logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość dialogów mp3 na discmanie z odtwarzaniem mp3?

dar 30 Mar 2004 13:13 1476 6
REKLAMA
  • #1 571522
    dar
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Sprawa wygląda tak ....
    zakupiłem czas jakiś temu discmana z mozliwościa odtwarzania mp3 ...

Muzyke odtwarza OK, ale jak przyjdzie do otwarzania dialogów (ucze się angilskiego ... (idzie po grudzie :P)) to po prostu nie da się słuchać ....

dialogi mam w formacie wav, i przerabiam je na mp3 .... w winampie chodzi wszystko OK , ale na discmanie .... po prostu szkoda gadac ...

Moje pytanie ... czy może ktoś ma jakies doświadczenie z kompresją dzwięku (konkretnie chodzi mi o te dialogi ) by dało się tego słuchać na sprzęcie.

PS. Wszystkie prawa autorskie dotyczace wspomnianego kursu sa zachowane ... :P

pozdrawiam
    Dar
  • REKLAMA
  • #2 571958
    hedora
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Spróbuj skompresować sobie pliki z najwyższą możliwą jakością jaką potrafisz osiągnąć np.: 192kB lub 224kB lub nawet pokuś sie o 320kB. Może użyj lub wyłącz normalizację utworów przed kompresją.
  • REKLAMA
  • #3 572418
    gorzyga
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    przejrzyj ustawienia swojego kompresora mp3,moze jest cos ustawione (np.zmienny bitrate,ktorego niektore odtwarzacze moga nie trawic). Ja na Twoim miejscu sprobowalbym Lame i spakowal w standardowych parametrach (44Khz,stereo,128kbps) - jezeli chodzi o lektora,to w tej kompresji powinno byc naprawde dobrze.
  • REKLAMA
  • #4 572682
    dar
    Poziom 13  
    dzieki za info ....

a macie jakies ulubine programy do kompresji. Ja kozystalem z Audioactive.... w sumie niezle ale moze macie cos lepszego ... ??:D
    pozdrawiam

Dar
  • REKLAMA
  • #5 577765
    bisti
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    proponuje Cdex, bardzo prosty w obsludze i funkcjonalny
  • #6 579283
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 581078
    dar
    Poziom 13  
    dzieki za info ....

szczerze mówiąc próbowałem tak robic .... kompresowałem przy pomocy różnych programów .... Efekt jest podobny.... dzwiek brzmi na tym discmanie jakby podczas kompresji usuniete zostały jakieś pasma ... nie są slyszalne końcówki wyrazów ...
    jezeli tą samą plytę umieszcze w kompie ... nie mam problemu wszystko jest dobrze slyszalne ...
    podejrzewam ze jest to wina dekompresji w samym discmanie....
    (w plikach z muzyka nie ma wyczuwalnej różnicy ... )

probowałem już z różnym stopiem kompresji itp .... wszystko na nic ...
    po prostu DESPERACJA !!!

pozdrawiam

Dar

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odtwarzania plików dialogowych w formacie mp3 na discmanie z funkcją odtwarzania mp3. Muzyka jest odtwarzana poprawnie, natomiast dialogi, konwertowane z wav do mp3, są nieczytelne i tracą końcówki wyrazów. Na komputerze pliki działają bez problemu, co sugeruje ograniczenia dekodera mp3 w discmanie. Proponowano zwiększenie bitrate do 192-320 kbps, wyłączenie normalizacji oraz użycie stałego bitrate zamiast zmiennego, aby poprawić jakość. Rekomendowano programy do kompresji takie jak LAME (ustawienia 44 kHz, stereo, 128 kbps), Cdex oraz Audio Catalyst. Pomimo różnych prób i ustawień kompresji problem z jakością dialogów na discmanie pozostaje, co wskazuje na ograniczenia sprzętowe odtwarzacza w zakresie dekodowania mowy w mp3.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA