logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić zamiennik potencjometru do Technics SU-V45A? Jak go wymienić?

detox_org 01 Kwi 2004 00:03 5610 18
REKLAMA
  • #1 574164
    detox_org
    Poziom 11  
    Posiadam wzmacniacz Technics SU-V45A i od jakiegos czasu zaczal mi trzeszczec potencjometr... glownie w zakresie 0-2 czyli tam gdzie najczesciej jest "krecony". Przy loudness podglaszanie i sciszanie jest w ogole niemozliwe bo trzaski chca rozerwac kolumny.

Problem polega na tym, ze odwiedzilem autoryzowany serwis technicsa w cze-wie i gosc rzucil cena 170zl z wymiana... gdzie wymiana to wylutowanie i wlutowanie 6-ciu nozek.... samego potencjometru sprzedac mi nie chcial, tlumaczac sie polityka firmy i zasadami....

Pytanie brzmi... czy dostane taki potencjometr zamiennik, ktory pasowalby do oryginalnej galki wzmacniacza ? Jesli tak to czy ktos moglby mnie nakierowac gdzie, bo szukam juz dluzszy czas i zima......

Jesli nie to czy jest jakis sposob zeby to obejsc, ale zeby nadal uzywac tej samej galki....?

ps. zaznaczam ze jeszcze nie psikalem zadnym specyfikiem na/do tego potencjometra.... nie wiem po 1-sze czym, a po drugie jak i gdzie....

ps2. oznaczenia potencjometru to:
    M 100k(Om)B
    84 T

z gory dzieki za pomoc
    michal
  • REKLAMA
  • #2 574168
    mkul
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    po prostu prosisz w sklepie elektronicznym spray do regeneracji potencjometrów 7-8zł pryskasz na część ślizgową zwykle jest takie małe okienko w potencjometrze do któregom przykładasz rurkę od sprayu pryskasz i po sprawie ja w ten sposób zregenerowałem 15-letnie alps-y chodzą jak nowe, jak nie pomoże to można wsadzić jakiegoś telpoda za dychę

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 574175
    detox_org
    Poziom 11  
    OK, z tym sobie poradze... okienko juz widzialem wczesniej i takie wlasnie mialem zamiar zeby tamtedy... :D , ale nie wiedzialem co....

czy jest jakas ogolna zasada co robic zeby proces "regeneracji" potencjometra byl maksymalnie skuteczny ? np zeby nie krecic nim przez jakis czas lub krecic do upadlego ?

btw. thx za blyskawiczna odp.
  • #4 574184
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Wymieniałem niedawno potencjometr w technicsie tylko w innym modelu. Oryginał maił gałkę ze ściętą połową okręgu. Kupiony przezemnie maił okrąg cały z szczeliną na srodku. Wystarczyło z gałki wyjąć blaszkę sprężynującą i już pasowała.
    Oczywiście u Ciebie niemusi być to takie proste, gdyż ten wzmacniacz może mieć kwestie gałka potencjometr inaczej rozwiązaną.
  • #5 574190
    detox_org
    Poziom 11  
    chyba jest dokladnie tak samo.
    sciety walec, tak gdzies w 30%...

widze ze jest nadzieja :D
  • REKLAMA
  • #6 574194
    mkul
    Poziom 18  
    ja psikam raz potem parę razy kręcę żeby płyn wszędzie dotarł i jak na razie pomaga, będzie troszkę śmierdziało na słodko ale to normalne
    a i własnię sprawdziłem płyn nazywa się CLEANSER PR, koniecznie używaj załączonej rurki, bo inaczej wszystko na około zapryskasz i nie przysuwaj zbyt blisko głowy , bo czasem potrafi trochę odprysnąć a to żrące świństwo
    pozdrwiam
  • #7 574201
    detox_org
    Poziom 11  
    >>mkul
    czyli jesli zaczne go regenerowac to bedzie to juz moja czesta zabawa?

nazwa zapisana :) i thx za ostrzezenia :D moze sobie oczu nie wypale... oby :D

pozdrawiam
  • #8 574217
    mkul
    Poziom 18  
    regenerowanie polega na usunięciu siarczków, które powstają przez lata więc od strony czystości powierzchni będzie jak nowy, inna sprawa to zużycie mechaniczne, ale w technicsie powinien być nie zły, u mnie przez dwa lata od ostatniego pryskania chodzi idealnie
  • #9 574433
    mccygan
    Poziom 12  
    gdyby psikanie nie pomogło to pociesz ę cie że z kupnem potencjometru nie powinno być problemu. skoro serwis go posiada to i w sklepach też powinien być. możesz śmiało wymieniać
  • REKLAMA
  • #10 574521
    detox_org
    Poziom 11  
    wiesz w serwisie koles mnie zabil wzrokiem.... i slowem.....

"jak kupil pan tak drogi sprzet technicsa to dlaczego pan sie dziwi ?"
    co za cwok.....

tyle ze ja ten amplifier kupilem w komisie za bodajze 250PLN'ow :P

jak nie podziala preparat to na bank kupie nowy potencjometr bo mnie juz szlag trafia.... nienawidze jak cokolwiek z mojego sprzetu odmawia posluszenstwa....
  • #11 575698
    Dr.Zepsuj
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    preparat posdziala ale nie wtedy jak jest wytarta sciezka pos slizgaczem.; jak nie podziala to rozbierz potencjometr, obejrzyj sciezke, jak przetarta to przestaw delikatnie slizgcz. inny motyw to poluznione polaczenie sciezek i kontaktow metalowych - ja to naprawiam lakierem przewodzącym.
  • #12 577338
    wilga05
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    detox_org napisał:
    wiesz w serwisie koles mnie zabil wzrokiem.... i slowem.....

"jak kupil pan tak drogi sprzet technicsa to dlaczego pan się dziwi ?"
    co za cwok.....

tyle ze ja ten amplifier kupilem w komisie za bodajze 250PLN'ow :P

jak nie podziala preparat to na bank kupie nowy potencjometr bo mnie juz szlag trafia.... nienawidze jak cokolwiek z mojego sprzetu odmawia posluszenstwa....

W magnetofonie technicsa kumpel miał podobny problem , uzywał magnetofonu jako regulatora głośnosci i zaczął trzeszczec potencjometr jak u ciebie pomogło popsikanie kontaktolem philipsa(w czerwonym kolorze)za 12zł potencjometr z tego co wiem jest firmy Alps bodajze za jakies 50-70zł w zaleznosci w jakim kolorze jest (rózne klasy jakosci)
  • #13 580164
    detox_org
    Poziom 11  
    oł jeah :D

kupilem ten srodek (CLEANSER PR) za 6.30 PLN :D hehehe i popsikalem do srodka potencjometra tak ze wylewalo sie z niego wszystkimi dziurkami :D

potencjomete dziala PERFEKCYJNIE !

nie dosc ze nie trzeszczy to do tego bardzo lekko zaczal sie krecic :D

WSZYSTKIM WIELKIE DZIEKI

jestem 200 PLNow do przodu :D

ps. jelsi ktos jest z Czestochowy to polecam sklep na Garibaldiego, maja chyba najnizsze ceny i zawsze staraja sie pomoc czlowiekowi np z jakims zamiennikiem ;)
  • #14 1600957
    Sobek{Marek}
    Poziom 11  
    NOM NOM MAM TAKI SAM PROBLEM Z WZMACNIACZEM JAK KOLEGA WYPOWIADAJACY SIE WYZEJ I TAK SAMO W TECHNICSIE SU-V45A HYMM KOLEGA MA MI KUPIC JAKIS SPRAY DO POTENCJOMETROW :) MYSLE ZE PODZIALA, BYL BYM SZCZESLIWY.:)
    AHA MAM PROSBE MA KTOS MOZE JAKIES DANE NA TEMAT TEGO WZMACNIACZA WSZYSTKO CO SIE DA NA TEMAT TEGO WZMACHOLA PRZESLIJCIE MI JAK COS NA MOJ E-MAIL SOBEK2143(_at_)WP.PL Z GORY WIELKIE DZIEKI.:)

PZDR.
  • #15 1601118
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 334
    Jesteś 200 do przodu? Nie mówiąc ile możesz zarobić psikając potencjometry wszystkim w całej kamienicy! Chyba złapałeś bakcyla elektroniki. Powodzenia!!
  • #16 1601560
    Sobek{Marek}
    Poziom 11  
    HEEEEJJJJJJJJ kupil mi kumpel preparat do regenerowania potencjometrow nazwa tego prep.to KONTAKT PR i on naprawde skutkuje moj technics chodzi jak nowy jestem bardzo zadowolony hehe jutro jeszcze poprawie wrazie czego yyyyooo.:P

pzdr.

Dodano po 3 [minuty]:

aaaaaaaa jeszcze jedno moj kumpel dal za niego rowne 6PLN'ow.hehhe:P

pzdr.
  • #17 1605217
    rayan_
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    tak na marginesie jak bys byl zaiteresowany zakupem potencjometru to najszybciej kupisz go na piulsudzkiego moze ceny troche wyzsze ale tam one sa w innych elektroniczych w swietym miescie jest problem z potencjometrami 2*47kΩB pozatym pani lub pan ze sklepu pomagaja jak sie tylko da ale nie mam watpliwosci co do najlepszego sklepu jest to maxtronic na garibaldiego choc swiat elektroniki na kopernika w niektorych sprawach go przewyzsza (ceny diod led glosniki itd)
  • #18 1625931
    yiabol
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Witam!
    Ja tez mam podobny problem. W roznych polozeniach potencjomteru glosnosci w zakresie od zera do 1/4 glosnosci (czyli w pozycjach najbardziej uzywanych) potencjometr przerywa... tj... raz gra jedna kolumna raz druga...
    ale to tylko prz wlaczonym loudness... przy wyl nie zauwazylem ewenementu :) i Tu moje pytanie czy to moze byc wina potencjometru czy raczej czegos innego? Pytam, bo nie jestem do konca przekonany. W sumie to potencjometr nie byl wymieniany od nowosci i ma juz pewnie ze 30 lat...
    Wzmacniacz Kenwood KA-8100.
    aha... mam taki plyn do czyszczenia optyki zawierajacy alkohol izopropylowy... Nazywa sie KONTAKT IPA PLUS czy moglbym wyczyscic ten potencjometr tym plynem czy lepiej kupic plyn specjalnie przeznaczony do tego celu?
    Prosze o odpowiedz :)
  • #19 2778098
    Sobek{Marek}
    Poziom 11  
    Jak jest to co piszesz to napewno plyn ci pomorze ale ten co piszesz to niewiem najlepiej kup KONTAKT PR mi pomogl i jestem zadowolony bo wyszstko chodzi jak by bylo nowioskie:D
    Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Technics SU-V45A ma problem z trzeszczącym potencjometrem, szczególnie w zakresie 0-2, co utrudnia regulację głośności przy włączonym loudness. Autoryzowany serwis oferuje wymianę potencjometru za wysoką cenę, nie sprzedając samego elementu. Rozwiązaniem jest regeneracja potencjometru za pomocą specjalistycznych preparatów do czyszczenia i odtłuszczania styków, takich jak CLEANSER PR lub KONTAKT PR, które usuwa siarczki i poprawiają przewodność ścieżek. Proces polega na spryskaniu wnętrza potencjometru przez dostępne okienko i kilkukrotnym obracaniu gałki, co przywraca płynność i eliminuje trzaski. W przypadku zużycia mechanicznego lub przetartej ścieżki możliwa jest delikatna naprawa lub wymiana elementu. Zamienniki potencjometrów są dostępne w sklepach elektronicznych, a gałka oryginalna może pasować do podobnych modeli po drobnych modyfikacjach, np. usunięciu sprężynującej blaszki. W Częstochowie polecane są sklepy na ulicy Garibaldiego i Piłsudzkiego, gdzie można znaleźć potencjometry i fachową pomoc. Preparaty do regeneracji kosztują około 6-12 zł i są skuteczne, co pozwala uniknąć kosztownej wymiany. W dyskusji pojawiły się także wzmianki o podobnych problemach w innych urządzeniach, np. magnetofonie Technics i wzmacniaczu Kenwood KA-8100.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA