logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć głośniki Tonsil GD 20/10 8 Ohm do zestawu 2.1 Technika?

kaczor5533 12 Sty 2009 21:54 1452 6
REKLAMA
  • #1 5990222
    kaczor5533
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam zestaw glosników do komputera 2.1 Technika nie śmiejcie się ze z Tesco bo całkiem przyzwoicie grają i były tanie. 2*11 W RMS + 22 W RMS subwoofer. W domu stoją bezczynnie głośniki Tonsila GD 20/10 8 Ohm. Chciałbym jakoś je wykorzystać i tu pojawia się problem. Głośniki z zestawu są 4 Ohm jeśli podłącze do każdego kanału jeszcze tego Tonsila to wyjdzie poniżej 3 Ohm a nie znam minimalnej impedancji wzmacniacza. Czy można jakoś ja sprawdzić w prosty sposób (zaawansowane pomiary nie wchodzą w grę) . Nigdzie nie ma napisanej tej impedancji, rozkręcałem i sprawdzałem nawet w środku. Czy mam po prostu przyjmować te 4 Ohm za minimum? Można coś z tym zrobić aby uzyskać powyżej 4 Ohm nie tracąc stereo?
  • REKLAMA
  • #2 5990443
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    Możesz odczytać symbol scalaka który jest końcówką mocy i poszukać jego parametrów. Jednak parametry są podawane dla jakiś innych zależności jak np. napięcie zasilania, wielkość radiatora itd. Możesz za to podłączyć tylko te tonsile i wtedy napewno nic się nie stanie a podejrzewam że jakość tych tonsili jest zdecydowanie lepsza niż tych satelitek z tego zestawu...
    Możliwe że nic się nie stanie nawet jak zepniesz wszystko razem, ale przy dużych wysterowaniach możesz przegrzać albo końcówkę mocy lub zasilacz albo jedno i drugie...
  • REKLAMA
  • #3 5991142
    kaczor5533
    Poziom 10  
    Podłączałem i jakość może i jest trochę lepsza ale nie znacząco. Głośniejsze nie są na pewno, a przez ich wielkość (z 6x większe od tych satelitek) uznałem że nie ma sensu zamieniać ich, jedynie myślę o podłączeniu ich dodatkowo.
  • REKLAMA
  • #4 5992978
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Większa kolumna potrzebuje większej mocy wzmacniacza, obciążając ten zestaw 8om - owym zestawem teoretycznie wyciągasz połowę mocy... Zastosuj jakiś wzmacniacz który dobrze wysteruje te kolumny a na pewno będzie lepiej ...

Powidzenia
  • #5 5993087
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 5997980
    kaczor5533
    Poziom 10  
    Jeśli ktoś chciałby pomóc to proszę o uważne czytanie tego co piszę. Myśle tylko o jakimś wykorzystaniu tych głośników nie zmieniając wzmacniacza (do takiego rozwiązania to każdy dojdzie). Też podejrzewałem że Tonsile będą głośniejsze, ale jak już napisałem NIE SĄ. Jedynie może jakość dźwięku się trochę poprawia.

Rozkręciłem ponownie wzmak i
    Są trzy scalaki przykręcone do radiatora (myśle że o to chodzi), na dwóch jest napisane UTC2030, a na jednym TDA2030A. Z tego, co czytałem to chyba to samo. Patrzyłem na ich parametry, ale ja to nie potrafię nic interesującego mnie w nich znależć.
    Czy można jakoś na podstawie tych parametrów określić czy wzmacniacz wytrzyma podłączenie głośników o łacznej impedancji 2,(6) Ohm na kanał? zamiast tych fabrycznych 4 Ohm.

Z racji żadnego odzewu wymyśliłem cos takiego. Dołoze do tych Tonsili jeszcze Tonsile GDW 5/40/5 8Ohm do kolumn połączone równolegle co da mi 4 Ohm i to połacze szeregowo z satelitkami. Tylko czy nie potrzebuję jakiegoś filtra wysokich częstotliwości? Co myślicie o czymś takim?
  • #7 6102119
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Niestety do wysokotonowców potrzebujesz przynajmniej najprostszej zwrotnicy w postaci jakiegoś kondensatora.
    Teoretycznie możesz te końcówki obciążyć taką impedancją wypadkową, najważniejsze jest to byś nie przekroczył dopuszczalnych prądów jakie jest w stanie wytrzymać ta końcówka mocy, z parametrów wynika że max 3,5 A to nie wiele... Możliwe że będzie grać i to całkiem nieźle ale nikt nie zagwarantuje jak długo ...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia głośników Tonsil GD 20/10 8 Ohm do zestawu komputerowego 2.1 Technika o mocy 2x11 W RMS i subwooferze 22 W RMS, gdzie oryginalne satelitki mają impedancję 4 Ohm. Problemem jest obniżenie impedancji poniżej 3 Ohm przy równoległym podłączeniu Tonsili do kanałów, co może przeciążyć wzmacniacz. Wzmacniacz oparty jest na scalakach UTC2030 i TDA2030A, których maksymalny prąd wyjściowy to około 3,5 A. Propozycje obejmują podłączenie samych Tonsili zamiast satelitów lub zastosowanie dodatkowego wzmacniacza o większej mocy. Wskazano, że do wysokotonowych głośników konieczna jest zwrotnica (np. kondensator), aby uniknąć uszkodzeń. Autor rozważał połączenie Tonsili GD 20/10 z Tonsilami GDW 5/40/5 8 Ohm w celu uzyskania impedancji 4 Ohm, ale wymaga to filtrów. Podsumowując, bezpieczne jest przyjęcie 4 Ohm jako minimalnej impedancji dla wzmacniacza, a podłączenie głośników o niższej impedancji może prowadzić do przegrzania końcówki mocy lub zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA