logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Mastercook PF 73 - brak napięcia na silniku, możliwa awaria modułu sterującego

darnel 19 Sty 2009 21:36 3098 8
  • #1 6024669
    darnel
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam. problem-jak w temacie. Silnik nie pracuje na żadnej z pozycji programatora, niezależnie od tego czy jest to pranie czy wirowanie. Do zacisków silnika nie dostaje się żadne napięcie. Kłopot polega na tym że nie mogę znaleźć żadnych informacji, schematów dotyczących tej pralki. Jest pewnie bardzo prawdopodobne, że winę za brak pracy ponosi moduł-płytka sterująca pracą silnika, jednak jej koszt (300 zł) wyklucza opłacalność jej wymiany. Chciałbym ją naprawić jednak ciężko mi tak po omacku. Dołączam fotę tej płytki. Może będzie pomocna. proszę o jakiekolwiek informacje, bo sprawa jest oczywiście paląca. Dzięki.
    Pralka Mastercook PF 73 - brak napięcia na silniku, możliwa awaria modułu sterującego
  • #2 6024695
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3383
    Ten największy rezystor sprawny? A triak?
  • #3 6024794
    darnel
    Poziom 13  
    Tak, rezystor sprawny, triak wykazuje 50ohm między A1 a G w obydwu kierunkach. Pozostałe kombinacje mają przerwę. próbuję rozszyfrować US z płyty ale jego oznaczenie jest nieznane dla google. Oto ono SPIN-17 87C809BN 4PC3
  • Pomocny post
    #4 6024853
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3383
    Poszukaj zimnych lutów, szczególnie przekaźnika. A triak można by wymienić pro forma.
  • #5 6024963
    darnel
    Poziom 13  
    Zimnych brak. Sprawdzone. Nie mam triaka ale jutro wymienię. Dopiero teraz dotarł do mnie inny miernik w którym mam test diod i te same punkty pomiaru triaka wskazują na 0,036V, więc za mało, nie?
  • Pomocny post
    #6 6025247
    Andrzej G
    Specjalista AGD
    Ocena: 290
    A sprawdzałeś sam silnik? Czy ma dobre szczotki? Jak nie będzie obwodu zamkniętego to nie pojawi się żadne napięcie.
  • #7 6025413
    darnel
    Poziom 13  
    A nie sprawdziłem. Nie mając schematu nie wiadomo jak mierzyć a wyjęty nie był. Jutro rano wyjmę go zanim cokolwiek zrobię. Chyba że jest jakiś typowy, kluczowy sposób umieszczania przewodów w gnieździe.
  • #8 6026593
    kruszyna 2
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    sprawdziłeś jakie napięcie jest na przekażniku ( wejście i wyjście )
  • #9 6051301
    darnel
    Poziom 13  
    Problem rozwiązany. Wymieniony został triak ale przyczyną były zużyte szczotki jak kolega Andrzej G zasugerował. Dziękuję za porady. Nie wiedziałem, że w pralkach stosuje się silniki komutatorowe. Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Mastercook PF 73 nie uruchamia silnika na żadnej pozycji programatora, ponieważ do zacisków silnika nie dociera napięcie. Podejrzewano uszkodzenie modułu sterującego (płytki), jednak jej koszt był wysoki. W trakcie diagnozy sprawdzono rezystor i triak na płycie, które wykazywały poprawne parametry, a także poszukiwano zimnych lutów i badano przekaźnik. Ostatecznie problemem okazały się zużyte szczotki silnika komutatorowego, co po ich wymianie rozwiązało usterkę. Wymiana triaka była wykonana profilaktycznie. Brak schematów utrudniał diagnozę, a testy napięć na przekaźniku i silniku były kluczowe dla ustalenia przyczyny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA