logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa przedniej lampy LED w samochodzie

carrot 04 Maj 2025 16:32 4872 26

TL;DR

• Rozebrano przednią lampę LED ze Skody Fabii IV z 2023 roku, model 6VB.941.015, po lekkiej stłuczce w lewy przód.
  • Na dole lampy jest czarna płytka PCB z 4 diodami LED dla świateł dziennych i pozycyjnych oraz ich driverami.
  • Światłami dziennymi i pozycyjnymi sterują dwa układy Elmos E522 81A, a światłami mijania i drogowymi Elmos E522 32.
  • Układ świateł dziennych pobierał 0,7 A przy 14 V, a po 10 minutach radiator był tak gorący, że ledwo dało się go dotknąć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Jesteście ciekawi jak zbudowana jest przednia lampa LED we współcześnie produkowanym samochodzie? Jeśli tak, to zapraszam do lektury.
    Trafiła do mnie Skoda Fabia IV z roku 2023, samochód po lekkiej stłuczce w lewy przód, lampa poszła w drzazgi, więc nie miałem żadnego problemu z jej rozebraniem na czynniki pierwsze, normalnie nie podjął bym się jej rozklejania, rozbierania, ani próby naprawy.

Etykieta informacyjna lampy przedniej LED Valeo 6VB.941.015 do Skody Fabii IV.

Mamy tutaj model 6VB.941.015

Zbliżenie na przednią lampę LED samochodu z napisem „Skoda Crystal Lighting” na kloszu.
    Przednia lampa LED włączona w samochodzie Skoda Fabia IV, widoczna z bliska z zaświeconymi światłami dziennymi.
    Przednia lewa lampa LED włączona w białym samochodzie Skoda Fabia IV z 2023 roku, z widocznym fragmentem wnętrza komory silnika.

Teraz część najciekawsza, pokaż kotku co masz w środku:
    Na dole lampy znajduje się czarna płytka pcb zawierająca 4 diody LED odpowiadające za światło dzienne/pozycyjne oraz ich drivery.
    Na górze jest umieszczony duży, aluminiowy radiator z przyklejonymi diodami świateł mijania oraz drogowych jak również płytka pcb z ich driverami, obok jest umieszczona mała płytka kierunkowskazu.

Płytki PCB z układem LED przedniej lampy samochodowej Skoda Fabia IV rozłożone na niebieskiej macie serwisowej.
    Płytka PCB i aluminiowy radiator ze zdemontowanej przedniej lampy LED samochodu, model Skoda Fabia IV.
    Zbliżenie na czarną płytkę PCB z układem scalonym Elmos E52281A i kilkoma innymi elementami elektronicznymi.
    Zbliżenie na czarną płytkę PCB z układem scalonym oznaczonym jako 4242G_A GAE326, widoczne ścieżki i luty.

Za zasilanie diod oświetlenia dziennego/pozycyjnego odpowiadają dwa układy Elmos E522 81A Link
    Po uruchomieniu tej płytki na biurku okazało się, że układ pobiera 0,7 A przy 14 V.

Podświetlona płytka PCB z diodami LED pochodząca z reflektora samochodowego, na tle stołu warsztatowego.
    Zbliżenie na panel zasilacza laboratoryjnego, wyświetlającego napięcie 14.0 V i prąd 0.70 A, z podłączonymi kablami zielonym i żółtym.

Teraz pora na część najciekawszą, tj światło mijania i drogowe:

Zbliżenie na płytkę PCB z układem scalonym Elmos E52232A oraz elementami elektronicznymi w nowoczesnej lampie LED samochodu.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z elementami elektronicznymi oraz żółtym chipem LED przylutowanym do podstawy.

Tym razem driverem diod LED jest układ Elmos E522 32 Link
    Układ nie zasila bezpośrednio diod, pod metalowymi ekranami znajdują się tranzystory mosfet oraz dławiki.

Zbliżenie na płytkę PCB z elementami elektronicznymi lampy LED samochodu, widoczne cewki, kondensator, układy scalone i ścieżki miedziane.

Oczywiście podłączyłem ten układ do zasilacza.

Rozebrana przednia lampa LED z samochodu na stole warsztatowym, świecące diody emitują intensywne światło.
    Panel zasilacza laboratoryjnego z wyświetlaczem napięcia 14,0V i prądu 1,13A, z podłączonymi przewodami.

Jak dla mnie szok, jak takie małe diody są w stanie wyemitować taki strumień światła, pobór prądu wskazuje na raptem 16 W, ale po 10 min ledwo byłem w stanie wziąć do ręki radiator, tak się rozgrzał.
    Pozostaje nam jeszcze kierunkowskaz:

Zbliżenie na czarną płytkę PCB z widocznym układem scalonym oznaczonym jako 4242G_A GAE326, umieszczoną na niebieskim tle.
    Płytka PCB z diodą LED emitującą jasne światło, podłączona przewodami, leżąca na niebieskiej podstawce obok elementów lampy samochodowej.

W lampie znajduje się jeszcze silniczek, który reguluje położenie odbłyśnika, a co za tym idzie wysokość strumienia światła, wiązka kabelków i wtyczka, ale to standardowe elementy każdej, nie tylko LED-owej lampy samochodowej.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    carrot
    Moderator Samochody
    carrot napisał 8436 postów o ocenie 3568, pomógł 1311 razy. Mieszka w mieście Kraków. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21539189
    pan_buka
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Fajny demontaż. Byłem kiedyś w małym serwisie, właściciel wyspecjalizował się w naprawie lamp samochodowych, miał ich na półkach dziesiątki. Oglądałem rozebraną lampę jakiejś topowej limuzyny, nie pamiętam już, bodaj Lexusa, z układem tzw. inteligentnego doświetlania zakrętów i automatycznych świateł drogowych. Przypominało to płytę główną PC, a całość była chłodzona dwoma wentylatorami. Sztuka ich naprawy polegała min. na tym, żeby dobrać zamienniki modułów LED. Jest to podobno najczęściej padający element, którego oczywiście kupić się da - diody te są produkowane na indywidualne zamówienie producenta. Szokiem była też dla mnie precyzja, z jaką technik przecinał obudowę, a po naprawie sklejał tak, że dawał gwarancję szczelności. Całość usługi kosztowała mniej więcej 1/4 - 1/3 ceny nowej lampy.
  • #3 21539630
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 379
    Tylko pytanie: czy takie reflektor jest składany w jakiejś "atmosferze ochronnej"? Jak zabezpiecza się elektronikę przed punktem rosy - nawet jesli jest to mega szczelne?
  • #4 21539745
    pan_buka
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    >>21539630 Nie pytałem, ale podejrzewam, że nawet gdybym zapytał, mógłbym nie dostać odpowiedzi. Miałem wrażenie, że ten człowiek ma swoje własne know-how w bardzo specyficznej i niszowej działalności. Trudno się dziwić, gdyby niechętnie o tym opowiadał. Hakeem jest, że na swoje naprawy dawał gwarancję (choć nie pamiętam, jak długą)
  • REKLAMA
  • #6 21540621
    cranky
    Poziom 30  
    >>21539821
    Monotlenek krzemu do łapania tlenku diwodoru? :)
  • #7 21540671
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 861
    Literatura tematu podaje, że jest to:

Żel krzemionkowy, znany również jako silica gel lub silikażel, to porowaty materiał chemiczny o szerokim zastosowaniu. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom adsorpcyjnym jest niezwykle popularny jako środek do ochrony przed wilgocią w wielu branżach. Składa się głównie z ditlenku krzemu (SiO₂)
  • #9 21541826
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    Znaczy się taka saszetka co w pudełku z butami jest?
  • #10 21541919
    sq3evp
    Poziom 39  
    lukiiiii napisał:
    Znaczy się taka saszetka co w pudełku z butami jest?

Dokładnie tak - tylko ładnie zapakowane w duże torebeczki z logo Mercedesa :)
    Cena też odpowiednia.
  • REKLAMA
  • #12 21552404
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6395
    Reflektory nie sa szczelne podobnie jak dyski twarde.
  • #13 21553383
    cranky
    Poziom 30  
    >>21552404
    Strumien swiadomosc... napisał:
    Reflektory nie sa szczelne

To jakaś prawda objawiona? Proszę o info które nie są.
    Nie jestem ekspertem, el te, które naprawiałem z 2011 były.
  • #14 21553402
    sq3evp
    Poziom 39  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Reflektory nie sa szczelne podobnie jak dyski twarde.

Pytanie o jakim stopniu szczelności mówimy.
    Czy to to samo co stopnie IPxx w energetyce i elektronice?
    Dla neutrin nic nie jest szczelne - nie wiem czy o to koledze chodziło.
  • #15 21553419
    cranky
    Poziom 30  
    >>21553402
    Tak, chodziło mi o taką klasę szczelności, przy której fotony nie wychodzą z lampy, a elektrony nie dostają się do środka. Neutrina magą hulać :)
    Na poważnie oczywiście chodzi o taką szczelność, która nie przewiduje kompensacji ciśnieniowej.
    A w dysku kompensacja jest. Ale, jak zauważyłem kilka minut temu rozdzierając dziesięciotalerzową barracudę (HDD) - silikon do pochłaniania wilgoci też jest w środku dysku.
  • REKLAMA
  • #16 21553482
    sq3evp
    Poziom 39  
    Musi być, wilgoć pojawia się poprzez zmiany ciśnienia i temperatury - musiałoby by nie być powietrza bo zawsze jest tam jakaś wilgoć.
  • #17 21553666
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1632
    Dodajmy, że lampa z 2011 prawie na pewno była na wymienne żarówki albo palniki metalohalogenkowe. Dekiel do wymiany zawsze może zostać niedokręcony i wilgoć wejdzie. Lepsze lampy mają na dole odpływ skroplin przez długą rurkę o dosyć sporej średnicy.

Przednie lampy też rozgrzewają się do wysokich temperatur więc uszczelnianie jest trudne.
  • #18 21553693
    sq3evp
    Poziom 39  
    CosteC napisał:

Przednie lampy też rozgrzewają się do wysokich temperatur więc uszczelnianie jest trudne.

Własnie jazda na żarówkch nagrzewa i suszy obudowę reflektora.
  • #19 21553729
    Poziom 43  
    sq3evp napisał:
    Własnie jazda na żarówkch nagrzewa i suszy obudowę reflektora.

I co się dzieje z tą wilgocią?
  • #20 21553805
    CosteC
    Poziom 39  
    sq3evp napisał:
    suszy obudowę reflektora.

Z zewnątrz suszy.
    Strumien swiadomosc... napisał:

Skrapla się na chłodnej… przedniej części laampy. Albo będzie miała którędy wypłynąć na zewnątrz, albo mamy powtórkę z rozrywki.
  • #21 21553891
    Poziom 43  
    CosteC napisał:
    Skrapla się na chłodnej… przedniej części laampy. Albo będzie miała którędy wypłynąć na zewnątrz, albo mamy powtórkę z rozrywki.

Dokładnie i mamy piękną rose.////

Ostatnio miałem przyjemność robić skrętnego z astry J.... wystarczy wysuszyć i zamknąć w suchym pomieszczeniu. Lub napełnić CO2 i zamknąć.
  • #22 21554411
    sq3evp
    Poziom 39  

A jak sądzisz? Rośnie temperatura, wilgotność w powietrzu w lampie spada. Dlatego też marki premium stosują woreczki z żelem do wyłapywania tej wilgoci. Można zaobserwować w nowych autach jakie są zawilgocone reflektory.
    Tyle w temacie - kiedyś jak były tylko szklane i ktoś nie używał świateł także wilgoć była.

Lub napełnić CO2 i zamknąć.

To też jest metoda - niestety powietrze zawsze zawiera jaką ilość pary wodnej.
  • #23 21554423
    cranky
    Poziom 30  
    1 Można wypełnić lampę gazem, w którym zawartość pary wodnej powoduje osiąganie punktu rosy dopiero w -60 czy -90 C.
    2 Można zastosować "odracalny" pochłaniach - jak te silica żelki.
    3 Można zastosować rodzaj gettera, który trwale wiąże H2O i zapobiega wytrącaniu wody.
    Te rozwiązania są droższe w produkcji, ale zwracają się w serwisie (wymiana bardzo drogiej lampy w każdym wypadku drobnego uszkodzenia).
    Tanie jest zastosowanie odpowietrzników - ale po co to robić. Byle kto taką lampę naprawi.
  • #24 21564438
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    Kiedyś kolega przyniósł mi lampę LED o BMW, aby spróbował wymienić spalone LED-y. Praca raczej nierealna bo były one osadzone na bardzo dużym radiatorze. Za to cena używanej lampy to krocie.
    Ciekawe jak są zbudowane lampy z tzw. Matrix?
  • #25 21564471
    sq3evp
    Poziom 39  
    szeryf3 napisał:
    Ciekawe jak są zbudowane lampy z tzw. Matrix?

Jak mówi nazwa - "matrix" to "macierz" po polsku.

Niektórzy opisują takie lampy jako macierz wielu diod LED kierujących światło poprzez układy optyczne (pewnie soczewki z lustrami) a inny że to tzw. "projektory" oświetlające lustro odbijające światło.
    Pewnie zależy od producenta lampy i oczekiwań klienta, czyli producenta auta.
  • #26 21564524
    CosteC
    Poziom 39  
    Są bardzo różne implementacje. Od prostych kilku pionowych segmentów do kilkuset piksli pokrywających siatką o zmiennych oczkach powierzchnię przed autem. Te ostatnie to praktycznie projektor, i to sporej mocy. Tylko, że świecący wyłącznie na biało.
  • #27 21564953
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    Znalazłem coś takiego, ale kiedyś widziałem jeszcze lepsze które wyświetlały wiele rzeczy na jezdni przed samochodem.
    https://youtu.be/x3cmLmS_KMs?si=3HAvbYiUxm1JH-51
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Omówiono budowę przedniej lampy LED w samochodzie Skoda Fabia IV (2023) z modelem 6VB.941.015, gdzie dolna część zawiera płytkę PCB z czterema diodami LED do świateł dziennych/pozycyjnych oraz ich driverami, a górna część to aluminiowy radiator z diodami świateł mijania i drogowych. Dyskutowano o naprawach lamp LED, w tym wymianie diod na zamienniki produkowane na indywidualne zamówienie, oraz o precyzji demontażu i ponownego uszczelniania. Poruszono kwestie szczelności reflektorów, ochrony przed wilgocią i kondensacją pary wodnej, wskazując na stosowanie żelu krzemionkowego (silica gel) jako pochłaniacza wilgoci, a także na metody takie jak wypełnianie lampy gazem o niskiej zawartości pary wodnej, zastosowanie getterów wiążących wodę oraz odpowietrzników. Wskazano, że lampy z wymiennymi żarówkami lub metalohalogenkami mają większe ryzyko zawilgocenia, a wysokie temperatury pracy lamp utrudniają szczelne uszczelnienie. Poruszono także temat lamp typu Matrix, które składają się z macierzy wielu diod LED sterowanych optycznie, często złożonych z projektorów i soczewek, umożliwiających zaawansowane funkcje oświetleniowe, w tym wyświetlanie obrazów na jezdni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA