logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat B5 1.8 98r - niedziałające światła drogowe i mijania, co sprawdzić?

siudzio 12 Sty 2009 21:09 13017 14
  • #1 5989902
    siudzio
    Poziom 10  
    Witam,
    dziś w moim samochodzie (passat b5 1.8b 98r) przestały działać światła drogowe i mijania (długie i krótkie).
    Światła postojowe działają.
    Pozostała część elektroniki i elektryki wydaje się działać poprawnie.
    Światła długie działają kiedy pociągnę manetkę kierunkowskazów do siebie, natomiast jeżeli tą samą manetką (do przodu) włączę długie to już nie działają światła i nie zapala się lampka "długich" na desce rozdzielczej.
    Moim typem gdzie może coś nie łączyć jest styk świateł krótkich, ale nie jestem pewny, gdyż nie wiem czy długie mogą działać tylko jak są włączone krótkie.
    Bezpieczniki i żarówki sprawdzone.

Jeżeli ktoś miał podobny problem lub wie jak można zdiagnozować przyczynę proszę o pomoc.

Mile widziane też namiary na sprawdzone zakłady w Krakowie, gdzie ktoś się specjalizuje w elektryce samochodowej.
  • Pomocny post
    #2 5989999
    cardiag
    Poziom 30  
    Ocena: 564
    sprawdź przełącznik od świateł, ale nie ten przy kierownicy tylko ten po lewej na desce.
  • Pomocny post
    #3 5990302
    enricofatal
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    dokladnie mialem taki problem padl mi wl. swiatel
    wywalilo styki na pole,zamon. uzywke i przerobilem
    po przekaznikach o dziwo lepiej swieca,
  • #4 5990654
    siudzio
    Poziom 10  
    enricofatal napisał:
    dokladnie mialem taki problem padl mi wl. swiatel
    wywalilo styki na pole,zamon. uzywke i przerobilem
    po przekaznikach o dziwo lepiej swieca,

Dzięki za potwierdzenie diagnozy, teraz będę weryfikował z rzeczywistością.
    Przed tym jeszcze proszę Cię o:
    - wyjaśnienie czy "wywalilo styki na pole" oznacza, że styk włącznika nie łączył?
    - jak wymontować wyłącznik bez zniszczeń w samochodzie (są tam jakieś śrubki, zatrzaski i z której strony go się rozbiera)
    - po co przerabiać to po przekaźnikach, czy nie wystarczy wymienić element

Dziękuję :)
  • Pomocny post
    #5 5990924
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    siudzio napisał:
    [- po co przerabiać to po przekaźnikach, czy nie wystarczy wymienić element

Wystarczy wymienić ale znów wypali styki bez przeróbki
  • #7 5993310
    fil2006
    Poziom 27  
    Ocena: 395
    wpierw sprawdz cene nowego przelacznika zanim sie wezmiesz za naprawe starego ,a co do przekaznikow to nie do konca prawda na pewno pomagaja ale te przelaczniki dzialaja kilka lat i po wymianie na nowy bedziesz mial spokuj
  • #8 5993465
    siudzio
    Poziom 10  
    fil2006 napisał:
    wpierw sprawdz cene nowego przelacznika zanim sie wezmiesz za naprawe starego ,a co do przekaznikow to nie do konca prawda na pewno pomagaja ale te przelaczniki dzialaja kilka lat i po wymianie na nowy bedziesz mial spokuj

Nowy kosztuje ok 100zł.
    Znalazłem używany za 30zł i czekam aż mi przyjdzie teraz pocztą.
    Wszystkim dziękuję za rady i pomoc i mam nadzieję, że to tylko ten przełącznik i temat można zamknąć!

fil2006 - polecam opcję "pisownia" ;)
  • Pomocny post
    #9 5994144
    enricofatal
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    tkz. styki wtopilko we plastik byly zawieszone w powietrzu
    nie stykaly z dalsza czescia a przekazniki zalozylem
    by odciazyc owy przelacznik co do przel. to jak wyzej
  • #10 5994562
    sadek1979
    Spec od samochodów
    Ocena: 1409
    jeżeli drodzy koledzy pozwolicie to proponuję sprawdzić też jakie żarówki są zamontowane bo przełącznika styki nie wypalają się od razu a na pewno nie bez przyczyny (nie do końca mądrzy zmieniają żarówki 55/60 na mocniejsze 90/100 i to jest najczęstszy powód)
  • #11 5994602
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    Nie do końca mądrzy (pomijając zmieniaczy żarówek) to są ci z wolfsburga i ingolstadt bo od 30 lat wypuszczają badziew który się wypala
  • #12 6000132
    siudzio
    Poziom 10  
    goldwinger napisał:
    Nie do końca mądrzy (pomijając zmieniaczy żarówek) to są ci z wolfsburga i ingolstadt bo od 30 lat wypuszczają badziew który się wypala

Wszystkim dziękuję za zainteresowanie!
    Okazało się faktycznie, że włącznik był uszkodzony (przegrzanie jednego styku). Wymiana pomogła.

PS: goldwinger - ja i tak uważam, że inżynierowie VW zrobili jedno z najlepszych aut XX wieku czyli Passata i Golfa :)
    Samochody projektuje się na 6-8 lat - mój ma 10, ćwierć miliona km na liczniku i uważam, że jest cudowny:) ..i to nie jego wina, że mamy jeździć cały rok na światłach :(
  • #13 6000273
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1334
    cały rok na światłach czy nie i tak ma wytrzymać - to jest moja dewiza czyli inaczej " jeśli coś projektujesz to ma pracować doputy dopuki właściciel tego nie wyrzuci"
    w praktyce (samochody) jeśli przełącznik nie zużyje się mechanicznie ma należycie pracować a nawiasem mówiąc potwierdzam słowa goldwingera odnośnie włączników świateł VW jak i Opel (przeł kierunków/świateł) - przekaźniki = spokój
  • #14 6001435
    siudzio
    Poziom 10  
    kwok napisał:
    cały rok na światłach czy nie i tak ma wytrzymać - to jest moja dewiza czyli inaczej " jeśli coś projektujesz to ma pracować doputy dopuki właściciel tego nie wyrzuci"
    w praktyce (samochody) jeśli przełącznik nie zużyje się mechanicznie ma należycie pracować a nawiasem mówiąc potwierdzam słowa goldwingera odnośnie włączników świateł VW jak i Opel (przeł kierunków/świateł) - przekaźniki = spokój

Chcesz zniszyczyć gospodarkę świata? ;)
    Popatrz na "made in china"...oni rozwijają się wspaniale ;)
    A tak poważnie - oby więcej takich jak Ty projektantów!
  • #15 6004252
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1334
    dzięki za pochwałe a nawiasem mówiąc to chińczykom już się podobno tak dobrze nie wiedzie

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Passacie B5 1.8 z 1998 roku przestały działać światła drogowe i mijania, podczas gdy światła postojowe oraz pozostała elektryka funkcjonowały poprawnie. Problem objawiał się tym, że światła długie działały tylko po pociągnięciu manetki kierunkowskazów do siebie, natomiast włączenie ich do przodu nie powodowało zapalenia świateł ani kontrolki na desce rozdzielczej. Sprawdzone zostały bezpieczniki i żarówki. Wskazano, że przyczyną może być uszkodzony przełącznik świateł (włącznik na desce po lewej stronie, nie manetka przy kierownicy), który ulega przegrzaniu i wypaleniu styków. Wymiana przełącznika na nowy lub używany rozwiązuje problem, choć bez przeróbki na przekaźniki styki mogą się ponownie przepalać. Przeróbka polega na zastosowaniu przekaźników, które odciążają przełącznik. Dodatkowo zwrócono uwagę na konieczność stosowania odpowiednich żarówek (nie mocniejszych niż fabryczne 55/60 W), gdyż użycie silniejszych może powodować szybsze uszkodzenia styków. Instrukcje dotyczące demontażu przełącznika obejmują wciskanie gałki i przekręcanie w lewo. Po wymianie przełącznika problem został rozwiązany. Dyskusja zawiera także rekomendacje dotyczące naprawy i uwagi na temat trwałości oryginalnych komponentów VW.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA