logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego uP z PCF8574A po I2C wykrywa 18 zamiast 16 adresów?

KEN 03 Kwi 2004 15:47 1505 4
REKLAMA
  • #1 578081
    KEN
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam!
    Mam do uP podłączone (po szynie I2C) 8-em PCF8574A i jak zapodam programik do wyszukiwania urządzeń na szynie I2C to znajduje mi 18-cie adresów a powinien znaleźc 16-cie (skoro jest 8-em scalaków) ale jak wypne PCF-a którego adres sprzętowy jest ustawiony na 111 to jest ok! (czyli zostaje 7-em scalaków i jest 14-cie adresów)
    To normalne? cos mi tu nie pasuje!!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 578337
    KEN
    Poziom 14  
    juz rozkminiłem błąd!
    wlasnie w tym ostatnim PCF-e wykorzystuje tylko 4-ry wejścia a pozostałe 4-ry podłączyłem na stałe do masy. I wlasnie to powodowało tego wirusa. wystarczy ze zostawie je wiszące w powietrzu i już wszystkie adresy sie zgadzają. Choć nie wiem czemu tak sie dziej ale działa!!!
  • REKLAMA
  • #4 578654
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    KEN napisał:
    wlasnie w tym ostatnim PCF-e wykorzystuje tylko 4-ry wejścia a pozostałe 4-ry podłączyłem na stałe do masy. I wlasnie to powodowało tego wirusa. wystarczy ze zostawie je wiszące w powietrzu i już wszystkie adresy się zgadzają. Choć nie wiem czemu tak się dziej ale działa!!!
    A może te piny są ustawione jako wyjścia i układ się przeciąża?
  • #5 578839
    KEN
    Poziom 14  
    na pewno sie nie przeciaza bo do kazdego portu maja rezystorek 1k wiec nawet jak przez pomylke bym ustawil jako wyjscia to sie nie przeciazy.
REKLAMA