logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Sharan - Xenony nie działają prawidłowo, błędy 1539, 1344, 1345, 1771, 546

peter125 15 Jan 2009 20:38 9299 6
ADVERTISEMENT
  • #1 6004285
    peter125
    Level 10  
    witam mam problem z xenonami w sharanie wiec:
    sa oryginalnie montowane a problem jest taki ze jeden wogule nieodpala a drugi odpali świeci około 2 minuty błyśnie i zgaśnie. dodam że żarniki były wymieniane. prubowałem zamienic zarniki z lewej na prawą i nic to nie dało, po zamianie przetwornic problem pozostał tylko zmienił sie stronami. a i jeszcze niedziała regulacja byłem podłączyc do komputera wiec takie miałem błędy
    1539 reflektory główne nie są wyregulowane
    1344 lampa ksenonowa
    1345 przetwornica
    1771 sterownik regulacji zasiegu
    546 niewiem co to za błąd
    niewiem co to może być czy jest możliwe żeby były obie przetwornice zepsute i wydaje mi sie ze jeden żarnik moze ktoś sie spodkał z takim problemem i prosze o jakies pomysły
  • ADVERTISEMENT
  • #2 6026059
    _diablo_
    Level 11  
    Rate: 8
    kiedy tak sie zaczęło dziać??nagle> czy po jakiś naprawach....problem z poziomowaniem to wina przetwornicy....ma ona wbudowane samo poziomowanie, jeśli jest spalone to będzie pokazywać błąd, mimo ze przetwornica świeci!!! jest do wymiany , a ta stara można założyć np. do bmw e46 po liftingu bo tam to poziomowanie nie jest potrzebne w przetwornicy. to ze jedna lampa zapala sie i gaśnie to będzie wina cewki która jest w lampie(taka czarna i wychodzi z niej główką na kablu co na żarówke sie zakłada). w drugiej może być to samo
  • ADVERTISEMENT
  • #3 6034390
    peter125
    Level 10  
    dzieki za zainteresowanie dziwny problem diablo powiem ci ze auto pojechało do serwisu aso i stwierdzili i wymienili żarniki i narazie świeci auto nie jest moje wiec niewiem czy działa poziomowanie i czy są jakies błędy. w serwisie powiedzieli ze jezeli padnie żarnik to sterownik obniża xenony i wyswietla błąd wiec po wymianie żarników trzeba wypoziomowac. jak cos bede wiedział wiecej to napewno napisze. Pozdrawiam
  • ADVERTISEMENT
  • #4 6035570
    _diablo_
    Level 11  
    Rate: 8
    hmmm..ciekawe to co napisałeś....i nie słyszałem nigdy zeby po wymianie żeówek trzeba było coś wypoziomować....oewbie była jakaś głupota a w aso troche mu nagadali , że nby sie napracowali żeby wiecej skasowac...no nic jak cos wiecej sie dowiesz to napisz , jestem ciekawy.Pozdrawiam
  • #5 6036765
    WMir
    Level 10  
    "po wymianie żarników trzeba wypoziomowac" to jakaś głupota! Tak mysle.
  • #6 6038803
    peter125
    Level 10  
    tyle co wiem to koszt naprawy 600 zł i dali mu stare żarniki i to te same co ja zakładałem tzn. tylko jedna a drugą ktoś inny ja kupowałem w sklepie niby philips ok 200 zł. sztuka bardzo dziwne byłem pewien że przetwornice padły ale niemiałem na zamiane wiec zdecydowalismy ze odda auto do aso a tu tylko żarniki, dodam ze jeszcze świecą. Pozdrawiam
  • ADVERTISEMENT
  • #7 6161885
    Art13
    Level 11  
    Help: 2
    Rate: 3
    Witam
    Jęli chodzi o poziomowanie Xenon-ów to są one korygowane na podstawie 2 czujników , jeden jest na prawym (kierowcy) wahaczu dugi analogicznie na tylnym prawym wahaczu . W samej lampie jest jedynie ustawienie mechaniczne i nie podlega reg. przy wymianie żarników.
    Pozdrawiam

Topic summary

✨ W Volkswagenie Sharan występuje problem z oryginalnymi reflektorami ksenonowymi: jeden z xenonów nie zapala się wcale, a drugi świeci przez około 2 minuty, po czym miga i gaśnie. Żarniki zostały wymienione, a ich zamiana między lampami nie rozwiązała problemu. Zamiana przetwornic również nie pomogła, a błędy odczytane z komputera to m.in. 1539 (reflektory główne nie są wyregulowane), 1344 (lampa ksenonowa), 1345 (przetwornica), 1771 (sterownik regulacji zasięgu) oraz 546 (nieznany). Problem może wynikać z uszkodzenia przetwornic, które odpowiadają również za automatyczne poziomowanie reflektorów. W lampach znajduje się cewka zapłonowa, która może być przyczyną gaśnięcia światła. Poziomowanie ksenonów odbywa się na podstawie czujników zawieszenia, a nie wymaga regulacji po wymianie żarników. Serwis ASO wymienił żarniki, jednak nie potwierdzono działania poziomowania ani obecności błędów po naprawie. Koszt naprawy przetwornic może wynieść około 600 zł.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT