logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer sam się wyłącza podczas zapisu na Lite On CD/DVD ?

MICHAŁ6201 09 Sty 2009 10:55 1973 11
REKLAMA
  • #1 5972075
    MICHAŁ6201
    Poziom 16  
    Ocena: 177
    Witam serdecznie
    Mam problem z moim komputeren stacjonarnym.
    Windows XP SP2
    procesor - Athlon
    Lite On - CD/DVD

Otóż system pracuje poprawnie i nie ma z nim żadnych problemów. Problemy zaczyną się gdy włożę do napędu płyte CD lub DVD i chce coś na niej wypalić przy pomocy Nero.
    Zczyna sie zapis, dochodzi do 2% i wyłącza sie komputer.
    Próbuje właczyć go i słychać jedynie pracę wentylatorów, nie słychac twradego dysku, na monitorze pusto.
    Nie reaguje na właczanie i wyłaczanie ani na reset.
    Jedyny sposób na niego, to odłączyć go od zasilania i ponownie włączyć, wtedy zaczyna poprawnie pracować.

Podobny problem jest z odtwarzaniem filmów z płyt DVD I CD - zaczyna czytać płytę i również wyłacza się komputer, dopiero za 2-3 podejściem zalapuje i juz wszsytko jest dobrze.
    Dobrym sposobem jest szybkie wejście w Mój komputer i exploracja dysku CD i ręczne odpalenie filmu.
    Odinstalowałem Nero i zainstalowałem ponownie jednak problem nie ustąpił.
    Proszę o pomoc.
    Co może być przyczyną takeigo zachowania sie komputera?
    Czy przeinstalowanie systemu pomoże?
  • REKLAMA
  • #2 5972104
    adamas_nt
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 659
    Jaki zasilacz? I sprawdź napięcia (miernikiem).
  • #3 5972297
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Sprawdź też stan kondensatorów na płycie głównej i zasilaczu i napisz tak jak kolega wyżej prosi markę i moc zasilacz.
  • #4 5972439
    MICHAŁ6201
    Poziom 16  
    Sprawdzę to wszystko i podam wieczorem,bo teraz jestem w pracy.
    Przypomniało mi się jeszcze, że jak wczoraj włożyłem plyte z nero, aby zainstalowac od nowa, to w pierwszym momencie komputer nie widział tej płyty, tak jaby jej w ogóle nie było w napędzie. Zobaczył ją dopiero po ponownym włozeniu jej do cdromu.
  • REKLAMA
  • #5 5979970
    technohunter
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    Witam .
    Z mojego punktu wiedzenia te CD/DVD - LITE ON są uszkodzone tylko, do wymiany, a jak jeszcze gwarancja to wymiany.
  • REKLAMA
  • #6 5985382
    MICHAŁ6201
    Poziom 16  
    Komputer padł już na dobre.
    Nie startuje twardy dysk, właczają się same wentylatory. Po kilku próbach uruchomienia wyskoczył komunikat na monitorze - boot failure, insert system disk end press enter.
    Włożyłem płytę cd z windowsem xp i nacisnąłem enter, komputer wyłaczył sie.
    Sprawdzałem napięcia zasilacza i są prawidłowe.
    Zasilacz: COLORSIT 350W
    Dysk twardy: Western Digital WD2000
    Płyta główna: MSI K8N Neo3
  • #7 5985477
    mat_ed
    Poziom 43  
    Napiszesz w koncu jak wygladaja kondensatory w zasilaczu i na plycie glownej ?!

Sprobuj uruchomic w konfiguracji plyta glowna + procesor + glosniczek systemowy , jesli BIOS bedzie wydawal dzwieki dokladaj kolejno grafike, RAM.
  • #8 5985504
    MICHAŁ6201
    Poziom 16  
    Faktycznie, zapomniałem, kondensatory nie są spuchnięte, ani w zasilaczu,ani na płycie głównej.
    Wyjąłem grafike i ramy i włączyłemdo gniazdka. Odrazu właczyły się weentylatory jednak nie słychac nic, zadnego piknięcia.
    Dodam, że wszystkie radiatory zimne.
  • #9 5985759
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 367
    Spróbuj jeszcze zresetować bios czasem pomaga, co do nagrywarek LiteOn to miałem styczność z kilkoma i jeśli się sypały to przeważnie nie chciały czytać/nagrywać CD/DVD ale nie zdarzyło mi się jeszcze by powodowały uszkodzenia innych podzespołów komputera, często LiteOn był sprawny a wina była po stronie zasilacza - niby napięcia ok ale komp świrował (zawiechy, restarty itp.) i wymiana zasilacza załatwiała sprawę.
  • REKLAMA
  • #10 5985913
    mat_ed
    Poziom 43  
    Wyciagnij procesor z gniazda,uruchom plyte bez procesora po czym zamontuj go ponownie i uruchom w tej samej konfiguracji plyta glowna+procesor+glosniczek systemowy,czy nadal BIOS nie wydaje zadnych dzwiekow?
  • #11 5986646
    MICHAŁ6201
    Poziom 16  
    Odstawiłem komputer do mojego kumpla i mu to przekazałem, bo ja dziś nie będę miał czasu siedzieć nad nim. Weszedłem do biosu przyciskając nonstop delete od chwili uruchomienia i okazało sie że komputer nie widzi twardego dysku, tak jakby był odłaczony. Speawdzałem złącza, ruszałem nimi i taka sama reakcja - brak dysku. Obawiam się że wlasnie padł dysk i straciłem wszytkie dokumenty, kóre miałem w kompe. Mój błąd, że nie kopiowalem wcześniej zawartości folderów na płytki :-/
    Jak tylko się coś dowiem, to odrazu tu napisze co i jak.
  • #12 6027160
    MICHAŁ6201
    Poziom 16  
    Witam ponownie
    Zdiagnozowana została usterka - padła płyta głowna. Jako, że nie ma już takich płyt w sprzedaży jak moja MSI z socket 754, a jedynie znalazłem podobne w internecie za cenę 230-280zł, więc postanowiłme odmłodzić kompa i kupilem mu nową płytę główną MSI z prockiem Athlon 2rdzeniowy + 1GB RAM. Jutro podam dokładne nazwy kupionych podzespołów.
    Jako, że padła mi stara płyta główna, więc mam do sprzedania sprawny procesor Athlon 64 oraz pamięc ram 512MB + uszkodzona płyta MSI.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputer stacjonarny z systemem Windows XP SP2 i procesorem Athlon ma problem z samoczynnym wyłączaniem się podczas zapisu na napędzie Lite On CD/DVD oraz przy odtwarzaniu płyt. Zapis w Nero zatrzymuje się na 2%, po czym komputer się wyłącza i nie reaguje na reset, wymagając odłączenia zasilania. Podczas uruchamiania systemu wentylatory działają, ale dysk twardy Western Digital WD2000 nie jest wykrywany, a na monitorze pojawia się komunikat "boot failure". Sprawdzone napięcia zasilacza COLORSIT 350W są prawidłowe, kondensatory na płycie głównej MSI K8N Neo3 i w zasilaczu nie są uszkodzone. Próby uruchomienia płyty bez procesora i z minimalną konfiguracją nie dały sygnałów dźwiękowych BIOS-u. Po diagnozie okazało się, że płyta główna uległa uszkodzeniu. W związku z brakiem dostępności oryginalnej płyty MSI z socket 754, zakupiono nową płytę MSI z procesorem Athlon dwurdzeniowym i 1GB RAM. Problem z wyłączaniem się komputera podczas pracy z napędem Lite On wynikał z awarii płyty głównej, a nie samego napędu czy zasilacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA