logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung WS-28M064V - zaniżone napięcia VR, VG, VB i poświata na konturach obrazu

Krzysiek210260 20 Sty 2009 12:35 1509 5
REKLAMA
  • #1 6026867
    Krzysiek210260
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Witam
    Po pierwsze jakie to chasis?
    TV j/w problem polega na tym, że napięcia wchodzące na piny kineskopu R,G,B są zdecydowanie za niskie - 84V; 102V;164V(napięcie z trafo ok.195V czyli jest prawidłowe).Przyczyną tego jest chyba poświata na konturach obrazu .Tak jakby kotur obrysowany był z jednej strony kolorowym markerem(kolor w zależności od wyświetlanego koloru, najbardziej widac czerwony,) biel i czerń nie jest taka jak powinna byc
  • REKLAMA
  • #2 6027121
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6887
    Chassis KS-7A
    *procek VCT 49XYF (PY C7)

Końcówka video na 3x TDA 6101Q
    - zobacz jakie masz rózne nap. na katodach i jego rozbieżność
  • REKLAMA
  • #3 6075730
    Krzysiek210260
    Poziom 17  
    Witam
    Gdzie mogę znaleźc schemat KS-7A, jakoś na forum go nie znalazłem
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 6080062
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Kolego - im niższe napięcia na katodach, tym wyższa jasność sprawnego kineskopu.
    W tym przypadku automatyka je zaniża po to, żeby w ogóle był jakiś obraz - raczej się nie mylę, ze to końcówka żywota tego kineskopu. Pewnie Thomson lub Samsung..
    Zobacz, czy coś pomoże podkręcenie SCREEN na trafopowielaczu. Na jakieś niespodzianki w obwodzie zasilania żarzenia kineskopu bym nie liczył, ale sprawdzić trzeba.
  • #6 6134324
    Krzysiek210260
    Poziom 17  
    Witam
    Ja sobie zdaje sprawę, że kineskop kończy swój żywot(Tomson), ale chciałem z niego wyciągnąc co jeszcze się da. Popróbowałem regulacji w trybie serwisowym(R,G,B-cutoff i R,G,B-drive, oraz kontrast) i wyniki nie są najgorsze, ale -no właśnie jest jedno ale a może dwa ; po pierwsze nie mogę osiągnąc prawidłowej czerni (jak bym nie ustawił jest poświata zabarwiona jakby brąz) ,po drugie w zwykłym MENU nie reguluje się jasnośc tzn. nie mogę nie moge ani ściemnic ani rozjasnic.
    Na TXT kolory są prawidłowe( może czerwony trochę za słaby) ale za to niema takiego kontrastu jak z TV. Czy można jeszcze coś "podprawiczyc"
    Przepraszam za to"c" ale nie wybija mi jak trzeba
REKLAMA