logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zidentyfikować chassis TV Schneider STV2804 i wejść w tryb serwisowy?

wmak 04 Kwi 2004 16:17 5234 13
REKLAMA
  • #1 579444
    wmak
    Poziom 27  
    Ocena: 78
    Witam
    Czy może ktoś pomóc w identyfikacji chassis telewizora - potrzebna w celu znalezienia schematu i sposobu wejścia w tryb serwisowy.
    Telewizor 28 cali, kupiony w ub. roku w Anglii nazywa się SCHNEIDER STV2804.
    Ma NICAM (ale angielski) , bardzo piękne Menu ekranowe, nawet z polskim językiem.
    Niestety nie daje się zmienić systemu - potrafi tylko "I" a BG/DK zablokowane.
    (nie ma zresztą filtrów innych fonii)
    Patrząc od tyłu na chassis, po lewej jest głowica, głębiej pod płytą scalak SMD (ze 60-80 nóg), osłonięty ekranem z nacięciami do wentylacji.
    Ten scalak zawiera cały tor odbiorczy, dekoder, synchro i chyba nawet Nicam (nie jestem pewien, nie odlutowywałem ekranu).
    Mniejwięcej centralnie wlutowany od góry procesor w DIL"u.
    Po prawej z tyłu odchylanie, głębiej zasilacz.
    Za radiatorami na płycie jest napis "BEKO.." i numer, którego nawet handlarze schematów nie znają.
    Całość starannie wykonana, aż nie chce się wierzyć, ze to tureckie.

Bardzo uprzejmie proszę fachowców o info, można na priw.
    Wmak
  • REKLAMA
  • #2 579494
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 204
    Napisz co to jest za układ scalony być może jest to Microkontroler z rodzinyST92R195A0+Eprom i napisz model Kineskopu czekam do tego typu układu pośredniej jest zalecana FoniaFG4
    Załączniki:
    • Konwerter Foni TV FG4-6MHz.pdf (93.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 579617
    wmak
    Poziom 27  
    GRIN napisał:
    Napisz co to jest za układ scalony być może jest to Microkontroler z rodzinyST92R195A0+Eprom i napisz model Kineskopu czekam do tego typu układu pośredniej jest zalecana FoniaFG4

Dzięki za radę - chwilowo działa ten telewizor jako monitor z Cyfrą, DVD i magnetowidem, więc nic pilnego, chwilowo nie będę zaglądał.
    Miałem nadzieję, że przestawienie go na BG spowoduje przestawienie Nicamu z wersji wyspiarskiej na kontynentalną.
    Filtry muszą tam być albo scalone, albo cyfrowe.
    Na płycie konwencjonalne filtry to tylko SAW, jakaś ceramiczna pułapka za głowicą i T 6.0 - raczej pułapka niż pośrednia fonii.

Pod hasłem Schneider STV2804 Google znalazły mi tylko jakąś węgierską aukcję.
    Chyba przejdę się po salonach RTV i spróbuję rozpoznać telewizor po Menu ekranowym.
    Zapisany mam gdzieś typ procesora, do tego sygnałowego SMD nie dobierałem się - moi przyjaciele są szczęśliwi że podłączyłem im wszystkie klocki - widać, słychać.
    Kineskop ma toto Thomsona, nie przyszło mi do głowy zapisać typu, zresztą chassis jest uniwersalne do wielu rozmiarów kineskopów.
    Bardziej mnie to interesuje w celach poznawczych, bo nieco odstałem od wpółczesnej techniki.
    Pozdrawiam,
    Wmak
  • #4 579789
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 204
    Podejżewam że tryb servisowy to będzie SCHNEIDER chasis TV9-TV9,1-TV9,2-TV9,3 mam taki manual service
  • REKLAMA
  • #5 579903
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Podaj jakie chassis BEKO np. 12.x 14.x lub troche scalaków, coś się wyszuka.
  • REKLAMA
  • #6 579948
    wmak
    Poziom 27  
    Witam ponownie,

Na płycie głównej jest napis dużymi literami:
    BEKO U99.190-01 ...... S33110
    Procesor: MSP 3410
    ....... 34106 B8V3

Pozdrawiam,
    Wmak
  • #7 579990
    monter3
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Może telewizor trzeba przestroić miałem kilka takich przypadków że do msp3410 podpinałem fonie równoległom i było o.k
  • #9 580048
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Audioprocesor MSP3410 jest dosyć często stosowany dlatego też nie jestem pewine jakie to chassis ale podejżewam że jest to chassis 14,1 lub 14,2. Jeżeli chodzi o fonię to jak pisali już wcześniej koledzy, podłącz fonię równoległą, np. RYMI.
  • #10 580215
    wmak
    Poziom 27  
    Dziękuję za porady.
    Niestety w linku, podanym przez GRIN'a jest tylko instrukcja obsługi (mam taką papierową) a PDF-rar nie otwiera się.
    Fonii równoległej to tam się nie da wstawić, bo nie widać filtrów SFE.
    Z Rymi lub FG4 fonia mono pewno zadziała, ale mnie zależy głównie na ożywieniu NICAMu.
    Próbowałem Schneider'owskich procedur wejścia w Service Menu, ale nic z tego.
    Chyba ten TV ma ze Schneiderem wspólne tylko znaczek z przodu i nalepkę na plecach.
    Pozdrawiam.
    Wmak
  • #11 583007
    wmak
    Poziom 27  
    monter3 napisał:
    Może telewizor trzeba przestroić miałem kilka takich przypadków że do msp3410 podpinałem fonie równoległom i było o.k

A jak sądzisz, po co rozpoczynałem ten wątek i szukam informacji ?
    Tylko, że chcę przestroić NICAM-stereo a monofoniczna fonia to nie problem.
  • REKLAMA
  • #13 583941
    amik9m
    Spec od TV
    Ocena: 133
    Fragment postu ("Wojtek27") nt. trybu w Beko ch. 14.1:
    "Dla wszystkich zainteresowanych:
    Wystarczy pilot MAK2002, wprowadzić kod RC5, np. 1097, wcisnąć przycisk "kontrast -". Resztę regulacji wykonujemy pilotem oryginalnym (P+ i P- zmiana regulowanych parametrów, Vol+ i Vol- regulacja parametru).
    Wyjście z trybu serwisowego - wciskamy ponownie na MAK przycisk "kontrast -".
    Każda regulacja jest zapamiętywana automatycznie. "
    Pozdrawiam.
  • #14 591343
    wmak
    Poziom 27  
    Dziękuję za rady.
    5 minut z pilotami w ręku i angielski model telewizora ma wszystkie europejskie systemy, bez francuskiego (bo musiałby mieć dodatkowy moduł).
    Jest polskie menu, fonie 5.5, 6.0, 6.5 , Nicam I i Nicam BG/DK, teletekst z polskimi znakami - bez użycia lutownicy.
    Dla przyzwoitości należałoby wlutować pułapkę 5.5 MHz, ale w kablówce nie nadają niczego z fonią zachodnią.
    Pozdrawiam
    Wmak

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji chassis telewizora Schneider STV2804 oraz sposobu wejścia w tryb serwisowy w celu zmiany systemu fonii z brytyjskiego NICAM na kontynentalny (BG/DK). Telewizor posiada chassis oznaczone jako BEKO U99.190-01 z procesorem MSP3410 oraz układem scalonym SMD o dużej liczbie nóżek, prawdopodobnie zawierającym tor odbiorczy i dekoder. Chassis przypuszczalnie należy do serii BEKO 14.x (14.1 lub 14.2). Próby wejścia w serwisowe menu według standardowych procedur Schneidera nie powiodły się, co sugeruje, że telewizor może mieć jedynie wspólną nazwę z marką Schneider, a konstrukcja jest turecka. Wskazano, że do wejścia w tryb serwisowy w chassis BEKO 14.1 potrzebny jest pilot MAK2002 z kodem RC5 1097 i użycie przycisku "kontrast -". Po wejściu w tryb serwisowy regulacje wykonuje się pilotem oryginalnym (P+, P-, Vol+, Vol-), a wyjście następuje ponownym wciśnięciem "kontrast -". Po zastosowaniu tych metod udało się aktywować wszystkie europejskie systemy fonii, w tym NICAM BG/DK, bez konieczności lutowania. Wskazano również, że fonia równoległa (np. RYMI lub FG4) może być stosowana, ale w tym modelu filtry są scalone lub cyfrowe, co utrudnia modyfikacje. Dodatkowo, kineskop jest marki Thomson, a na płycie znajdują się filtry SAW i ceramiczne pułapki. Podsumowując, chassis to prawdopodobnie BEKO 14.1, a tryb serwisowy wymaga specjalnego pilota MAK2002 i kodu RC5, co pozwala na pełną konfigurację systemów fonii i menu ekranowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA