logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV SKYTRONIC TV-2130 - przetwornica nie działa, LED nie świeci, cisza

endriulandia 11 Sty 2009 12:21 1802 15
REKLAMA
  • #1 5981748
    endriulandia
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam, Tv jak w temacie, objawy są takie iż led nie świeci i nic nie słychać, kompletna cisza. Wylutowałem obydwa dławiki od zasilań z przetwornicy i przylutowałem na to zasilanie powyżej 100V żarówke więc jest przetwornica obciążona, drugiego zasilania nie obciążałem, przemierzyłem wszystkie rezystory, podmieniłem wszystkie pojemności, podmieniłem tranzystor kluczujacy Q604 BU508AF (zamiennik oryginała) pomimo że też na mierniku pokazuje iż jest dobry, pozostałe tranzystory też zmierzyłem i są dobre, tylko trafa nie podstawiałem , i dalej przetwornica nie startuje. Martwię się tym iz może być padnięte trafo.
    Proszę o pomoc.

Dodam jeszcze że diody też zmierzyłem i też są dobre, oraz że podmieniałem rezystor R616 wartość 330 kilo omów i bez zmian.
    Trafo też mierzyłem i uzwojenia odpowiednio według schematu maja przejście. Jednak nie mam jak sprawdzić czy nie jest zwarte.
  • REKLAMA
  • #2 5981909
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    To sie narobiłeś, a napięcia są jakieś?.
  • #3 5982836
    endriulandia
    Poziom 15  
    Tylko to jedno zasilajace przetwornice 300V.
  • #4 5982955
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Trafo zostaw, sprawdż niebieskie piki które bocznikują diody na napięciach wyjściowych. Miernik. Tymczasem.
  • #5 5982985
    endriulandia
    Poziom 15  
    Tego nie sprawdzałem :) pomierze, wymienie i zobacze jaka będzie reakcja.

Dodano po 35 [minuty]:

Zmierzyłem i są dobre, wymieniłem, ale to i tak nic nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #6 5986805
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Co jest potrzebne aby taka przetwornica ruszyła? jak to będziesz wiedział to zrobisz. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #7 5987041
    endriulandia
    Poziom 15  
    Tyle to ja też wiem, widac nie ma fachowców, a wielce mądrzy moderatorzy mój inny temat przeżucali do początkujących a teraz żadnego mądrego nie ma by odpowiedział.Pozdrawiam i temat zamykam.
  • #8 5987121
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Nie ma się co unosić, są schematy jest szukajka stopniowo powoli do czegoś dojdziesz a nie raz dwa trzy i zamykam temat, nawet tego nie potrafisz zrobić. Zacznij z głową a z pewnością otrzymasz pomoc, to prosta przetwornica.
  • REKLAMA
  • #9 5987253
    endriulandia
    Poziom 15  
    Dlatego piszę o moim problemie z tym TV bo wszystkie posty które znalazłem to zrobiłem tak jak pisało, mam schemat, i pozostało mi tylko trafo wymienić i sprawdzić czy któraś ścieszka nie dławi zasilania.
  • #10 5987281
    armiil
    Poziom 14  
    Zajrzyj w schemat Link i szukaj . Jest bardzo małe prawdopodobieństwo uszkodzonego trafa. Podmień tranzystorki,Zenery.
  • #11 5990615
    radsat
    Moderator
    Ocena: 209
    Przedewszystkim musisz doprowadzić do tego aby zapaliła ci się dioda czuwania, jeśli uparłeś się na trafo to odłącz zasilanie trafa i zobaczysz.
  • #12 5991140
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    To chyba nieporozumienie! Przypuszczam, że koledze endriulandia cały czas chodzi o trafo przetwornicy!
    Patrząc pod tym kątem - post bez sensu.
    Radsat - chyba - pisze o trafopowielaczu? Bo jeśli nie to ....

endriulandia napisał:
    ... pozostało mi tylko trafo wymienić i sprawdzić czy któraś ścieszka nie dławi zasilania.

O trafie już pisano - zostaw w spokoju, jeśli piszesz o trafie przetwornicy. A to drugie powinieneś zrobić zanim wymieniłeś jakąkolwiek część w TV!

endriulandia napisał:
    Tyle to ja też wiem, widac nie ma fachowców, a wielce mądrzy moderatorzy mój inny temat przeżucali do początkujących a teraz żadnego mądrego nie ma by odpowiedział.Pozdrawiam i temat zamykam.

A co, uważasz, że z Twoją wiedzą powinieneś pisać w TV CRT Serwis - Dział dla serwisantów i zaawansowanych amatorów.?

Pytano o napięcia w przetwornicy! Tylko jest 300V i żadnego innego?
  • #13 5993630
    endriulandia
    Poziom 15  
    Niema więcej zasilań w przetwornicy, tylko to jedno mam 300 V , więcej mi nie wystepuje, bo nie startuje przetwornica, pozatym napisałem że wylutowałem obydwa dławiki od zasilań które wychodzą z tej przetwornicy bo więcej nie wychodzi tylko dwa, więc przetwornica jest nieobciążana przez TV, obciążam ją żaróką 220V/60W i pracuję nad nią by startneła i żarówka zaświeciła, w takiej sytuacji pisząc o trafie to chyba wiadomą żeczą jest że nie mam na myśli trafo powielacza i chyba ktoś kto czytał temat od początku też zauważył że rozchodzi mi się o trafo w przetwornicy a nie o powielacz.
  • #14 5994104
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Szanowny kolego, zapytam nieśmiało czy na bazie klucza zasilacza jest jakieś napięcie?, bo to może być ważne. Trzeba zobaczyć co będzie na oryginale.
  • #15 5994569
    endriulandia
    Poziom 15  
    Na bazie klucza jest 0,6V .
    Dodam że zaczoł sie grzać, jest to BU 508AF zamiennik oryginalnego, na oryginale ten sam wynik pomiaru.
  • #16 6000099
    endriulandia
    Poziom 15  
    Włożyłem oryginalny tranzystor kluczujący do przetwornicy, czyli ten który zamieniłem na BU508AF i też zaczoł się grzać, ale dzisiaj zaprzyjaźniony ze mną serwis RTV znalazł w końcu po paru dniach szukania u siebie w szrotach TV ten transformator T603 który to w tym temacie odradzano mi bym wymienił. Okazało się że tranzystor przestał się grzać a przetwornica ruszyła :) i żarówka zaświeciła. Podejżewam że przyczyną grzania się tranzystora było zwieranie sie kolejnych uzwojeń, gdyż na poczatku tranzystor kluczujący nie grzał sie.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze SKYTRONIC TV-2130 wystąpił problem z przetwornicą zasilania – nie świeciła dioda LED, nie było dźwięku, a przetwornica nie startowała. Pomimo pomiarów i wymiany rezystorów, kondensatorów, diod oraz tranzystora kluczującego Q604 BU508AF (zamiennik oryginału), problem nie ustępował. Sprawdzono także uzwojenia transformatora T603, które miały ciągłość, lecz nie było możliwości wykrycia zwarć. Po długich testach i obciążaniu przetwornicy żarówką 220V/60W, okazało się, że oryginalny transformator T603 był uszkodzony – jego wymiana spowodowała, że tranzystor przestał się grzać, a przetwornica zaczęła działać poprawnie, co potwierdziło, że przyczyną awarii było zwarcie w transformatorze. W trakcie diagnozy zwrócono uwagę na napięcie na bazie tranzystora kluczującego (około 0,6 V) oraz na konieczność sprawdzenia elementów takich jak diody, rezystory, tranzystory i potencjalne zwarcia w ścieżkach zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA