logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ksero z funkcją drukowania SHARP AR-5316 brudne wydruki

prozar 17 Sty 2009 10:19 2353 11
REKLAMA
  • #1 6010996
    prozar
    Poziom 10  
    Mam ksero od nowości i używam tylko orginalnych tonerów, bębnów itd.
    Problem pojawił się, gdy za jednym razem, bez przerw wydrukowałem około 2000 stron. Po środku strony pojawia się blady obraz tego co jest wyżej - tak jak na zdjęciu.
    Proszę o informację co jest tego powodem i co może pomóc. Czy wystarczy wymiana bębna i developera?

Ksero z funkcją drukowania SHARP AR-5316 brudne wydruki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6011019
    BoBa
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 95
    Masz problem z utrwalaniem, a dokładnie z wałkiem teflonowym.
  • REKLAMA
  • #3 6011080
    prozar
    Poziom 10  
    Czy jest możliwa wymiana takiego wałka i czy to całkowicie rozwiązuje problem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 6011142
    BoBa
    Ocena: 95
    A jaki jest stan licznika urządzenia ?
  • #5 6011186
    prozar
    Poziom 10  
    Aktualnie jest 102 500. Bęben i developer wymieniałem jak było około 6 0 000. Planowałem wymianę bębna i developera jak będzie 110 -120 tys i mógłbym to przyspieszyć. Jednak jeśli to nie pomoże to wolę się zastanowić nad kupnem nowego urządzenia. Wczoraj rano działało idealnie - chyba przesadziłem z tymi wydrukami wczoraj wieczór.
  • Pomocny post
    #6 6011237
    Janusz.P
    Ocena: 224
    wymiana wałka teflonowego powinna załatwić sprawę beben jek widać z obrazka jest ok.
  • Pomocny post
    #7 6011731
    robwik
    Poziom 25  
    Ocena: 143
    W tym modelu bęben,listwa i deweloper jest na 50 tys. utrwalanie na 150 i tyle wytrzymuje (między czasie wymienia się listwe czyszczącą fuzera taki filc). Sprawdzałes czy nie jest brudan szyba od lasera ta nad bębnem.
    A tak wogóle to moze przydał by się serwis.
  • REKLAMA
  • #8 6012419
    prozar
    Poziom 10  
    Dziękuje za pomoc. Wymienie ten wałek.
  • Pomocny post
    #9 6013685
    horse667
    Ocena: 96
    Nie cvhcę mieszać, ale moim zdaniem, to może być równie dobrze listwa czyszcząca (wręcz jestem przekonany), można to łatwo sprawdzić. Wystarczy zatrzymać maszynę w trakcie robienia kopii, przez wyłączenie jej. A następnie dokładnie przyjżeć sie bębnowi. Jeżeli ślady tego "wtórnego obrazu" będą na nim widoczne to potwierdzi, że to listwa. Jej koszt, jest mniejszy, niz wałka teflonowego, a i wymiana o wiele prostsza.
    pozdrawiam horse
  • Pomocny post
    #10 6013742
    machyl
    Poziom 22  
    Ocena: 33
    Przy taki przebiegu konieczna wymiana wałka, listwy czyszcącej i oczywiście nie zapomnij o łożyskach wałka i kólku napędu wałka grzejnego jeśli nie chcesz mieć za chwile problemów. W tych maszynach utrwalanie wytrzymuje ok 100 000 pod warunkiem regularnego czyszczenia listwy czyszczącej, oczywiście jak się używa nieoryginalnego wałka ten przebieg jest dużo mniejszy
  • Pomocny post
    #11 6015209
    aras123
    Poziom 20  
    Ocena: 25
    ewidentnie teflon, wymień wałek teflonowy i po kłopocie i nie zapomnij o regularnych wymianach listewki czuszczącej ten walek
  • Pomocny post
    #12 6015231
    birut
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    W tych maszynach wałki grzewcze wytrzymują nawet 250 tys. kopii. Może wystarczy wyczyścić wałek teflonowy, bo to zdarza się kiedy mamy w pomieszczeniu zimno i papier jest zawilgocony. Nie wykluczone że wystarczy wymienić listwę czyszczącą bęben która często się okleja pyłem papierowym i źle zgarnia z bębna. Równie dobrze może być też coś z temperaturą pieca lub mógł się odkleić filc czyszczący teflon. Zacząłbym od listwy bębna bo to najprostsze.

Podsumowanie tematu

✨ W urządzeniu SHARP AR-5316 pojawił się problem z bladych, niepełnych wydruków po wydrukowaniu około 2000 stron bez przerwy. Objawem jest pojawianie się na środku strony słabego obrazu powtarzającego się z góry. Przyczyną jest najprawdopodobniej uszkodzony lub zabrudzony wałek teflonowy odpowiedzialny za utrwalanie obrazu. Zaleca się wymianę wałka teflonowego, co powinno rozwiązać problem. Dodatkowo wskazane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana listwy czyszczącej bęben, która często ulega zabrudzeniu pyłem papierowym i może powodować wtórne obrazy. Warto również zwrócić uwagę na stan łożysk wałka oraz kółka napędu wałka grzejnego, aby uniknąć dalszych usterek. Bęben i developer w tym modelu mają żywotność około 50 000 kopii, a wałek utrwalający około 100 000–150 000 kopii, przy czym regularne czyszczenie i wymiana części eksploatacyjnych jest kluczowa. Możliwe jest także, że problemem jest zabrudzona szyba lasera lub temperatura pieca utrwalającego, jednak najprostsze i najczęściej skuteczne jest rozpoczęcie od wymiany wałka teflonowego i listwy czyszczącej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA