logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 2 komputery do 1 monitora za pomocą KVM?

detox_org 05 Kwi 2004 23:39 3131 7
  • #1 582013
    detox_org
    Poziom 11  
    problem polega na tym ze posiadam 2 komputery i tylko jeden monitor....

potrzebuje uzywac obu tych komputerow, ale przelaczanie kabla monitora za kazdym razem gdy chce uzyc drugiego komputera jest dosc meczace.... zwlaszcza ze musze sie wgramolic za te komputery....

rozwiadaniem bylby prosty multiplekser gdzie na wejsciu bylyby podane syganly z obu komputerow 2x15 a na wyjsciu wyprowadzone byoby 15 sygnalow podpietych do monitora.

myslalem rozwiazac ten problem za pomoca scalakow cp4053 co Wy na to ?
  • #3 583308
    detox_org
    Poziom 11  
    masz racje oczywiscie, chodzi o CD4053...

do tego multipleksera uzylbym pieciu takich ukl. oczywiscie.

na wstepie powiem ze nie jestem z wyksztalcenia elektronikiem, ale cos tam rozumiem...
    znalazlem na elektrodzie schemat przelacznika telewizyjnego w ktorym uzyty zostal uklad CD4052 a za nim caly zestaw rezystorow i tranzystorow.

czy same ukl. CD4053 wystarcza czy ta "koncowa" zabawa z sygnalem jest konieczna ?
  • #4 583325
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    TV to nie monitor. Poczytaj sobie o pasmach, częstotliwości, linii długiej itp. Dużo będzie z tym pracy a efekt może być marny. Już lepiej coś mechanicznego daj.
    4052 to do audio dobrej jakości sie nawet nie nadaje.

Poszukaj jakiegoś monitora z przełącznikiem BNC/VGA (zazwyczaj osobna płytka, można przerobić) i tam się wepnij.
  • #6 584660
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    nie
    to ledwo pociagnie pasmo tv
    mowiac prosciej spodziewaj sie ze 320x200 obraz bedzie rozmazany
    sa scalone multiplexery rgb+sync w ofercie maxima
    poszukaj tam
  • #7 677871
    SławekX
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Przepraszam, ale strasznie to skomplikowaliście.
    Też posiadam 2 komputery i dawniej miałem tylko jeden monitor, fakt z D-Sub i BNC, ale teraz mam 3 monitory i podobny problem, ale po kolei.
    Dwa z monitorów mają D-Sub i BNC (w jednym BNC nie działa), trzeci ma tylko D-Sub. W obu PC mam Radeony (AGP) dwumonitorowe i Matroxy (Millenium i Mystique 4MB PCI) do obsługi 15" Sony (1024x768 24bit 85Hz). Ponieważ Sony przełączam bardzo rzadko, kupiłem 2 dobre przedłużacze (po 15 PLN :!: ), które wyprowadziłem z Matroxów na frot i po prostu podłączam Sony tam, gdzie potrzebuję trzeciego monitora. Zaznaczam, że: przedłużacz - 2m + kabel Sony - 2m = 4m i obraz z obu komputerów jest żyleta (0 odbić, pasków, smug i.t.p.). Problem z jednym BNC w VideoSeven Z121DN. W sklepie podłączono mi do KVM (keyboard video mouse) przelacznika (zwykły, mechaniczny za 40 PLN :!: :!: ) niezłą 17-kę komisową chyba DELL-a i nie udało mi się wypatrzeć jakichś skaz w obrazie :!: . Zastanawiam się więc, czy jest sens grzebać w świetnym monitorze (21" - Diamondtron-Mitsubishi) i naprawiać BNC, czy po prostu kupić ten przełącznik i 1 lub 2 kable 15-pin - koszt 55-70 PLN.
    Nie jestem elektronikiem, więc za naprawę modułu BNC musiał bym nie wiem ile wybulić, chyba że to jakiś zimny lut albo urwany kabelek, co mogę już zrobić sam.
    Mam też od razu pytanie: co to ew. może być za usterka i czy poradzę sobie z tym. Przy wybieraniu rodzaju sygnału w OSD słychać przekaźnik, ale obrazu brak i po chwili przełącza się na D-Sub. Monitor V7 jest z drugiej połowy 2000r (kupiony w komisie). Za jakiekolwiek wskazówki i pomoc będę b. wdzięczny :? :)
    P.S. Kable BNC 100% sprawne, połączenia z kartami graf. też :!: :( .
  • #8 2271112
    matee_wro
    Poziom 11  
    A co byloby gdyby do kazdej linii sygnalu dsub15 dac oddzielny przekaznik jako przelacznik kazdego z 15 sygnalow. Jak bardzo wplynie taki pakaznik na sygnal??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu podłączenia dwóch komputerów do jednego monitora VGA (D-Sub 15 pin) bez konieczności ręcznego przełączania kabla. Proponowano użycie multipleksera opartego na układach scalonych CD4053 (lub CD4052) do przełączania sygnałów RGB i synchronizacji. Jednak układy te mają ograniczenia pasma i mogą powodować przesłuchy oraz pogorszenie jakości obrazu, szczególnie przy rozdzielczości 1024x768, gdzie efekt może być nieakceptowalny (np. rozmazany obraz). Zalecane jest stosowanie mechanicznych przełączników sygnału lub dedykowanych przełączników KVM, które zapewniają lepsze dopasowanie impedancyjne i jakość sygnału. Wskazano również, że telewizyjne multipleksery nie nadają się do monitorów komputerowych ze względu na różnice w wymaganiach pasma i synchronizacji. Jeden z uczestników opisał praktyczne rozwiązanie z użyciem mechanicznego przełącznika KVM oraz przedłużaczy sygnału VGA, które pozwalają na wygodne przełączanie bez utraty jakości obrazu. Poruszono także pomysł zastosowania oddzielnych przekaźników dla każdej linii sygnału D-Sub 15, jednak bez szczegółowej analizy wpływu na jakość sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA