logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki programator do TMS370 (Ford, Delco) z niezawodną komunikacją?

orion 02 Kwi 2004 18:49 7457 13
REKLAMA
  • #1 576887
    orion
    Poziom 23  
    Ocena: 136
    Witam szanownych kolegów mam zrobiony programator do tms370 na com na układach max232 i 27c64 a do obsługi używam comhex.exe ale jakoś kulawo to działa raz jest komunikacja raz brak trochę mnie to ostatnio denerwuje . Doradźcie jaki programator wyprodukować żeby nie było takich problemów

Pozdrawiam Darek
  • REKLAMA
  • #2 577180
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    wprowadź kilkanaście zmian i bedzie śmigał na LPT ... łatwiej , i dużo szybciej się nim posługiwać :wink:
  • #3 577189
    erel
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Najważniejszy jest solidny MAX. Fakt , że kiedyś miałem kilka problemów z niektórymi Fordami ale drobne przeróbki spowodowały , że teraz śmiga jak złoto.Choć z drugiej strony najważniejszy jest też komp na którym to pracuje.
  • #4 577284
    oorobert
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    witam ja osobiscie zrobilem na lpt a uzywam progr z etl super .. zrobilem ok 10 radii bez problemowo
  • REKLAMA
  • #5 578005
    KrzychoB
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Czy ten programator z programem commhex (RS232) będzie pracował z komputerem PentiumII 466? Zmontowałem taki i nie mogę uzyskać komunikacji, wszystko jest wg schematu jaki zamieścił Wiki na Forum. Eksperymentowałem z kwarcami od 1MHz do 20MHz i nic. Procesor generuje przebiegi, jest transmisja pomiędzy epromem a TMS. Może jest jakaś sztuczka w tym programie? Obsługa programu jest nieco inna jak w opisie.
    Przerobiłem ten układ na lpt i też nie pracuje. Publikowany plik TMS_370.hex nie mieści mi się w epromie 27C512 (programuję Willemem)
    Może ktoś wyjawi szczegóły po których zacznie to pracować?
  • #6 578305
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 327
    Przy commhexie ważne jest ustawienie szybkości transmisji - dobrać doświadczalnie w dół, parity -chyba ustawiałem Even, ale również może być None i oczywiście należy pamiętać, że jest to program dosowy, z wszelkimi tego konsekwencjami.
    Używałem różnych programów i programatorów, ale obecnie wróciłem właśnie do tego programu.
  • #7 578409
    orion
    Poziom 23  
    używałem tego programu w czystym dosie na pentium 1 100MHz ale w wolnym czasie (o ile go jeszcze kiedyś znaję) pokuszę się zrobić jakiś na lpt i pokombinować
    Pozdrawiam Darek
  • REKLAMA
  • #8 578618
    andlen
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    orion napisał:
    Witam szanownych kolegów mam zrobiony programator do tms370 na com na układach max232 i 27c64 a do obsługi używam comhex.exe ale jakoś kulawo to działa raz jest komunikacja raz brak trochę mnie to ostatnio denerwuje . Doradźcie jaki programator wyprodukować żeby nie było takich problemów

Pozdrawiam Darek

Używam takiego samego i nie mam żadnych problemów. Zrobiłem już na nim z 10 odbiorników. Komunikacja jest bezproblemowa. Przeglądałem archiwum postów na temat Delco CDR500 i jestem zaszokowany. Wszyscy podają mapy eepromu o objętości 256 bitów, Ten procesor ma 1k eeprom i kod znajduje się w adresie powyżej #1F0 Co prawda nie wiem gdzie jest LB, może przy okazji ktoś mnie oświeci - będę wdzięczny.
  • #9 578975
    wiki
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    Dlaczego tak czytają odpowiedz sobie sam sprawa banalna i łatwa do wytłumaczenia .Jezeli eep nie jest wysypany to porównaj obszary pamięci i komórki kodu i lb.
    Pomyśl a nie będziesz wyciągał nawet TMS z radia / i nic nie przecinał / Gdyby nie blacha to operacja z kodem to kilka sekund.
  • #10 579156
    orion
    Poziom 23  
    Wiki może byś tak nas niedoinformowanych oświecił jak tego dokonać. A tak na margineśei miałeś mi coś wysłąć pewnego wieczora jakoś czyżbyś zapomniał

Pozdrawiam Darek
  • #11 4747687
    coolfoot
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam
    Po takim czasie to chyba kolega wiki mógłby nieco szeptnąć ?
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #12 4748109
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Wiki - na pewno nie tniesz ani jednej ścieżki? W Fordzie (lub VW Sound) na TMS też?
  • #13 5325898
    widock
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Koledzy a możecie podesłać schemacik z wsadami i oprogramowaniem do programatora do TMS , z góry dzięki.
  • #14 5325915
    fabi
    Spec od car audio
    Ocena: 193
    Program do obsługi programatora znajdziesz na stronie www.etlweb.com

Schemat i wsady są tutaj na forum, nawet płytkę widziałem. Szukaj interfejsu pod LPT.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z niezawodną komunikacją programatora do układu TMS370 (stosowanego m.in. w radiu Ford Delco) opartego na interfejsie RS232 z układami MAX232 i pamięcią EPROM 27C64, obsługiwanego programem commhex.exe. Użytkownicy sugerują, że stabilniejszą i szybszą komunikację zapewni programator na interfejsie LPT, np. z oprogramowaniem ETL, które jest polecane do programowania TMS370 i pozwala na bezproblemową obsługę wielu urządzeń. Kluczowe jest zastosowanie solidnego układu MAX232 oraz odpowiednie ustawienie parametrów transmisji w programie (prędkość, parzystość). Wspomniano także o problemach z rozmiarem pliku wsadu TMS_370.hex i kompatybilnością EPROM 27C512. W dyskusji pojawiły się uwagi dotyczące map pamięci EEPROM TMS370, które mają 1kB, a nie 256 bitów, oraz sugestie dotyczące nieinwazyjnego odczytu kodu bez konieczności fizycznego wycinania ścieżek na module. Schematy i oprogramowanie do programatora na LPT są dostępne na stronie etlweb.com oraz na forum, gdzie można znaleźć również projekty płytek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA