logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niemożność zalogowania się na konto użytkownika w XP

mpn103 08 Sty 2009 22:23 2156 8
REKLAMA
  • #1 5970722
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    A z tego powodu gdyż zniknął wpis userinit.exe i explorer.exe z rejestru.

Objawia się to tak:

Klikamy swoją nazwę użytkownika, pojawia się na chwile tapeta pulpitu i trwa wylogowywanie.

Czy jest możliwość naprawienia tego bez używania drugiej opcji "napraw - r" z płyty instalacyjnej?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5970790
    Digitron
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Wpisałem w googlach userinit.exe i co ciekawe?

http://www.google.com/search?client=opera&rls...userinit.exe&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8

Pytanie:

dasz rady włączyć system przez tryb awaryjny?

Hmm, z tego co wyczytałem to wirus... i .... cytat:

"potem zamień plik userinit.exe w folderze C:\Windows\system32 - plikiem userinit.exe pobranym z foldera C:\Windows\system32\dllcache"
  • REKLAMA
  • #3 5970880
    mpn103
    Poziom 34  
    Witam.

Problem był tego typu że, gdy uruchamiałem Windows XP na laptopie o którym mowa to wyskakiwało okno "Moje dokumenty".

W "mądrym internecie" wyczytałem że trza usunąć wpis userinit.exe no ja nie myśląc zbyt długo go usunąłem...

Wiem, moja wina, bardzo wielka wina.

System awaryjny tez się nie ładuje, ani na moim koncie ani na koncie Administrator.

Wirus, wirusem, juz dawno go nie ma, tak jak i Windowsa :)
  • REKLAMA
  • #5 5971348
    mpn103
    Poziom 34  
    Dziękuje za odpowiedzi.

A jak można tego dokonać bez CD ?
  • Pomocny post
    #6 5971354
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Mozesz uzyc dyskietek jak masz. Ale chyba prosciej bedzie postarac sie o cd.
  • REKLAMA
  • #7 5971398
    mpn103
    Poziom 34  
    W tym sęk że z nieznanych mi przyczyn nagle przestał być widzialny przez bios jak i system na laptopie.
    A nie mam na zamianę w tym momencie żadnego innego.

Gdyby byla możliwość uruchomienia go z pendrive'a to napewno bym tego dokonał...

Czyli że bez uruchomienia naprawy z płyty instalacyjnej niczego nie dokonam, tak?
    Nawet z tego systemu co teraz jest i nie daje się uruchomić nic nie da rady zrobić?
  • Pomocny post
    #8 5971469
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Mozesz sprobowac przy starcie wybrac F8 i tam ostatnia dobra konfiguracje.
  • #9 5981687
    mpn103
    Poziom 34  
    Dziękuje Wam wszystkim za pomoc.
    Uruchomiłem konsole z dyskietek od Windowsa 2000 ale nie mogłem i tak wpisać:

REG ADD "HKLM\Software\Microsoft\Windows NT\Currentversion\Winlogon" /v Userinit /t REG_SZ /d "C:\WINDOWS\system32\userinit.exe,"

ponieważ reg.exe był niedostępny z poziomu dyskietki.

Przekopiowałem tylko czysty rejestr z katalogu repair i przywróciłem system z dni wcześniejszych i wszystko działa.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku wpisów userinit.exe i explorer.exe w rejestrze systemu Windows XP, co powodowało niemożność zalogowania się na konto użytkownika – po kliknięciu nazwy użytkownika pojawiała się tapeta pulpitu, a następnie system się wylogowywał. Próba uruchomienia systemu w trybie awaryjnym również nie powiodła się, podobnie jak na koncie Administratora. Rozwiązania sugerowały przywrócenie wpisów w rejestrze, m.in. poprzez zamianę pliku userinit.exe w katalogu system32 na kopię z folderu dllcache lub przywrócenie rejestru z kopii zapasowej. Konsola odzyskiwania Windows 2000 i narzędzie reg.exe mogły posłużyć do ręcznej edycji rejestru, jednak reg.exe nie był dostępny na dyskietce. Próbowano także uruchomienia systemu z dyskietek, gdyż płyta instalacyjna była niedostępna, a laptop nie wykrywał napędu CD. Ostatecznie problem rozwiązano przez skopiowanie czystego rejestru z katalogu repair i przywrócenie systemu do wcześniejszego stanu, co umożliwiło poprawne działanie systemu bez konieczności użycia płyty instalacyjnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA