logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta P4VXASD2 V3.3 + GeForce MX 4000 brak sygnału na monitorze - co zrobić?

V-Shere 12 Sty 2009 13:20 2428 15
REKLAMA
  • #1 5987346
    V-Shere
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam taki mały problemik, a mianowicie posiadam plyte glowna P4VXASD2 V3.3 oraz karte graficzna GeForce MX 4000 i pod ta wlasnie karta komp nie zalacza mi monitora. Karta jest sprawna na 100% poniewaz sprawdzalem ja na kilku komputerach. Pod GeForce 2 wszystko bylo ok. Czy moze musze zmienic ustawienia zworek lub przeinstalowac Bios ??? Co moze byc nie tak ???
  • REKLAMA
  • #2 5987362
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 269
    Zacznij od zrestowania BIOS-u przez wyciagniecie bateryjki lub zworke clearCMOS - opis w instrukcji.
    Jaki zasilacz posiadasz marka i moc?
  • #3 5987383
    V-Shere
    Poziom 10  
    Zasilacz firmy megabajt model MGB-300 ATX
  • #4 5987390
    mat_ed
    Poziom 43  
    Dokladna konfiguracje przedstaw. Podmien zasilacz jesli masz mozliwosc - przed wczoraj byl identyczny temat , podmiana zasilacza pomogla.
    Co z tym resetem BIOS-u?
    Wejdz jeszcze na strone:
    http://www.ertyu.org/~steven_nikkel/agpcompatibility.html

i napisz jakie ten GeForce ma wyciecia na 3.3V czy 1.5V napisz takze jaki slot posiadasz na plycie glownej czy jest to slot uniwersalny czy tez dopasowany na ktores z tych napiec.
  • REKLAMA
  • #5 5987484
    V-Shere
    Poziom 10  
    No wiec z ta konfiguracja to nie wiem dokladnie o co chodzi :)
    Katra ma slot AGP i na 1.5v i na 3.3v http://www.superwarehouse.com/MSI_MX4000_128MB_Video_Card/MX4000-T128/p/366454

Na plycie glowniej rowniez jest slot AGP ( nie APG PRO jak widzialem na podanej przez Ciebie stronce ) Zaraz sprobuje jeszcze zamienic zasilacz

Dodano po 5 [minuty]:

niestety wymiana zasilacza nic nie pomogla :(
  • #6 5987510
    mat_ed
    Poziom 43  
    Zresetowałeś ustawienia BIOS-u tak jak pisałem wcześniej? Przedmuchaj także slot AGP być może jest kurz. Sprawdź poprawność montażu karty czy dobrze "siedzi" w slocie.
  • #7 5987516
    V-Shere
    Poziom 10  
    Tak .... wyciagnalem baterie i wparlem styki na plycie glownej ... mysle ze Bios sie zresetowal po takim zabiegu
  • REKLAMA
  • #8 5987524
    mat_ed
    Poziom 43  
    Jak wygladaja kondensatory na plycie glownej i zasilaczu? Nie sa spuchniete/wylane?
  • #9 5987532
    V-Shere
    Poziom 10  
    parta siedzi dobrze i slot nie jest zakurzony
    Jedno co mnie zastanawia to to gniazdo obok zlacza na karcie graficznej na 3 piny czy to nie powinno miec jakiegos kabla ktory laczy ja dodatkowo z plyta gl. ????

Dodano po 1 [minuty]:

Plyta jest sprawna czysiutka i wogole .... chodzi poprawnie na karce GF 2 mx 100\200
  • #10 5987592
    mat_ed
    Poziom 43  
    W takim razie sprawdz jak sie zachowa gdy zostawisz tylko plyte glowna + procesor + grafike i RAM. Poodlaczaj wszystkie napedy/dyski/tasmy.
  • #11 5987651
    V-Shere
    Poziom 10  
    Niestety jest nadal to samo
    wersia biosu to
    AMIBIOS SIMPLE 1.21.10
  • REKLAMA
  • #12 5987671
    mat_ed
    Poziom 43  
    Jesli karta jest sprawna w 100% jak to napisales ,ze dziala na innych komputerach , podmieniles zasilacz (mam nadzieje,ze na jakis solidny a nie tak jak ten Twoj Megabajt) i nadal jest ten sam problem to wyglada na to,ze karta jednak nie wspolpracuje z ta plyta glowna. Aby miec pewnosc sprobuj podlaczyc inna grafike , ktora posiada rowniez mozliwosc pracy na 3.3V i 1.5V czyli posiada dwa wyciecia.

Ewentualnie zresetuj raz jeszcze ustawienia BIOS-u ZWORKA clearCMOS przy ODLACZONYM kablu zasilajacym przestawiajac zworke z pozycji 1-2 na 2-3 na ok. 10 sekund po czym przywroc ja do ustawien poczatkowych i uruchom komputer.
  • #13 5987837
    V-Shere
    Poziom 10  
    Podpiolem Rive tnt2 64mb i dziala bez zarzutów

Zresetowalem jeszcze raz biose i tez nic to nie pomoglo

Plyta wydaje mi sie ze wspolpracoje wlasnie z ta karta poniezaw widzialem takie zestawy ...

Kare GF'a jeszcze raz przepialem w inn komputer i dziala wiec nie moze byc spalony .... moze jeszcze jakies zworki na plycie glownej sa do przepiecia ???
  • #14 5987923
    mat_ed
    Poziom 43  
    Zworki nie ma na pewno. Podobny problem byl poruszany na tym forum kilkanascie razy , poszukaj jeszcze na forum. Mozna powiedziec,ze juz praktycznie wszystko co mogles zrobic zrobiles . Mozesz jeszcze zrobic tak. Uruchom komputer na tym GF 2 , wejdz do BIOS-u - zakladka Advanced Setup Page - zmien ustawienie AGP Mode na AUTO, po czym wylacz komputer zamontuj tego GF i sprobuj uruchomic.
  • #15 5990696
    V-Shere
    Poziom 10  
    No wiec w biosie sie bawilem na samym poczatku ale wogole to nic nie pomoglo. Dzieki Ci wielkie za pomoc i zaangazowanie.

Gdybys mial jeszcze jakis pomysl co do tego to daj znac bo meczy mnie ten problem :P

Jeszcze raz wielkie dzieki
  • #16 6375224
    tereferator
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Temat dość stary ale moze pomogę innym .Wlasnie siedzę nad tą płytką i ten sam problem - działają starsze karty graficzne które mają w specyfikacji AGPx2 / X4 .Nie chodzą natomiast karty radeon 9550 ,9600 PRO , NVIDIA FX5600 z AGP x8 / x4 .Wcześniej miałem podobne problemy z tym modelem płyty myslalem ze poprostu wpadl mi w ręce jakiś wadliwy egzemplarz -jednak w googlach jest sporo problemow z tym wlasnie modelem jesli chodzi o lepsze karty graficzne na AGP , znalazlem tez kilka tematow gdzie ludzie mieli w konfiguracji jakiegos radeona np.9550 . Poprostu albo niekompatybilność , albo spartaczona i nie daje rady uciągnąć bardziej prądożernych kart . O dziwo podobne modele płyt na socket 462 ( chyba mercury ) śmiga z radeonem .Niedlugo bede miał radeona 9700 PRO - karta ma osobne zasilanie ciekawe czy pójdzie :) .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku sygnału na monitorze przy użyciu płyty głównej P4VXASD2 V3.3 i karty graficznej GeForce MX 4000. Karta jest sprawna, działa na innych komputerach, natomiast na tej płycie nie wyświetla obrazu. Próbowano resetu BIOS-u przez wyjęcie baterii i zworkę clearCMOS, wymiany zasilacza (Megabajt MGB-300 ATX oraz inny), sprawdzenia czystości i poprawności montażu karty w slocie AGP, który jest standardowy (nie AGP Pro). Karta GeForce MX 4000 posiada wycięcia na 1.5V i 3.3V, podobnie jak slot AGP na płycie. Po odłączeniu wszystkich urządzeń peryferyjnych i pozostawieniu tylko płyty, procesora, RAM-u i karty problem nadal występuje. Inna karta graficzna Riva TNT2 64MB działa poprawnie na tej płycie. Próbowano zmienić ustawienia AGP Mode w BIOS-ie na AUTO, bez efektu. W dyskusji pojawiła się sugestia, że płyta może mieć problemy z kompatybilnością z nowszymi kartami AGP, szczególnie z kartami wymagającymi AGP x4/x8, co potwierdzają inne użytkownicy. Starsze karty AGP x2 działają bez problemu. Możliwe, że płyta nie obsługuje bardziej prądożernych lub nowszych kart graficznych na AGP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA