 1832 na 3 strefy: Praca, Dom, Noc?

dgpx 29 Gru 2008 23:17 1947 2
  • #1 5921539
    dgpx
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam,
    Kombinuję z podziałem na strefy w systemie opartym na DSC 1832.
    Chciałbym aby działało to w taki sposób :

- strefa I "PRACA" - wychodze do pracy - uzbraja się wszystko
    - strefa II "JESTEM W DOMU" - dzialaja kontaktrony w oknach, czujki inercyjne, kontraktrony w garażu i w drzwiach wejściowych po naruszeniu będą odliczać czas na wejście
    - strefa III "NOC" - dzialaja kontaktrony w oknach, czujki inercyjne,PIR'y w garazu, pom. gosp.itd czyli wszystko na parterze
    - stale - działaja czujki metanu i p.poż bez wzgledu na to czy centrala jest uzbrojona czy nie

Wymysliłem to tak:

3 klawiatury w systemie; 3x LCD
    1 - klawiatura w wiatrołapie globalna
    2 - klawiatura w garażu globalna
    3 - klawiatura na pietrze dla dedykowanej strefy

Z klawiatury 1 powinno dać się odpalić opcje: STREFA I i II przyciski AWAY do strefy I i STAY do strefy II
    Z klawiatury 2 powinno dać się odpalić opcje: STREFA I i II przyciski AWAY do strefy I i STAY do strefy II
    Z klawiatury 3 powinno dać się odpalić opcje: STREFA III tylko przycisk STAY i załączany tylko gdy wszyscy domownicy są na pietrze, gdy chcą zejść na dół musza rozbroic strefę III. Z góry nie mozna załączyc strefy ani strefy 2 ani strefy 1

Jak to rozwiązać? Czy to mozliwe ?

Z góry dziękuję za podpowiedzi
    dgpx
  • Pomocny post
    #2 5938131
    793DF
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Nie za bardzo pojmuję co chcesz osiągnąć poprzez włączenia stay i away.... Tego typu włączenie polega na tym że system uzbraja się z(away) lub bez(stay) lini które zostały zdefiniowane jako "sypialniane". Pozwala to w zasadzie na uproszczoną obsługę przy włączaniu całości lub części systemu. W przypadku gdy chcemy osiągnąć to co Kolega dgpx opisał to nie ma co kombinować tylko stworzyć trzy podsystemy ,każdy z szyfratorów zrobić globalny i włączać zgodnie z potrzebami przelogowując się między podsystemami.Dla ułatwienia obsługi można zdefiniować przyciski funkcyjne na wybór poszczególnych podsystemów i włączenie wszystkich podsystemów(nowa funkcja w centralach dsc -godna uwagi).Jakby kolega miał z tego typu zaprogramowaniem jakiś problem albo pytanie to postaram się pomóc.
  • #3 5939940
    dgpx
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam,
    do kolegi 793DF - przesłałem obszerne doprecyzowanie na prv
REKLAMA