logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Geforce 4 Ti4200 - brak sygnału na monitorze, sprawdzenie gniazda VGA i elementów

Xantos100nx 16 Sty 2009 12:38 1388 14
REKLAMA
  • #1 6006766
    Xantos100nx
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. Mam problem z tą kartą graficzną. Karta nie włącza monitora. Włączają się wentylatory, nawet ten na karcie. Płyta główna nie daje dźwięku załapania karty graficznej. Które elementy na karcie sprawdzić? Patrzyłem kilka elementów np. kondensatory(żaden z nich nie jest spuchnięty) i jest na nich napięcie. Czy może to być problem z gniazdem VGA? Wtyczka monitora ciężko wchodziła, ale żaden pin we wtyczce nie jest wykrzywiony.
    Specyfikacja kompa :
    - Płyta główna Jetway P4845PEBL
    - Procesor Celeron 2.4Ghz
    - Ram 2 x 512Mhz
    - zasilacz L&C 380W
  • REKLAMA
  • #2 6007708
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    A czy z inną kartą sprzęt działa?
  • REKLAMA
  • #3 6007789
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 266
    Ponadto przedmuchaj slot AGP, zresetuj ustawienia BIOS-u zworką lub przez wyciągnięcie bateryjki. Spróbuj także podmienić zasilacz na jakiś prawdziwy zasilacz.
  • #4 6007979
    Xantos100nx
    Poziom 11  
    Slot przedmuchany, bios zresetowany. Jakieś inne pomysły?
  • #5 6008003
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 266
    Kolega iron64 zapytał czy z inną grafiką jest ten sam objaw, więc łaskawie odpisz na to pytanie.

Dodatkowo ja napisałem o podmianie zasilacz, tak więc czy to zrobiłeś?
  • REKLAMA
  • #6 6008092
    Deepone
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Ok inni pytali czy sprawdziłeś z inną grafiką to ja dodam że nie musi być wcale na AGP może być na stare złącze PCI (nie mylić z PCI-E).
    I jeżeli nie sprawdzałeś z inną kartą grafiki to dlaczego sądzisz, że to wina karty graficznej?
    Sprawdziłeś inne elementy?
    Zdemontuj wszystko co jest niepotrzebne, czyli w zasadzie zostaw tylko proca (z chłodzeniem oczywiście), 1 kość ramu i zasilacz, odepnij napędy (od zasilania też) i wszystkie zbędne karty.
    Jeżeli tak jak @mat_ed sugeruje sprawdzić inny zasilacz ten co masz jest wadliwy i nie daje rady już "pociągnąć" tej maszyny to bez tych urządzeń masz szanse że ruszy.
    Czy z głośniczka systemowego dochodzą jakieś dźwięki jak go uruchamiasz?
  • #7 6008675
    Xantos100nx
    Poziom 11  
    mat_ed napisał:
    Kolega iron64 zapytał czy z inną grafiką jest ten sam objaw, więc łaskawie odpisz na to pytanie.

Dodatkowo ja napisałem o podmianie zasilacz, tak więc czy to zrobiłeś?

Z inną grafiką będę miał możliwość sprawdzić dopiero jutro, tak samo jeśli chodzi o zasilacz.

Deepone napisał:
    Ok inni pytali czy sprawdziłeś z inną grafiką to ja dodam że nie musi być wcale na AGP może być na stare złącze PCI (nie mylić z PCI-E).
    I jeżeli nie sprawdzałeś z inną kartą grafiki to dlaczego sądzisz, że to wina karty graficznej?
    Sprawdziłeś inne elementy?
    Zdemontuj wszystko co jest niepotrzebne, czyli w zasadzie zostaw tylko proca (z chłodzeniem oczywiście), 1 kość ramu i zasilacz, odepnij napędy (od zasilania też) i wszystkie zbędne karty.
    Jeżeli tak jak @mat_ed sugeruje sprawdzić inny zasilacz ten co masz jest wadliwy i nie daje rady już "pociągnąć" tej maszyny to bez tych urządzeń masz szanse że ruszy.
    Czy z głośniczka systemowego dochodzą jakieś dźwięki jak go uruchamiasz?

Próbowałem także pod minimalnym obciążeniem. Z głośniczka systemowego nie dochodzi dźwięk rozpoznania karty graficznej. Jutro napisze co się dzieje po podmianie. Pozdrawiam

Komputer rusza na włożonej starej karcie na PCI.
  • #8 6010077
    bokuden
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam
    Jesli programowales kiedys bios w karcie graficznej,to sprobuj nvflashem zobaczyc,czy ten geforce jest wogole widziany.
    Jesli jest,sprobuj przeflaszowac w niej bios.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 6014295
    Xantos100nx
    Poziom 11  
    Dziś sprawdziłem kartę w innym kompie. Także nie złapała monitora. Jest możliwość, żeby stało się coś w gnieździe, np. spieły piny i uniemożliwiało to działanie karty?
  • #10 6014740
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Możliwe, ale malo prawdopodobne. Bardzo prawdopodobne jest, że karta jest po prostu trupkiem.
  • #11 6014744
    Deepone
    Poziom 22  
    Sprawdziłeś kartę w innym kompie i nie działa to już prawdopodobnie karta jest uszkodzona, a sprawdziłeś inną kartę u siebie?
  • #12 6017119
    Xantos100nx
    Poziom 11  
    bokuden napisał:
    Witam
    Jesli programowales kiedys bios w karcie graficznej,to sprobuj nvflashem zobaczyc,czy ten geforce jest wogole widziany.
    Jesli jest,sprobuj przeflaszowac w niej bios.
    Pozdrawiam

A jest w ogóle możliwość żeby pomimo włożonej karty do AGP puścił obraz na karcie na PCI?
  • #13 6017141
    Deepone
    Poziom 22  
    Tak i prawdopodobnie tak zadziała jeśli nie "widzi" tej karty na AGP.
  • #14 6017656
    Xantos100nx
    Poziom 11  
    Zgadza się. Karta nie jest widziana(sprawdzone w nvflash). Ktoś się orientuje, które zazwyczaj układy są za to odpowiedzialne? Czy sam chipset odpowiada za to?
  • #15 6018152
    Deepone
    Poziom 22  
    A sprawdziłeś to nvflash czy cały czas piszesz to oczywiste jest od początku - że z jakiegoś powodu karta nie startuje?
    Szklanej kuli tutaj raczej nie posiada żaden z użytkowników więc ciężko będzie się domyśleć co tam zrobiłeś/sprawdziłeś, pisz konkretniej bo twoje wypowiedzi nic nie sugerują to i nie ma osób chętnych do pomocy.

Jak karta nie działa to kup inną jeżeli nie umiesz tej naprawić, mogła się spalić bez przyczyny znanej tobie i niekoniecznie przez Ciebie (tak mi się przytrafiło ostatnio z płytą główną)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy karty graficznej Geforce 4 Ti4200, która nie wyświetla obrazu na monitorze mimo uruchomienia wentylatorów i braku sygnału dźwiękowego potwierdzającego wykrycie karty przez płytę główną Jetway P4845PEBL z procesorem Celeron 2.4 GHz i 2x512 MB RAM. Sprawdzono kondensatory na karcie, które nie są uszkodzone, oraz napięcia na nich. Podejrzewano uszkodzenie gniazda VGA, jednak piny nie są wygięte. Zalecano przetestowanie sprzętu z inną kartą graficzną, oczyszczenie slotu AGP, reset BIOS-u płyty głównej, podmianę zasilacza na sprawny oraz minimalizację konfiguracji sprzętowej do niezbędnych komponentów. Testy wykazały, że karta nie działa również w innym komputerze, a stara karta PCI uruchamia system poprawnie. Próba wykrycia karty za pomocą narzędzia nvflash nie powiodła się, co wskazuje na uszkodzenie karty. Dyskusja sugeruje, że uszkodzenie może być poważne i naprawa wymagałaby specjalistycznej diagnostyki lub wymiany karty. Możliwe jest, że karta jest całkowicie uszkodzona, a problem nie leży w gnieździe VGA czy płycie głównej. Dodatkowo potwierdzono, że w przypadku niewykrycia karty AGP obraz może być wyświetlany przez kartę PCI.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA